Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 08:39

Ο πρόεδρος της Συκικής Παν. Παπαγεωργίου στην «Ε»: Ιστορικό χαμηλό στη συκοπαραγωγή

Ο πρόεδρος της Συκικής Παν. Παπαγεωργίου στην «Ε»: Ιστορικό χαμηλό στη συκοπαραγωγή

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ιστορικό χαμηλό καταγράφει η φετινή συκοπαραγωγή στη Μεσσηνία. Αναμένεται να είναι η μικρότερη παραγωγή σύκων όλων των χρόνων, καθώς με το ζόρι θα φθάσει τους 700 τόνους.

Τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε μεγάλη πτώση, κυμαινόταν μεταξύ 1.000 και 1.500 τόνων.

Οπως τονίζει στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, αυτή η τραγική εξέλιξη οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, στην κλιματική αλλαγή, στον φετινό καύσωνα των 15 συνεχόμενων ημερών και στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό αρδευτικό έργο, επιρρίπτοντας ευθύνη, εμμέσως πλην σαφώς, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα,  ενώ ...τα σκάγια παίρνουν φυσικά και τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς παραγωγής Στάθη Αναστασόπουλο.

Ο κ. Παπαγεωργίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι δεν γίνει σύντομα ένα τέτοιο έργο, δεν θα μείνει σύκο στο νομό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Συκικής μας ενημέρωσε ότι “μέχρι τώρα η φετινή παραγωγή των σύκων έχει φθάσει τους 650 τόνους και είναι ζήτημα αν θα πιάσει τους 700. Κάποια λίγα, όψιμα έχουν μείνει ακόμα”.

Ανέφερε ότι οι εξαγωγές βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία) και σε Αμερική και Καναδά.

Για την αιτία της πιο χαμηλής παραγωγής όλων των χρόνων παρατήρησε: “Ο καύσωνας των 15 ημερών. Δεν καίγεται μόνο το σύκο, καίγεται και ο βραχίονας, το ξύλο. Αδυνατίζει και δεν μπορούν στη συνέχεια να φουσκώσουν τα σύκα, δεν κάνουν ούτε για απόσυκα”.

Οσον αφορά τη διαδικασία της καταγραφής της ζημιάς και την καταβολή αποζημιώσεων, μας πληροφόρησε: “Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει εκτιμήσεις. Στις 6 του μήνα ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις των παραγωγών που επλήγησαν”.

 

“ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΚΟ”

Ο κ. Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι πλέον τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα, εξηγώντας: “Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα φθάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει σύκο. Και δεν είναι μόνο οι συκιές που έχουν πρόβλημα. Είναι και οι ελιές που δεν έδεσαν και είναι διψασμένες”.

Διευκρίνισε πως “με 15 ημέρες καύσωνα, όταν δεν μπορείς να ποτίσεις, όταν δεν υπάρχουν υποδομές, είναι φυσιολογική πλέον η ζημιά”.

Συνεχίζοντας, επέρριψε ευθύνη στον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας σε αυστηρό τόνο: “Κάποιοι με εξουσία τελειώνει η θητεία τους και κάνουν διαπιστώσεις. Οποιος είναι στην εξουσία, στο τέλος της θητείας του πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη και να δει τι δεν έκανε. Λένε ότι νοιάζονται για τον πρωτογενή τομέα και αποτελεί προτεραιότητα, αλλά δεν μπορούμε ούτε να ποτίσουμε”.

Ο πρόεδρος της Συκικής εξέφρασε την ελπίδα “ο νέος περιφερειάρχης να σκύψει στο πρόβλημα και να ενδιαφερθεί στην πράξη για να δοθεί λύση. Να γίνει ένα σοβαρό έργο άρδευσης, γιατί θα χαθεί η συκοκαλλιέργεια”. Και πρόσθεσε απογοητευμένος: “Είκοσι χρόνια για να γίνει μια λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο και αυτή πλέον δεν φθάνει. Μέχρι να γίνει, δεν θα υπάρχει συκοκαλλιέργεια. Σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε πρωτογενής ούτε δευτερογενής τομέας στη Μεσσηνία. Οι ελιές Καλαμών είναι λιγότερες και το λάδι θα έχει φέτος μειωμένη παραγωγή”.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι από αυτή την κατάσταση “θα χάσουμε πελάτες, θα φύγει ο κόσμος από τα κτήματα” και διευκρίνισε: “Εχουμε δώσει 100.000 φυτώρια συκιάς τα τελευταία χρόνια, αλλά λίγα έχουν μείνει στην παραγωγή, αφού δεν μπορούμε να τα ποτίσουμε. Αν δεν τις ποτίσουμε, οι μικρές συκιές δεν θα μεγαλώσουν. Το σύκο είναι καλό εισόδημα και θα μπορούσε να ζήσει οικογένειες και να φέρει πίσω στη γη νέους ανθρώπους. Κάποιοι έχουν ευθύνες. Η Περιφέρεια έχει κονδύλια και πρέπει να αξιοποιούνται”.