Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2013 12:45

Μόνο 500 στρέμματα ρύζι καλλιεργούνται στον κάμπο

Γράφτηκε από τον
Μόνο 500 στρέμματα ρύζι καλλιεργούνται στον κάμπο

Παραδοσιακή καλλιέργεια το ρύζι για τον κάμπο της Μεσσηνίας, δυναμική πριν από πολλά χρόνια, τώρα όμως φυτοζωεί, καθώς καλλιεργούνται μόλις 500 στρέμματα. Και δεν πρόκειται να "σηκώσει κεφάλι", γιατί είναι μόνο η επιδότηση που την κρατάει και γιατί λείπει το πολύ νερό που χρειάζεται, εξαιτίας της προβληματικής κατάστασης του δικτύου του ΓΟΕΒ. Μια κίνηση που έγινε από τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Κανελλόπουλο για την αναβάθμιση - βελτίωση μέρους του δικτύου δε φθάνει.

 Την εικόνα αυτή σημείωσαν στην "Ε" δύο από τους τρεις - τέσσερις παραγωγούς που εξακολουθούν να καλλιεργούν ρύζι στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, ο Παναγιώτης Περρωτής από τη Σπερχογεία και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος από τη Θουρία.

«Από πέρσι φέτος ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ηταν καλύτερη η απόδοση και καλύτερη η ποιότητα», μας είπε ο Π. Περρωτής. Ανέφερε ότι οι τιμές είναι ίδιες, 35 με 36 λεπτά το κιλό η καρολίνα. «Αξίζει να ασχολούμαι με την καλλιέργεια του ρυζιού, γιατί έχω τα δικαιώματα από παλιά», επεσήμανε και διευκρίνισε: «Αν ξεκινήσει κάποιος τώρα την καλλιέργεια, δεν παίρνει επιδότηση. Γι’ αυτό δεν ασχολούνται. Είναι και πολλά τα έξοδα». Με πίκρα παρατήρησε ότι «το ρύζι φεύγει με 35 και 36 λεπτά και φθάνει στην κατανάλωση να έχει 3,20 με 3,30 το κιλό. Τη στιγμή που τα έξοδα ανεβαίνουν για τον παραγωγό και οι τιμές μένουν ίδιες». Χαρακτήρισε «"όνειρο θερινής νυχτός" την επιδίωξη να καλλιεργηθούν 1.500 και παραπάνω στρέμματα με τις υποδομές των δικτύων που υπάρχουν» κι εκτίμησε ότι η παρέμβαση που έγινε, δε φθάνει. Σήμερα η επιδότηση είναι 70 ευρώ το στρέμμα και ο κ. Περρωτής εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία του, επικρίνοντας την Πολιτεία: «Τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ; Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί δε βοηθά η Πολιτεία. Στα λόγια είναι το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα».

«Η καλλιέργεια έχει αρχίσει να φθίνει», ανέφερε ο Γ. Μιχαλόπουλος και σημείωσε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα νερά. Ολο λόγια ακούμε ότι θα φτιάξουν το δίκτυο, αλλά δε γίνεται τίποτα. Εβαλαν ένα μοτέρ, αλλά δε δουλεύει. Δεν ξέρω το γιατί. Οπως ποτίζαμε πέρσι, ποτίσαμε και φέτος». Τόνισε πως «χωρίς την επιδότηση ούτε να το σκέφτεσαι να καλλιεργήσεις, μπήκες σόλο μέσα» και πρόσθεσε:«Η τιμή δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, οριακά κρατιέται η καλλιέργεια. Αν δεν υπάρχει η επιδότηση… Δεν αξίζει να βάζεις από την τσέπη σου». Παρατήρησε πως «αν υπήρχαν τα νερά, θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ρύζι κάποιοι παραγωγοί που έχουν δικαιώματα και καλλιεργούν άλλα προϊόντα». Επέμεινε ότι «μ’ αυτό το χάλι στο δίκτυο δεν μπορεί να γίνει τίποτα» και πρόσθεσε: «Νερό υπάρχει. Το έργο, όμως, δεν καθαρίζεται για να έρθει το νερό που υπάρχει. Υπάρχει ένα μηχάνημα που καθαρίζει και δε φθάνει. Αλλοτε δεν υπάρχει χειριστής, φαύλος κύκλος».

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER