Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 10:18

Αβέβαιο χωρίς μάρκετινγκ το μέλλον της σταφίδας

Αβέβαιο χωρίς μάρκετινγκ το μέλλον της σταφίδας

«Είναι καταπληκτικό προϊόν η κορινθιακή σταφίδα, αλλά χρειάζεται μάρκετινγκ. Χωρίς αυτό είναι καταδικασμένη».

Αυτό τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου, μιλώντας για τη φετινή πολύ δύσκολη χρονιά του προϊόντος που θα μείνουν πολλά αποθέματα.

Αρχικά αναφέρει ότι «η σταφίδα, όπως και πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα, θέλουν παρακολούθηση και μάρκετινγκ» και προσθέτει: «Αυτά τα πράγματα, όμως, δεν γίνονται σωστά. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας».

Για την περσινή παραγωγή που τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, παρατηρεί: «Δεν τηρήθηκαν κανόνες της αγοράς και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η σταφίδα θα είναι με περισσεύματα, με αποθέματα. Οι πιο πολλοί παραγωγοί έχουν πάρει μόνο 30 λεπτά. Εμείς πληρώσαμε 76 λεπτά, αλλά τώρα ούτε αυτή την τιμή δεν αντέχει η αγορά. Καλλιεργήθηκαν ψεύτικες ελπίδες ότι η σταφίδα μπορεί να πάει 1 ευρώ και παραπάνω. Αγνοήθηκε η τεράστια παραγωγή από την Τουρκία. Είναι σουλτανίνα, αλλά η μία σταφίδα υποκαθιστά την άλλη».

Ο κ. Παπαδημητρίου εκτιμά ότι «αν χάσουμε τη θέση μας στην αγορά, στα μείγματα της σταφίδας που αγοράζονται, θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε» και επισημαίνει: «Είναι καταπληκτικό προϊόν η κορινθιακή σταφίδα, αλλά χρειάζεται μάρκετινγκ. Χωρίς αυτό είναι καταδικασμένη».

Ο Μεσσήνιος τυποποιητής και εξαγωγέας σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν τρία πράγματα, για να αλλάξει η κατάσταση: «Πρέπει: α) Να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Να συνενωθούν τα μικρά κτήματα και η καλλιέργεια να γίνει πιο εκμηχανισμένη. Για παράδειγμα, ο τρύγος γίνεται από ανθρώπους και από μηχάνημα. Στις ΗΠΑ 3 άτομα με μηχάνημα τρυγάνε 100 στρέμματα τη μέρα. β) Να διερευνηθούν οι καλές ιδιότητες της σταφίδας και να γίνουν και οι κλινικές έρευνες που θα επιβεβαιώνουν και θα καθιστούν το προϊόν ως διατροφικό πυλώνα.

γ) Να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα οργανώσει σχέδιο τιμών και προβολής στο εξωτερικό. Ο φορέας αυτός να είναι μικτός, να συμμετέχουν ιδιώτες και συνεταιριστές συνεργαζόμενοι, χωρίς ο ένας να είναι πάνω από τον άλλον και οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία». Ακόμα, εκτιμά πως «φέτος θα μείνουν πολλά αποθέματα, πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα» και εξηγεί: «Αν γίνουν αυτά που λέμε, θα βελτιωθεί, θα αλλάξει η κατάσταση. Το προϊόν είναι καλό, έχει μια μοναδικότητα και πρέπει να του δοθεί προσοχή».

Για τη μείωση της στρεμματικής ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ, αναφέρει ότι «το προϊόν πρέπει να μπορεί να λειτουργεί αυτοδύναμα, να μην στηρίζεται στην επιδότηση. Η επιδότηση να έρχεται ως ενίσχυση της τιμής».

Γ.Σ.