Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 12:43

Επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτηματος Βυτίνας μετά από 25 χρόνια

Γράφτηκε από την
Επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτηματος Βυτίνας μετά από 25 χρόνια

Ξεκίνησε η επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, ύστερα από 25 και πλέον χρόνια αδράνειας και πλήρους εγκατάλειψης, με μια λιτή τελετή αγιασμού που πραγματοποιήθηκε παρουσία των κατοίκων της Βυτίνας και του δραστήριου σωματείου φίλων Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος.

 

Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στον χώρο του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, είχε παρουσιάσει τη μελέτη και το σχέδιο επαναδραστηριοποίησης κι αξιοποίησής του, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται σε όλη του την έκταση.

Με το πέρας του αγιασμού, άρχισαν οι εργασίες προετοιμασίας του εδάφους για την εγκατάσταση σαράντα στρεμμάτων ελληνικής ποικιλίας οιναμπέλου, εργασία που αποτελεί την πρώτη δράση επαναδραστηριοποίησης του Κρατικού Κτήματος.

Εν τω μεταξύ, για τη δημιουργία του μουσείου μελισσοκομείας, που αποτελεί τμήμα της επαναδραστηριοποίησης του Κρατικού Κτήματος, έχει προχωρήσει η αλληλογραφία με μελισσοκομικούς φορείς και μεμονωμένους μελισσοκόμους, για την εύρεση αρχαίων κυψελών και μελισσοκομικών εργαλείων, που θα αποτελέσουν τη βάση για το μουσείο. Η ανταπόκριση είναι πέραν κάθε προσδοκίας και μάλιστα εκτιμάται πως ως το τέλος του έτους θα έχει οργανωθεί το εκθετήριο και θα μπορεί να είναι επισκέψιμο.

Η τρίτη δράση της μελέτης, που έχει συντάξει ο γεωτεχνικός Πιέρρος Δημάκος κι έχει εγκριθεί από το υπουργείο, αφορά σε δεύτερο χρόνο, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, την αξιοποίηση της υφιστάμενης εγκαταλελειμμένης καλλιέργειας φουντουκιάς, με τη «μόλυνση» του ριζικού της συστήματος με τρούφα. Η καλλιέργεια τρούφας θα γίνει για την εξαγωγή επιστημονικών δεδομένων προκειμένου, εάν κι εφόσον ευοδωθεί η συγκαλλιέργεια, οι αγρότες της ορεινής Αρκαδίας να έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε καλλιέργεια τρούφας ενισχύοντας το οικογενειακό τους εισόδημα.

Τελικός στόχος με τις δράσεις που θα αναπτυχθούν είναι το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας να καταστεί οικονομικά αυτάρκες.

Ο πρόεδρος του σωματείου φίλων Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε την επαναδραστηριοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, «κυψέλη ανάπτυξης για τη περιοχή της Γορτυνίας» και τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που από το 1990 δαπανάται ένα ευρώ και γίνεται έργο».

Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε με συγκίνηση για το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας κι ανέφερε ότι την περίοδο της Κατοχής, το κτήμα βοήθησε και κράτησε ζωντανή την περιοχή, ενώ δήλωσε την αισιοδοξία του για το μέλλον του Κρατικού Κτήματος κι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την ολοκλήρωση του μουσείου - εκθετηρίου μελισσοκομίας που σύντομα θα είναι έτοιμο θα ενισχυθεί ο τουρισμός στην περιοχή. Παράλληλα, ζήτησε να αξιοποιηθεί το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εκπαίδευση των φοιτητών και για ερευνητικούς σκοπούς των μεταπτυχιακών φοιτητών του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER