Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 09:01

Καλή η χρονιά της πατάτας χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα

Γράφτηκε από τον
Καλή η χρονιά της πατάτας χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Δεν ήταν από τις χειρότερες χρονιές όπως οι προηγούμενες, η φετινή για την ανοιξιάτικη, την πρώιμη παραγωγή της πατάτας στη Μεσσηνία. Δεν έδωσε, όμως και τα έσοδα που περίμεναν οι παραγωγοί για να καλύψουν μέρος της μεγάλης ζημιάς των προηγούμενων χρόνων. Και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα για την επόμενη χρονιά και αβέβαια για το μέλλον της παραγωγής.

Την κατάσταση αυτή σημειώνουν στην “Ε” οι πατατοπαραγωγοί Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη και Γιώργος Δούβας από την Καλαμάτα, ενώ βλέποντας πιο αισιόδοξα τα πράγματα ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας κάνει λόγο για “ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον”.

Οι χαμηλές αποδόσεις στο προϊόν ποιο βγήκε πιο πρώιμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το υψηλό κόστος καλλιέργειας, καθώς όλα τα υλικά είναι πανάκριβα, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή και ζημίωσαν τους παραγωγούς. Θετικό σημάδι ήταν η αύξηση των εξαγωγών, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν.

 

ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Αναλυτικά, ο πατατοπαραγωγός Γιάννης Μπλάνας μας είπε ότι “σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια χρονιά. Δεν είχαμε μεγάλες αποδόσεις και οι τιμές δεν κρατήθηκαν στα 50 λεπτά, πουλήσαμε και με 43 και 45 λεπτά”.

Εξήγησε πως “ό,τι κέρδος βγάλαμε, μας το τρώει η ακρίβεια” και σημείωσε: “Οσοι μπόρεσαν κι έβγαλαν 3,5 και 4 τόνους πήραν μεροκάματο. Με 2 και 2,5 τόνους που βγήκαν οι πρώτες πατάτες, οι παραγωγοί έχασαν. Υπήρξαν και προβλήματα με σπόρους, σε κάποιες ποικιλίες οι πατάτες δεν έγιναν. Παρότι είχαμε προσδοκίες οι αποδόσεις δεν ήταν καλές”.

Για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, ανέφερε ότι “στη Μεσσήνη κάθε χρόνο καλλιεργούνται τα ίδια στρέμματα. Μικρή είναι η απόκλιση, η πατάτα είναι η κύρια δουλειά μας. Εχουμε επενδύσει σε αυτή την καλλιέργεια και με μηχανήματα και με αρδευτικά συστήματα. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε καλλιέργεια”.

Για τη φετινή κατάσταση και τα προβλήματα παρατήρησε: “Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολεμάει ο κόσμος, προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Είναι φθίνουσα η καλλιέργεια.

Φέτος υπήρχε πρόβλημα στις πατάτες στην Ευρώπη και στη Λακκόπετρα και γι’ αυτό κρατήθηκαν οι πατάτες. Του χρόνου θα είναι κακή χρονιά. Δεν χάθηκαν πολλά χρήματα φέτος. Δεν μπήκαμε μέσα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί πήραν ένα μεροκάματο. Είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας, 1.000 με 1.200 ευρώ το στρέμμα. Μας «τρώει» η ακρίβεια. Ολα είναι πανάκριβα, πετρέλαιο, ρεύμα, ανταλλακτικά, η ασφάλεια του ΕΦΚΑ”.

Για την επίδραση των αγροτών στην τοπική οικονομία και το μέλλον της καλλιέργειας ο Γ. Μπλάνας επεσήμανε: “Από μας κινείται η αγορά, ο αγρότης μπαίνει σε όλα τα μαγαζιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Μακάρι να μείνει η καλλιέργεια. Είναι κρίσιμα τα πράγματα από δω και πέρα”.

 

“ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΙΣΑ - ΙΣΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ”

Ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας είπε ότι “δεν έγινε τίποτα, ένα μηδέν” κι εξήγησε: “Μαζέψαμε ίσα - ίσα τα λεφτά μας. Οταν τελείωσε η ανοιξιάτικη πατάτα στην περιοχή μας, που είναι πιο πρώιμη, ανέβηκαν οι τιμές, γιατί δεν υπήρχε πατάτα. Κάναμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι αποδόσεις δεν ήταν καλές και γιατί φυτεύτηκαν λιγότερα στρέμματα”.

Επιβεβαίωσε ότι “τώρα η πατάτα έχει πάει στα 60 λεπτά”, αλλά παρατήρησε πως “στην παραγωγή της περιοχής μας η απόδοση ήταν 2,5 τόνοι το στρέμμα με το ζόρι και τώρα πάει 3,5 και 4 στρέμματα. Τα 45 λεπτά το κιλό που πουλήσαμε εμείς, είναι στο όριο του κόστους”.

Εκτίμησε με απαισιοδοξία ότι “θα είναι ακόμα λιγότερη η παραγωγή της πρώιμης πατάτας του χρόνου στην περιοχή μας” και δήλωσε: “Οχι, η φετινή χρονιά δεν φρέναρε τη συνεχιζόμενη κάμψη και απαξίωση της παραγωγής. Αν περιμένεις στα 10 χρόνια, να έχεις μια καλή χρονιά δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει ελπίδα και δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε και ο τυποποιητές που είναι χρόνια, όπως ο Χάρης Παντελόπουλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα σας. Με τα λεφτά που μαζεύεις, δεν φτάνει καλά - καλά να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου”.

Ο Γ. Δούβας διευκρίνισε πως “ο συνδυασμός του τεράστιου κόστους παραγωγής και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος, δεν ευνόησαν την παραγωγή. Με 45 λεπτά που είχε η πατάτα όταν βγάζαμε εμείς, θα έπρεπε να είχες 4 τόνους απόδοση για να σου μείνει ένα αξιοπρεπές ποσό. Ο καιρός οδήγησε στη μείωση της παραγωγής και με 2,5 τόνους το στρέμμα δεν κάνεις τίποτα. Καλά - καλά δεν βγάζεις χρήματα για να επιβιώσεις”.

Πρόσθεσε ότι “οι καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο χειροτερεύουν” και σημείωσε, καταλήγοντας: “Είναι δυσοίωνα τα πράγματα. Φέτος η παραγωγή στην περιοχή μας ήταν 6.000 με 8.000 τόνους, του χρόνου δεν θα είναι ούτε 5.000 τόνοι. Τα 45 λεπτά που πουλήσαμε, παρότι ήταν σταθερή τιμή, δεν είναι και υψηλή, αφού την ίδια περίοδο σε Ισπανία και Ιταλία οι παραγωγοί πουλούσαν 60 και 80 λεπτά”.

 

“Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ”

Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας είπε ότι “πήγαν αρκετά ικανοποιητικά τα πράγματα” κι εξήγησε: “Στους παραγωγούς η τιμή είναι σταθερή, στα 50 με 58 λεπτά στην εξαγωγή και 60 στο εσωτερικό. Η χρονιά στη Δυτική Πελοπόννησο εμφάνισε δυναμική, παρά τον αποκλεισμό της μεσσηνιακής πατάτας από σούπερ μάρκετ που πίεζαν να πέσει η τιμή”.

Παρατήρησε ότι “η χρονιά ήταν καλή, λόγω ελλείψεων πατάτας στην Ευρώπη, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία. Μειώθηκε εκεί η παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών τα προηγούμενα χρόνια και των πρόσφατων καιρικών συνθηκών”.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “και στην περιοχή μας μειώνεται διαρκώς η παραγωγή, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το συζητάμε” και σημείωσε: “Πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους τα σούπερ μάρκετ. Εκαναν εκβιασμό στον Ελληνα παραγωγό να ρίξει την τιμή, έχοντας υποστήριξη από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ ο παραγωγός έχει μεγάλο κόστος και πρέπει να πουλήσει σε τιμή που να τον συμφέρει να καλλιεργεί. Το μεσσηνιακό και γενικά το ελληνικό προϊόν υπερέχει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ίδια τα προϊόντα μας με τα εισαγόμενα”.

Ο Γ. Γκούμας αναγνώρισε πως “ήταν προβληματικό ένα μεσοδιάστημα που από τα 55 λεπτά η πατάτα έπεσε στα 45” και αφού στάθηκε στις εξαγωγές και στην απορρόφηση πατάτας στο εξωτερικό κυρίως στην Πολωνία, μετά το Πάσχα και τον Μάιο, τόνισε: “Η χρονιά δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον. Πρέπει, όμως, να αλλάξει το πλαίσιο, να μην πέφτουν οι παραγωγοί σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Να αλλάξουν στάση τα σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά προϊόντα. Είναι απαράδεκτο να μην στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά και να δούμε και τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια”.

Επικεντρώνοντας στις εξαγωγές παρατήρησε πως “τόνωσαν το ηθικό των παραγωγών και απορρόφησαν μεγάλο μέρος της πατάτας με μεγάλη διάρκεια. Δύο μήνες σταθερά εξαγωγή δεν είχε ξαναγίνει και δεν έφθαναν οι πατάτες για την αγορά της Πολωνίας”.

Καταλήγοντας, προέτρεψε “να δοθεί ενδιαφέρον στην εξαγωγή και η ελληνική πατάτα να έχει δικαίωμα στο ράφι. Να βοηθήσουν όλοι οι υπεύθυνοι να διατηρηθεί η καλλιέργεια, να έχουν εισόδημα οι παραγωγοί” και σημείωσε: ‘Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε, ήταν μια ελπίδα η φετινή χρονιά”.


NEWSLETTER