Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 12:35

"Δεδομένη η μείωση των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ" σημειώθηκε σε εκδήλωση στα Φιλιατρά

"Δεδομένη η μείωση των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ" σημειώθηκε σε εκδήλωση στα Φιλιατρά

Δεδομένη είναι η μείωση των επιδοτήσεων στο μεγαλύτερο μέρος των Μεσσηνίων αγροτών με τη νέα ΚΑΠ 2014 -2020, όπως επισημάνθηκε στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αναθεώρηση ΚΑΠ 2014- 2020, επιπτώσεις στη Μεσσηνία. Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, τρέχον πρόγραμμα» που διοργάνωσε  η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών το βράδυ της Παρασκευής.

 

Η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξεως του 10-20%, ανάλογα με το ποιο σενάριο θα εφαρμοστεί τελικά στη χώρα για την κατανομή της, με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερα σενάρια στο τραπέζι. Οπως επισημάνθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, δυστυχώς στην χώρα μας ακόμη δεν έχει ανοίξει ο διάλογος, καθώς η νέα ΚΑΠ φέρνει αρκετές καινοτομίες.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία αρκετών αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, ο κ. Αλευράς εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτών, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με επίσημα στοιχεία το αγροτικό εισόδημα στην χώρα μας έχει μειωθεί κατά 46% την περίοδο 2006-2013. Σαν Περιφέρεια, όπως είπε, έχουν κάνει βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα και στάθηκε στο ζήτημα του δημοπρατηρίου το οποίο θα πρέπει να είναι περιφερειακό και έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Οπως παραδέχτηκε, δεν είναι στο στάδιο που να λένε ότι είναι σε καλό δρόμο. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την μελέτη του ΟΑΑΣΑ που προτείνει τις προσμίξεις του ελαιολάδου, ενώ θεωρεί ότι είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία η επέκταση διάρκειας του γάλακτος από τις 7 στις 10 μέρες. 

Μιλώντας για την ΚΑΠ σημείωσε πως σαν χώρα δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε πως την αξιοποιήσαμε όπως θα έπρεπε. Ανέφερε πως μετά το 2020 υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει ΚΑΠ αλλά εθνικές πολιτικές. Για την περίοδο 2013-2020 οι κοινοτικοί πόροι έχουν μειωθεί 13% για τις άμεσες ενισχύσεις και 18% για την αγροτική ανάπτυξη. Τόνισε πως τα βασικά σημεία της νέας ΚΑΠ είναι η ανακατανομή των επιδοτήσεων που πάει σε περιφερειακό επίπεδο, το πρασίνισμα των επιδοτήσεων, η βαρύτητα στους νέους αγρότες, η σύνδεσή της με έξτρα εισφορές, η δυνατότητα ενίσχυσης τοπικών παραγωγών. οι μηχανισμοί αντιμετωπίσεως κρίσεων στην αγορά, θα στηρίζονται οι ομάδες παραγωγών, για τους κτηνοτρόφους πενταπλασιάζονται τα βοσκοτόπια, ενώ κερδισμένοι θα είναι αυτοί που έχουν δικαιώματα μικρής αξίας και καλλιέργειες που σήμερα δεν επιδοτούνται, όπως κηπευτικά. Αδικημένοι είναι αυτοί που έχουν δικαιώματα μεγάλης αξίας και προϊόντα όπως σταφίδα, βαμβάκι, καπνό.

Για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020 και τις βασικές αρχές της μίλησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που έδωσε το γενικό πλαίσιο που θα κινηθεί η νέα ΚΑΠ και στάθηκε και αυτός στην μείωση που θα έχουμε ως χώρα.  

Για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Μεσσηνία μίλησε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Ιωάννης Κυριακόπουλος αναφέροντας την κατανομή που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και υπογραμμίζοντας πως σήμερα η μέση αξία δικαιώματος για την Μεσσηνία είναι στα 60 ευρώ ανά στρέμμα. Με δεδομένη την σύγκλιση ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών θα πάει προς τα κάτω. Στάθηκε στα 4 σενάρια που υπάρχουν σήμερα, τα οποία είναι: όλη η χώρα να είναι μια ενιαία περιφέρεια, να δημιουργηθούν 13 περιφέρειες στα όρια των αυτοδιοικητικών περιφερειών, να χωριστεί η Ελλάδα σε δύο περιφέρειες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια,  να δημιουργηθούν 4 περιφέρειες χωρισμένες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις πεδινές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις ορεινές, βοσκοτόπια πεδινά και βοσκοτόπια ορεινά. Με βάση αυτά τα σενάρια είπε ότι θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως του 10-20%, ανάλογα με το ποιο θα εφαρμοστεί τελικά, ενώ το βέβαιο είναι πως θα υπάρχει μείωση της αξίας των δικαιωμάτων για το μεγαλύτερο μέρος των Μεσσήνιων παραγωγών και αύξηση σε μικρό αριθμό λόγω των κηπευτικών.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με αναφορά στο θέμα «ΠΑΑ 2007-13, πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, όροι και προϋποθέσεις ένταξης» από τους γεωπόνους Σπυριδούλα Μπέσσα και Κώστα Τσεμεντζή από τις Διευθύνσεις Τριφυλίας και Μεσσηνίας αντίστοιχα.

Κ.Μπ.