Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 18:49

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας για τα φάρμακα καταπολέμησης του δάκου

Γράφτηκε από την
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας για τα φάρμακα καταπολέμησης του δάκου

 

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας ενημερώνει σχετικά με την απαγόρευση χρήσης των δραστικών ουσιών Phosmet και Dimethoate στην καλλιέργεια της ελιάς.

Πιο αναλυτικά, ο Σύλλογος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παραγωγών επισημαίνει σχετικά με την καταπολέμηση του δάκου, τα εξής:

“Τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, αρκετές δραστικές ουσίες, που είχαν έγκριση τόσο στην ελιά όσο και σε άλλες καλλιέργειες, έχουν καταργηθεί.

Αναφορικά με την καλλιέργεια της ελιάς, έχουν καταργηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δραστικές Phosmet και Dimethoate. Η χρήση σκευασμάτων με την δραστική ουσία Phosmet (Φοσμέτ) έχει απαγορευθεί από 1η οεμβρίου 2022 ενώ για το Dimethoate (ντιμεθοέιτ) από τις 17 Ιουλίου 2020.  

Οι δύο αυτές ουσίες λοιπόν δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πλέον στην ελιά. Τυχόν ανίχνευση υπολειμμάτων αυτών των δύο ουσιών στο παραγόμενο ελαιόλαδο μπορεί να επιφέρει ποινές, οι οποίες μπορεί να συνίσταται είτε σε δυσκολία διάθεσης του προϊόντος είτε διάθεση αυτού σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ αυστηρή στην τήρηση των κανόνων που διέπουν τη χρήση των δραστικών ουσιών. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν σηκώνει αλχημείες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για την οικονομία της περιοχής.

Όλοι καταλαβαίνουμε την σοβαρότητα του θέματος και είναι η στιγμή όπου ο καθένας μας (Καταστήματα εμπορίας, Γεωπόνοι και Παραγωγοί) πρέπει να δείξει υπευθυνότητα.

Συνιστούμε λοιπόν στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την καταπολέμηση του Δάκου ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος όσον αφορά τις ημέρες από την τελευταία επέμβαση μέχρι την συγκομιδή, εξασφαλίζοντας έτσι ένα προϊόνυψηλής ποιότητας και ανάλογης τιμής”.


NEWSLETTER