Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 12:54

Οι αγρότες με τα τρακτέρ μπήκαν στην Καλαμάτα - Πέταξαν πατάτες και σανό μέσα σε τράπεζα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Οι αγρότες με τα τρακτέρ μπήκαν στην Καλαμάτα - Πέταξαν πατάτες και σανό μέσα σε τράπεζα (βίντεο-φωτογραφίες)

Στο κέντρο της Καλαμάτας με τα τρακτέρ τους μπήκαν σήμερα αγρότες - μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού, αλλά και από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, για να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. 

Περνώντας με τα τρακτέρ τους από τον πεζόδρομο της Αριστομένους σταμάτησαν έξω από το υποκατάστημα της Alpha Bank στη συμβολή με την οδό Κολοκοτρώνη και διαμαρτυρόμενοι για τους πλειστηριασμούς "άδειασαν πατάτες και δέματα με σανό στο εσωτερικό της τράπεζας.

Εξώ από την τράπεζα υπήρχε κινητοποίηση μελών του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Νομού Μεσσηνίας κατά των πλειστηριασμών με κεντρικό σύνθημα ""Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη".

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν μπλόκα σε κόμβους της Μεσσηνίας.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου και τον Πάνο Ρήγα δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στα αιτήματα των αγροτών.

Μεταξύ, άλλων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού διεκδικούν:

"Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα). Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές σταφίδας, επιτραπέζιων σταφυλιών, αμπελοκαλλιέργειας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον περονόσπορο, άλλες ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ.).

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλίουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών".


NEWSLETTER