Κυριακή, 24 Μαϊος 2015 08:31

Ξεκίνησε η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Ξεκίνησε η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλία

Ξεκίνησε η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες εξαγωγές. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από το ξεσκέπασμα των καρπουζιών μέχρι τώρα έχουν βοηθήσει τους παραγωγούς στο να έχουν μια πολύ καλή και ποιοτική παραγωγή.

Αισιοδοξία υπάρχει και για τη ζήτηση του προϊόντος αφού τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουν από τις αγορές αξιολογούνται ως θετικά. Η περιοχή με την πρωιμότητα και την εξαιρετική της ποιότητα έχει καταφέρει να κερδίσει πολλές αγορές σε όλη την Ευρώπη, ενώ και οι τιμές έχουν ξεκινήσει από καλά επίπεδα και έχουν διαμορφωθεί περίπου στα 50 λεπτά.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει λίγες κοπές καρπουζιών στην περιοχή του Αγρίλη και εκτιμάται ότι μετά το Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα η συγκομιδή θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και από διάφορες ποικιλίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες, δεύτερη ουσιαστικά μέρα της συγκομιδής, έγιναν περίπου δέκα φορτία από την περιοχή που υπολογίζονται σε 250 τόνους καρπουζιού.

Ο παραγωγός και έμπορος καρπουζιού Μπάμπης Παπαδόπουλος που εξάγει σημαντικές ποσότητες επισήμανε: «Από τις 21 του μήνα ξεκινήσαμε το υπαίθριο καρπούζι που ήταν και το πρώτο καρπούζι της περιοχής για εξαγωγή, καθώς έφυγαν δύο φορτία για Λιθουανία και ένα για Βουλγαρία, ενώ ήδη ξεκινήσαμε και για την εγχώρια αγορά, καθώς δύο αυτοκίνητα έφυγαν για την Αθήνα. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, όπως και οι τιμές που είναι πάνω από 50 λεπτά ανάλογα με την ποικιλία του καρπουζιού. Η ζήτηση είναι μεγάλη, εμείς καθώς κάνουμε εξαγωγές έχουμε ήδη ενοχλήσεις από όλα τα κράτη, όλοι θέλουν να φορτώσουν, όμως δεν μπορούμε ακόμη να ανταποκριθούμε στις παραγγελίες που έχουμε. Φέτος οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ και τα καρπούζια βγήκαν πολύ ποιοτικά. Η Διεύθυνση Γεωργίας ήδη ξεκίνησε ποιοτικούς ελέγχους, προς τιμήν της και αυτό είναι πολύ καλό, καθώς με τους ελέγχους μετράνε και τα σάκχαρα του καρπουζιού. Ηδη χθες τα βρήκαν στα 11 μπρικς που σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει. Αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν καθώς αυτό είναι καλό για εμάς, να πηγαίνουν στις αγορές ποιοτικά καρπούζια. Οταν πάει το πρώτο αυτοκίνητο σε μια αγορά και είναι καλό μετά έχουμε πολύ περισσότερες παραγγελίες, πάντα όμως τα καρπούζια που κόβονται πρέπει να είναι ποιοτικά. Φαίνεται ότι θα έχουμε μια καλή χρονιά για την περιοχή καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και η ποιότητα πολύ καλή».

Από τους παραγωγούς που ήδη ξεκίνησαν να κόβουν καρπούζια, ο Κώστας Μαλάμος μας είπε: «Ξεκίνησε πολύ καλά η συγκομιδή, η ποιότητα είναι πολύ καλή, νομίζω είναι η καλύτερη που είχαμε τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες ούτε στην καρπόδεση ούτε στην συνέχεια. Πιστεύω θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά γιατί οι συνθήκες είναι ιδανικές, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι καλές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης το δικό μας καρπούζι δεν έχει ανταγωνισμό από την περιοχή της Ηλείας που μας ακολουθούσε άλλα χρόνια. Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Χθες ξεκίνησαν τα πρώτα και σήμερα συνεχίζεται πιο εντατικά, ενώ και οι τιμές είναι πολύ καλές γύρω στα 50 λεπτά, είναι πολύ καλές γιατί και οι αποδόσεις είναι καλές. Αν και οι παραγωγοί είναι προσεκτικοί και δεν βιαστούν να κόψουν τα καρπούζια -που δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη- θα εξελιχθεί ως μια από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων χρόνων».

Ο παραγωγός Αλέξης Χήναρης σημείωσε: «Εμείς ξεκινήσαμε το μάζεμα του καρπουζιού σήμερα, βοήθησε πολύ ο καιρός φέτος και έχουμε μια από τις καλύτερες χρονιές, η ποιότητα είναι πολύ καλή, επίσης έχουμε καλές αποδόσεις όπως και πρωιμότητα. Πιστεύω ότι θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές που είχαμε τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι τιμές έχουν ξεκινήσει σε πολύ καλά επίπεδα». 

Η Μαρία Λορεντάνα έμπορος από τη Ρουμανία σημείωσε: «Τώρα ξεκινήσαμε από την περιοχή εδώ και πάνε πολύ καλά. Για αρχές που είμαστε υπάρχει μεγάλη ζήτηση, οι τιμές είναι καλές και το προϊόν πολύ καλό. Εμείς ξεκινήσαμε με τα καρπούζια θερμοκηπίου από την περιοχή της Ηλείας, αλλά τώρα που ξεκίνησαν τα έξω καρπούζια στην Κυπαρισσία ήρθαμε εδώ πέρα και πιστεύω για 2-3 εβδομάδες θα είμαστε εδώ, ενώ μετά θα ξαναπάμε στην Ηλεία. Εδώ βλέπω ότι έχει πολύ καλή ποιότητα και σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ καλή».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER