Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 08:16

Εξι εκατομμύρια σε αγροτικές επενδύσεις στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ ξεκίνησαν να πληρώνονται και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα για επενδυτικά σχέδια του πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για τα σχέδια βελτίωσης που έχουν υποβάλει και πραγματοποιήσει οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται διαρκώς σε διαδικασίες εκσυγχρονισμού και βελτιώσεων ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν στον επαγγελματικό τους κλάδο.

Ηδη τις προηγούμενες μέρες έγιναν πληρωμές για έξι σχέδια βελτίωσης, ενώ έχουν περάσει τις διαδικασίες ελέγχου και είναι στο στάδιο της πληρωμής, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του μηνός, άλλα 16 επενδυτικά σχέδια και τέσσερα ακόμη είναι στην διαδικασία ελέγχου από το υπουργείο. Η συνολική δαπάνη και τα χρήματα που θα δοθούν για το σύνολο των σχεδίων φτάνει τα 6 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό της επιδότησης για τα σχέδια αυτά κυμαίνεται από 40-60% και έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση που υπάρχει, αν γίνονται σε πεδινές ή ορεινές περιοχές, σε νέους ή μη αγρότες, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι για νέους αγρότες σε ορεινές περιοχές που είναι στο 60%.

Στην υλοποίηση και τις εγκρίσεις των σχεδίων σημαντική ήταν και είναι μεγάλη η συμβολή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, η οποία έφερε σε πέρας όλες αυτές τις διαδικασίες και με προτεραιότητα ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την περιοχή και τον πρωτογενή της τομέα είναι ότι στην περιοχή γίνονται επενδύσεις τέτοιου ύψους και μάλιστα σε μια οικονομική εποχή όπου οι συγκυρίες δεν βοηθούν και οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι εύκολες.

 Κ.Μπ.