Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 08:32

Μήλα Πολιανής στην αγορά της Καλαμάτας

Μήλα Πολιανής στην αγορά της Καλαμάτας

 

Τα μήλα της Πολιανής μπορεί να μην ποτίζονται και να είναι πιο μικρά, αλλά είναι πιο νόστιμα και πιο αρωματικά. 

 

Αυτό τονίζουν στην "Ε" οι παραγωγοί από την Πολιανή, που πουλούσαν χθες τα μήλα τους στη λαϊκή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας. Ζητούν να γίνει έργο άρδευσης ή να επισκευαστεί και να βελτιωθεί η λιμνοδεξαμενή, που έχει φτιαχθεί και εξυπηρετεί ελάχιστους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο Νίκος Κορομηλάς παρατήρησε ότι «τα μήλα της Πολιανής είναι πιο γευστικά και αρωματικά, γιατί δεν ποτίζονται. Είναι το πιο σημαντικό εισόδημα για την Πολιανή» και σημείωσε διαμαρτυρόμενος: «Δεν έχουμε νερό. Εφτιαξαν τη δεξαμενή στο πιο χαμηλό σημείο του χωριού και ποτίζουν 1 - 2 και κανένας άλλος. Αν ποτίζαμε θα ήταν πιο μεγάλα τα μήλα και θα καλλιεργούσαμε και άλλα πράγματα, πατάτες, ντομάτες. Ετσι δεν πάμε μπροστά». Διευκρίνισε πως «θέλουμε να ποτίζονται και να φτιάξουμε ψυγεία» και πρόσθεσε με παράπονο: «Γιατί να μην είναι ανοιχτά τα ψυγεία της Ενωσης στη Θουρία; Θα αναγκαστούμε να πάμε στην Τρίπολη».

Ο Παναγιώτης Γεωργακίλας επιβεβαίωσε ότι «είναι πιο γευστικά, πιο τραγανά και αρωματικά τα μήλα μας» και παρατήρησε: «Η δεξαμενή που έφτιαξαν, είναι μόνο για 2 - 3 άτομα. Αν τα ποτίζαμε, θα ήταν τα διπλάσια. Πρέπει να γίνει ένα έργο, για να μπορούμε να βάλουμε και άλλα προϊόντα. Δεν υπάρχει άλλο εισόδημα πέρα από τα μήλα». Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι «φέτος λόγω των βροχών, τα μήλα είναι πρώιμα. Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο και θα έχουμε μέχρι και το Πάσχα».

Στο ίδιο κλίμα ο Νίκος Γεωργακίλας επεσήμανε ότι «είναι εξαιρετικά τα μήλα της Πολιανής, ξερικά και πιο νόστιμα. Ποτίζονται με την υγρασία που έχει το οροπέδιο της περιοχής». Κι επικρίνοντας, εκτίμησε πως «δεν έγινε σωστά το έργο της λιμνοδεξαμενής. Γιατί δεν έβαζαν από την αρχή μεμβράνες, που λένε να βάλουν τώρα;». Και παρατήρησε ότι «χρειάζεται έργο. Αν γίνει στεγανοποίηση της δεξαμενής, θα έχει νερό και θα μπορούμε να ποτίζουμε».

 

Γ.Σ.