Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 09:04

Τριφυλία: Σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων υπό τον φόβο της πανώλης των αιγοπροβάτων

Τριφυλία: Σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων υπό τον φόβο της πανώλης των αιγοπροβάτων

 

 

Με ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι και δεν είναι άλλο από αυτό της πανώλης των αιγοπροβάτων. Ήδη έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και έχει θέσει σε επιφυλακή τις αρχές και τους κτηνοτρόφους σε μια προσπάθεια εμπόδισης της εξάπλωσης της.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους όπως μας επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Τριφυλίας «Τα Κοντοβούνια» Παναγιώτης Βουδούρης. Το υψηλός κόστος στις ζωοτροφές βρίσκεται στη κορυφή της πυραμίδας των προβλημάτων, αλλά και έλλειψη στελέχωσης των κρατικών κτηνιατρείων , σε αυτά έρχονται να προστεθούν η μείωση που είδαν στην τιμή του γάλατος στον παραγωγό και την ψαλίδα να μεγαλώνει σε σχέση με το ράφι , τη διαφορά στο ΦΠΑ αγοράς (ζωοτροφών)  και πώλησης, αλλά και οι επιθέσεις από άγρια ζώα, κυρίως τσακάλια που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο στον ορεινό όγκο της Τριφυλίας.

 

Μιλώντας για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την πανώλη στα αιγοπρόβατα ο κ. Βουδούρης σημείωσε «ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει τώρα είναι η ζωονόσος της πανώλης το οποίο μας προβληματίζει πάρα πολύ, γιατί φοβόμαστε την παράνομη μετακίνηση, την οποία στα τέλος θα την πληρώσουμε εμείς. Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και ευελπιστούμε το κράτος να λάβει τα μέτρα του να μπορέσει να μας προστατεύσει γιατί αλλιώς χαθήκαμε.

Εμείς κινδυνεύουμε να επηρεαστούμε με τις μεταφορές με τα αυτοκίνητα, αλλά και αν κάποιο ζώο έρθει σε επαφή με τα υγιή. Επίσης με τα θανατωμένα ζώα, δηλαδή αν ένα ζώο πεθάνει και δεν ταφεί ή δεν δηλωθεί στην Κτηνιατρική τι έγινε, εκεί μπορεί να γίνει μεταφορά της νόσου από άγρια ζώα που θα το φάνε ή από τα σκυλιά. Το πόσο μας επηρεάζει η συγκεκριμένη νόσος, θα είναι μεγάλο το κόστος, όταν ένας κτηνοτρόφος, ιδίως από τα ορεινά χωριά , όπως είμαστε εμείς εδώ που είναι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα κτηνοτρόφος, αναγκαστεί να θανατώσει το κοπάδι πεθαίνει και οικονομικώς. Η αποζημίωση είναι για το κεφάλαιο, δεν είναι για τη παραγωγή που θα χάσει. Ακόμη και με 200 -300 ευρώ να αποζημιωθεί το ζώο ,δεν υπολογίζεται η παραγωγή που θα χαθεί. Για εμάς, θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη μια αποζημίωση με βάση το περσινό εισόδημα γάλακτος και κρέατος. Για να μπορέσει να ζήσει την οικογένεια του. Σε περίπτωση που νοσήσει ένα κοπάδι σημαίνει και οικονομική καταστροφή για ένα κτηνοτρόφο.»

Από εκεί και πέρα παρατήρησε ο κ. Βουδούρης ότι η κτηνοτροφία βαδίζει σε φθίνουσα πορεία στη Τριφυλία και σχεδόν κανένας νέος δεν ασχολείται με αυτή.

«Στη Τριφυλία η κτηνοτροφία έχει μειωθεί και μειώνεται συνέχεια, από τα πολλά έξοδα που έχουν τα ζώα, στις ζωοτροφές και από την άλλη στη μείωση της τιμής του γάλακτος. Μειώθηκε η τιμή στα 20-25 λεπτά και όλα αυτά, κατά τη γνώμη μας έγιναν με την ανοχή του κράτους που επέτρεψε τις ελληνοποιήσεις σε γάλατα που έφεραν από έξω. Ανέβηκε πολύ η τιμή της φέτας και ίσως αυτό τους έκανε, σιωπηλώς, να επιτρέψουν να φέρουν γάλατα από έξω. Η κτηνοτροφία της περιοχής μας μειώνεται και θα έλεγα μειώνεται  σημαντικά». Και ο κ. Βουδούρης συμπληρώνει:

«Είναι λίγοι οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται πλέον με την κτηνοτροφία και όσοι ξεκίνησαν απογοητεύτηκαν στη πορεία. Πρώτα από όλα δεν υπάρχει στελέχωση στα κρατικά κτηνιατρεία, αναγκάζονται οι νέοι άνθρωποι να κάνουν μια μονάδα και να τρέχουν στους ιδιώτες και εκεί το θέμα είναι οικονομικό δεν μπορείς να τρέχεις συνέχεια στον ιδιώτη κτηνίατρο, να κάνεις εμβόλια, να παρακολουθεί τα ζώα. Είναι μεγάλο πλήγμα που δεν υπάρχουν δημόσιοι κτηνίατροι και αυτό είναι και το αποτέλεσμα της πανώλης. Δεν υπήρχαν κρατικοί φορείς να ελέγξουν τις εισαγωγές. Όταν δεν υπάρχουν κτηνίατροι δεν υπάρχει και η καλύτερη υγειονομική κάλυψη. Αν υπήρχαν στα σύνορα έλεγχοι δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα.»

Μιλώντας για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου σημείωσε «Τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου μας είναι ότι δεν υπάρχει καλή τιμή φέτος το γάλα και τα κρέατα , καθώς μπαίνουν πολλά εισαγωγής στη χώρα μας. Το Πάσχα αναγκαστήκαν και έφεραν πολλά ρουμάνικα αρνιά , με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές. Από την άλλη όμως αυξήθηκε πολύ το κόστος στις ζωοτροφές. Ενώ ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο ΦΠΑ .εμείς πουλάμε με 13% και αγοράζουμε με 6% με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το συμψηφίσουμε και να βγαίνουμε χρεωστικοί. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι τα άγρια ζώα, όπως είναι τα τσακάλια , ειδικά στη περιοχή μας που κατά κύριο λόγω είναι ορεινός όγκος, κάθε μέρα έχουμε απώλειες σε ζώα από τα τσακάλια».

Μεγάλη η ψαλίδα από τον παραγωγό στο ράφι στο γάλα και τα παράγωγα του τόνισε ο κ. Βουδούρης «Μπορεί οι δικές μας τιμές στο γάλα να έχουν μειωθεί αλλά σε παράγωγα του όπως το τυρί και το γιαούρτι οι τιμές δεν έχουν μειωθεί καθόλου. Πέρυσι πουλήθηκε γάλα από 1,5 -1,65 ευρώ και φέτος έφτασε να πληρώνεται ακόμη και 1,2 ευρώ από τις μεγάλες γαλακτοκομικές εταιρείες, στο ράφι όμως η τιμή πάντα ανεβαίνει. Εκτοξεύτηκε  η φέτα στα 15 ευρώ και η τιμή του γάλατος μειώθηκε 30 λεπτά. Στο κρέας θα έλεγα οι τιμές έχουν κρατηθεί σε καλούτσικα επίπεδα και αυτό έχει να κάνει με την πολύ καλή ποιότητα που έχει το ελληνικό κρέας. Η μεγάλη ψαλίδα είναι στο γάλα και τα παράγωγα του».