Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 08:47

Παρακολούθηση καλλιέργειας καρπουζιού με ελικόπτερο

Γράφτηκε από τον

Ο,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει παγκοσμίως στον τομέα της γεωργίας της ακριβείας δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης σε καλλιέργειες καρπουζιών στην περιοχή της Τερψιθέας στην Τριφυλία.

Ενα μη επανδρωμένο μικρό ελικόπτερο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας πέταξε πάνω από καλλιέργειες καρπουζιού, τις οποίες έχει παραχωρήσει για επιστημονική έρευνα ο παραγωγός Μπάμπης Παπαδόπουλος, συλλέγοντας στοιχεία με βάση τα οποία παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας, προσδιορίζεται ο όγκος της παραγωγής, ενώ συλλέγονται και δεδομένα που προσδιορίζουν τις ανάγκες λίπανσης που υπάρχουν. Ολα αυτά γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας χάρη στον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπύρο Φουντά που κατάγεται από τα Φιλιατρά, ο οποίος με τα ερευνητικά του προγράμματα στηρίζει την περιοχή της Τριφυλίας, την εταιρεία Sky Squirrel από τον Καναδά που εξειδικεύεται σε αυτό τον τομέα των ερευνών, αλλά και την συνεργασία που υπάρχει με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας. Φυσικά για να συντελεστούν όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ανοιχτό πνεύμα των παραγωγών της περιοχής μπροστά σε νέες προκλήσεις, κάτι που επιδεικνύει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος από την περιοχή της Τερψιθέας, καθώς έχει θέσει μεγάλη έκταση καλλιέργειας καρπουζιού στη διάθεση των επιστημονικών ερευνών.

Για την ερευνητική αυτή προσπάθεια ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Είναι μαζί μας ο καθηγητής Σπύρος Φουντάς που γνωρίζει την γεωργία της ακριβείας όσο κανείς άλλος, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία του στο έπακρο προς όφελος της περιοχής, του προϊόντος, της ορθής γεωργικής πρακτικής, της μείωσης του κόστους εισροών, της εκτίμησης της παραγωγής και άλλων δεδομένων, ώστε να έχουμε στοιχεία έγκαιρα και αξιόπιστα που μπορούν να βοηθήσουν στις αγορές και στη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Φουντάς υπογράμμισε: «Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδόπουλο που μας βοηθά πάρα πολύ στα πειράματα -είναι σπάνιο να βρούμε έναν παραγωγό που να μας βοηθά τόσο πολύ- καθώς και τον κ. Παρασκευόπουλο που είναι πάντα δίπλα μας. Συνεργαζόμαστε με μια καναδέζικη εταιρεία, την Sky Squirrel κι έχουμε φέρει το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο που έχουν βγάλει στην εταιρεία τους για να κάνουμε πτήσεις πάνω από χωράφια, συγκεκριμένα σε καρπούζια, για να μπορέσουμε με βάση την φωτογράφιση να κάνουμε μια τελική εκτίμηση της παραγωγής, με την χρήση κάποιων αλγορίθμων. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει μια σειρά από ηλεκτρονικά για να έχει μεγάλη ευστάθεια στον αέρα, να παίρνει ακριβείς φωτογραφίες, έχει GPS, όπως και πολλά συστήματα ακριβείας. Είναι πρώτη φορά που αυτό εφαρμόζεται στη χώρα μας, στον τομέα της καλλιέργειας. Θα μετρήσουμε το ορατό και εγγύς υπέρυθρο φάσμα και στην συνέχεια θα μετρήσουμε τις συντεταγμένες που υπάρχουν σε κάθε σημείο του χωραφιού. Παίρνουμε από το Ιντερνετ τον χάρτη του χωραφιού, δημιουργούμε την πτήση και πατώντας την έναρξη αυτόματα το ελικόπτερο απογειώνεται και σκανάρει το χωράφι στη συγκεκριμένη διαδρομή. Εχουμε ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στους αισθητήρες, με τους οποίους έχει εφοδιαστεί το ελικόπτερο. Επίσης θα μετρήσουμε κάποιους δείκτες βλάστησης που μας βοηθάνε να κάνουμε καλύτερη εκτίμηση των αναγκών του φυτού και να κάνουμε στοχευμένη λίπανση στις ανάγκες του φυτού».

Ο παραγωγός Μπάμπης Παπαδόπουλος σημείωσε για τις νέες αυτές τεχνικές: «Εγώ σαν καλλιεργητής είμαι πάντα πιστός στις καινοτόμες καλλιέργειες. Με τον κ. Παρασκευόπουλο και με όλα τα παιδιά, προσπαθώ να βοηθάω πάντα. Ο καθηγητής κ. Φουντάς ήρθε από πέρυσι, αξιολόγησε κάποια φυτά και φέτος συνεχίζει κάποια πειράματα, έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να βλέπουμε υψηλές τεχνολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στις καλλιέργειές μας. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε χρειάζεται».

Ο υπεύθυνος της εταιρείας Sky Squirrel Ρίτσαρντ Βαν Ντερ Πουτ επισήμανε: «Αυτό που παράγουμε είναι μη επανδρωμένα συστήματα για την γεωργία, για φρούτα και λαχανικά, γι' αυτό και επιλέξαμε την Ελλάδα που είναι από τις κύριες χώρες παραγωγής λαχανικών. Δοκιμάζουμε τις νέες κάμερες που έχουμε τοποθετήσει, ειδικές πολύ ελαφρές κάμερες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να δούμε τις ανάγκες των καλλιεργειών. Με βάση τα αποτελέσματα που θα έχουμε θα προχωρήσουμε να φτιάξουμε το επόμενο μοντέλο που θα το έχουμε σε περίπου 3 μήνες».

Κ.Μπ.