Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 08:52

Τριφυλία: Ανάσα για το καρπούζι η φετινή παραγωγή

Γράφτηκε από τον
Τριφυλία: Ανάσα για το καρπούζι η φετινή παραγωγή

Ανάσα για την καλλιέργεια του υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλία ήταν η φετινή χρονιά που παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες εξελίχθηκε σε μια πολύ καλή χρονιά από άποψη παραγωγής και εσόδων για τους παραγωγούς.

Η καλλιέργεια καρπουζιού για την Τριφυλία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες της περιοχής που όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας αλλά και των έντονων διακυμάνσεων των τιμών πώλησης. Συνέπεια αυτών είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να παρουσιάζουν μείωση, αλλά και αρκετοί παραγωγοί να την έχουν εγκαταλείψει. Φέτος η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 35.000 τόνους και είναι ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν που κατευθύνεται σε 26 αγορές στις οποίες και κατέχει κυρίαρχη θέση.

Σημαντικό για την συνέχιση της καλλιέργειας είναι και η οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες παραγωγών όπως έχει γίνει σε μια περίπτωση στον Αγρίλη, μέσα από την οποία υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και καλύτερες προοπτικές. Όπως σχολιάζει μάλιστα ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος.

Μιλώντας για τη φετινή χρονιά και τη δυναμική της καλλιέργειας ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Ήταν μια καλή χρονιά η φετινή, παρότι κατά την καλλιεργητική περίοδο οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ήταν καλές, η μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν εδώ οι παραγωγοί, η τεχνογνωσία που υπάρχει, η συνεχής προσαρμογή στις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, έχει καταφέρει η περιοχή να είναι στην πρωτοπορία στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Εδώ παράγεται το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη. Το οποίο όταν μπει στις αγορές σε 26 χώρες ανταγωνίζεται και βγάζει από την αγορά τα υπόλοιπα προϊόντα από άλλες χώρες. Το καρπούζι δεν είναι μόνο ποιοτικό, παρά τις δυσκολίες που αναφέρθηκαν, είναι και ασφαλές, χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Ενσωματώνει μέριμνα για το περιβάλλον, καθώς οι αγορές είναι απαιτητικές και τις ενδιαφέρουν συστήματα διασφάλισης της ποιότητας.

Η συνεργασία των εξαγωγικών φορέων, που είναι άνθρωποι της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό, και όλων των εμπλεκομένων είναι τέτοια που διασφαλίζει τη ποιότητα, την ασφάλεια και επιπλέον την απουσία φυτοϋγειονομικών προβλημάτων, τα οποία πολλές φορές μπορεί να αποτελέσουν δυσκολίες στην προώθηση του προϊόντος. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια γιορτή στη περιοχή, υπάρχει οργασμός στην περιοχή.

Το σημαντικό είναι ότι επενδύουν νέοι άνθρωποι και είναι σημαντικό που η χρονιά ήταν θετική, είδαν τα αποτελέσματα, αλλά και τα προβλήματα και μπορούν να συνεχίζουν με μεράκι, για να έχουν μια προοπτική.

Το 70% της παραγωγής πάει στην εξαγωγή και εκτιμούμε φέτος για μια παραγωγή πάνω από 35.000 τόνους. Σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε άγχος για την προώθηση του προϊόντος καθώς υπήρχε ζήτηση και ήταν καλή ποιότητα.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε όλοι ότι η καλλιέργεια χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση, θα πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς με την οικονομική ενίσχυση των διχτύων για την προστασία της παραγωγής. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και χρηματοδότηση στους νέους αγρότες και στα νέα παιδιά και να μην υπάρχει νέος αγρότης που αποκλείεται από τα προγράμματα της Ευρώπης και των νέων αγροτών».

Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλλά συνάμα και εμπόρους της περιοχής ο Μπάμπης Παπαδόπουλος επισήμανε: «Η χρονιά φέτος εξελίχθηκε πάρα πολύ καλά, ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τις 21 Μαΐου, μια εβδομάδα αργότερα από άλλες χρονιές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που είχαμε κατά την καλλιέργεια. Δεν περιμέναμε να βγει τόσο καλή ποιότητα, η οποία είναι πρωτόγνωρη, ενώ είναι και αποδοτική. Σε αυτό ρόλο έχει παίξει η εμπειρία των παραγωγών, κάνουμε 40 χρόνια αυτή τη δουλειά και πλέον έχουμε πάρει μαθήματα και ξέρουμε την καλλιέργεια καλά. Έχουμε κατασταλάξει σε ποικιλίες που είναι αποδοτικές, με τη βοήθεια και των γεωπόνων κι ειδικά του κ. Παρασκευόπουλου που πάντα είναι δίπλα μας και ελέγχουν τις καλλιέργειες. Βλέπουν την εξέλιξη της καλλιέργειας και αν έχει φυτοπαθολογικές ασθένειες, όπως ελέγχουν και το τι καρπούζι εξάγεται, την ποιότητά του.

Τα ελληνικά καρπούζια σε όποια χώρα πάνε παίρνουν συγχαρητήρια, ειδικά φέτος, μέχρι στιγμής που έχουμε φτάσει στο 80-90% της συγκομιδής δεν έχουμε ούτε ένα παράπονο από κάποιον έμπορο, από κάποια αγορά.

Την εβδομάδα αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται η συγκομιδή του καρπουζιού, πήγαν όλα καλά, οι τιμές ήταν πολύ καλές. Οι τιμές ήταν στο διπλάσιο από πέρυσι, σήμερα που μιλάμε 7 του μηνός τα καλά καρπούζια έχουν 40 λεπτά, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη ημερομηνία είχαν 20 λεπτά. Τουλάχιστον να ανασάνουν οι παραγωγοί για να μπορούν να έχουν συνέχεια.

Αν δεν έπαιρναν και φέτος λεφτά, η καλλιέργεια θα έφευγε όπως έχουν φύγει και άλλες καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια μερικοί παραγωγοί έχουν φύγει από την καλλιέργεια, τα κόστη είναι μεγάλα, έφτασε το κόστος ανά στρέμμα με δίχτυα 1.400 ευρώ. Πρέπει να βγάλεις 5 τόνους να πουλήσεις με 30 λεπτά για να πιάσεις μόνο το κόστος καλλιέργειας. Εύχομαι όμως να συνεχίσουν και τα νέα παιδιά που είναι στη γεωργία. Γιατί έχω δει νέα παιδιά να έχουν μπει στις καλλιέργειες, είναι κεφάτα με όρεξη, πήγαν καλά φέτος δεν απογοητεύτηκαν και θα έχουν συνέχεια. Η καλή χρονιά δίνει μια σημαντική ανάσα, το ότι πήγαν καλά οι νέοι αγρότες είναι καλό για τους ίδιους αλλά και για την περιοχή. Εγώ σαν παλιός παραγωγός ότι εμπειρία έχω τους τη δίνω όπως και ο κ. Παρασκευόπουλος. Εύχομαι να είναι και άλλες χρονιές σαν τη φετινή για να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια.

Είχαμε και έχουμε επίσης πρόβλημα με τους εργάτες, εμείς σαν μεγάλοι παραγωγοί και οργανωμένοι δεν το αντιμετωπίσαμε, οι μικροί όμως παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί θέλουν εργάτες για λίγες ημέρες.

Εξίσου ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εμπόρους που δημιούργησε και την πρώτη αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών ο Κώστας Μαλάμος τόνισε: «Η χρονιά εξελίχθηκε πολύ καλή, απρόσμενα μπορώ να πω γιατί ξεκινήσαμε με συνθήκες που δεν ήταν καλές, τόσο με τις τιμές στο ξεκίνημα, όσο και με τις καιρικές συνθήκες την περίοδο της καλλιέργειας. Στη συνέχεια τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν, οι τιμές ανέβηκαν, ο καιρός έφτιαξε με αποτέλεσμα να έχουμε μια εξαιρετική χρονιά με καλές αποδόσεις και καλές τιμές. Φτάνουμε στην ολοκλήρωση της χρονιάς είμαστε πλέον στο 70%.

Κυρίως οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά και οι καιρικές συνθήκες έχουν καταστήσει την καλλιέργεια πολύ δύσκολή. Πολύς κόσμος θα λέγαμε έχει αγανακτήσει και τη σταματά. Πλέον για να μπορείς να ανταπεξέλθεις στην καλλιέργεια πρέπει να έχεις και τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, όπως τα δίχτυα κάλυψης. Αλλά να έχεις και υπομονή. Βέβαια είναι και το οικονομικό όπως είπα αλλά και το εργατικό. Είναι δύσκολο να βρεις καλούς εργάτες να κάνεις μια μεγάλη καλλιέργεια. Το οικονομικό είναι το πιο βασικό γιατί έχουν ακριβύνει όλα, έχει φτάσει η καλλιέργεια στα 1.200 ευρώ το στρέμμα. Φέτος ήταν καλή η χρονιά, αν δεν έχεις καλή απόδοση και έχεις 4 τόνους το στρέμμα και με μια μέση τιμή 30 λεπτά ίσα που καλύπτεις το κοστολόγιο. Για να πάει κάποιος καλά πρέπει να έχει μια απόδοση 6-7 τόνους το στρέμμα.

Η φετινή χρονιά είναι μια ανάσα για όσους είχαν καρπούζια με απόδοση, γιατί δεν είχαν όλοι καρπούζια με απόδοση, οι περισσότερες αποδόσεις ήταν χαμηλές. Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για όλο τον κόσμο».

Τέλος, για τη συγκεκριμένη ομάδα ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε: «Εδώ έχει γίνει μια ομάδα παραγωγών, συνεταιρισμός που αναγνωρίστηκε στη συνέχεια σαν ομάδα, ήταν μια πρωτοβουλία του κ. Μαλάμου η οποία είναι εξαιρετική. Καθώς η συγκέντρωση παραγωγής δημιουργεί δυναμική και προοπτική στην προώθηση. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος, ομάδες παραγωγών, συλλογικά σχήματα, συνεταιρισμοί, με πρωτοβουλία των παραγωγών ώστε και καλύτερες τιμές να απολαμβάνουν και καλύτερες προμήθειες να κάνουν και να έχουν κίνητρα φορολογικά».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER