Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 08:27

Το ιπποφαές βρήκε γη στην Πελοπόννησο (βίντεο)

Το ιπποφαές βρήκε γη στην Πελοπόννησο (βίντεο)

Μια νέα καλλιέργεια που γνωρίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές και στην Πελοπόννησο έχει να κάνει με το ιπποφαές.

Μια εναλλακτική καλλιέργεια που βρήκε γη να αναπτυχθεί στη Μεσσηνία και σε αρκετές άλλες περιοχές, από καλλιεργητές που φιλοδοξούν να αυξήσουν το εισόδημά τους μέσα από τη συλλογικότητα, ελπίζοντας στη βοήθεια της Πολιτείας. Και αυτό γιατί απαιτούνται υποδομές για τη μεταποίηση του προϊόντος και μέσα για τη συγκομιδή και την επεξεργασία του. 

Ωστόσο, παρά τα όποια εμπόδια έχουν βρεθεί μπροστά τους επιμένουν βασιζόμενοι στη δυναμική του προϊόντος ειδικά στο εξαγωγικό κομμάτι, ενώ έχουν τολμήσει ακόμα παραπέρα, στη μεταποίηση, δημιουργώντας ένα μοναδικό τυποποιημένο προϊόν, σε φακελάκια (τύπου τσάι), αξιοποιώντας έτσι, πέραν του νωπού ή αποξηραμένου προϊόντος και τα φύλλα του φυτού. 

Πρόκειται για μια καινοτομία του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελοποννησιακή Γη» και ήδη δραστηριοποιούνται ενεργά 110 μέλη σε επίπεδο περιφέρειας μελών του συλλόγου, όπου καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα, εκ των οποίων 250 περίπου στη Μεσσηνία.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Κωνσταντινίδης μιλά με ενθουσιασμό για την εναλλακτική αυτή καλλιέργεια, η οποία όπως λέει έχει πολλές δυνατότητες. Αλλωστε, ήδη ασχολούνται πολλοί νέοι κυρίως άνθρωποι απ’ όλη την Πελοπόννησο ενώ μέλη έχουν εγγραφεί από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως από τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια…

Ανάμεσά τους και ο Σπύρος Δεττάς – Πουλόπουλος, ο οποίος είναι ένας νέος αγρότης που καλλιεργεί σταφίδα και άλλα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στην περιοχή του Χατζή. Επέλεξε όμως να παράγει και ιπποφαές, ελπίζοντας σε ένα επιπλέον εισόδημα. Η καλλιέργειά του βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ανάπτυξης και φέτος απήλαυσε τους πρώτους καρπούς του κόπου του. 

Ο κύριος στόχος του Συνεταιρισμού είναι να εξαχθούν τα προϊόντα, αν και φέτος επέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά τα capital controls καθώς δεν προχώρησε η εξαγωγή 250.000 περίπου συσκευασιών, πράγμα που υπάρχει ελπίδα να γίνει στη συνέχεια.

Εκτιμούν λοιπόν πως αν τα πράγματα «στρώσουν» τα μέλη είναι έτοιμα να ανταποκριθούν. Και τα πράγματα θα πάνε καλύτερα πιστεύουν όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια που γίνεται για τη μεταποίηση. 

Σε πρώτη φάση έχει γίνει μεταποίηση των φύλλων κι έχει δημιουργηθεί το προϊόν από τα φύλλα του ιπποφαούς, σε φακελάκια, με ίδια κεφάλαια. Οπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, πρόκετιαι για πρωτότυπο προϊόν, κατοχυρωμένο. Για τη συνέχεια η προσπάθεια έχει στόχο να κινηθεί αυτό το προϊόν στην αγορά παράλληλα  με τον καρπό, ακόμα και το λάδι ή ο χυμός του, μέσα από ένα πιστοποιημένο εργοστάσιο μεταποίησης – συσκευασίας, πράγμα που αποτελεί το τελικό στόχο του Συνεταιρισμού. Βέβαια, κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί , εάν δεν υπάρξει ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 

«Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να γίνουν μικρά βήματα» για να μη χρεωθούν τα μέλη επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Αναφορικά με τις επιδοτήσεις ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει: «Δεν τις θέλουμε τις επιδοτήσεις, αυτές χάλασαν την παραγωγή. Εμείς θέλουμε να στηρίξει το κράτος οποιαδήποτε μεταποιητική ενέργεια κάνουμε, να κάνουμε μια καλή μεταποιητική μονάδα για να φτιάξουμε το προϊόν που θέλουμε να εξάγουμε εμείς». Οπως διευκρινίζει, στο ίδιο πρόγραμμα των μηχανημάτων μεταποίησης κι επεξεργασίας των προϊόντων είναι στόχος να ενταχθούν και μηχανήματα συγκομιδής, καθώς το πρόβλημα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι η συγκομιδή, αφού χωρίς μηχανήματα πρέπει να γίνει η συλλογή του προϊόντος σποράκι – σποράκι, πράγμα –όπως λέει- απαγορευτικό, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν φυσούνες αναρρόφησης για το σκοπό αυτό, που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του ο Συνεταιρισμός για τα μέλη του.

Τώρα ξεκίνησαν οι πρώτες παραγωγές και οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για 1,5 τόνο καρπό και περισσότερη ποσότητα φύλλων. Οι καρποί σε πρώτη φάση θα αποξηρανθούν και θα καταψυχθούν νωποί, για να διατεθούν μέσω κάποιων επιλεγμένων καταστημάτων  αρχικά στην αγορά. 

Για την ώρα, και με την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει στήριξη στο μέλλον, γίνεται η συγκέντρωση του προϊόντος σε έναν χώρο στη Νεμέα, αφού στη Μεσσηνία όπως παρατηρεί, οι όποιες υποσχέσεις σε απέδωσαν καρπούς. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας.

Αναφορικά με τις ιδιότητες του προϊόντος ο κ. Κωνσταντινίδης εξηγεί πως πρόκειται για ένα super food που έχει πάρα πολλές βιταμίνες, και σε βιταμίνη C έχει περιεκτικότητα 33 με 35 φορές περισσότερη από το πορτοκάλι, είναι πλούσιο σε ωμέγα και βιταμίνες. 

Οσο για τις τιμές, το κουτάκι με τα φακελάκια πωλείται με 2,8 ευρώ έως 3 ευρώ στη λιανική αγορά, ενώ το ιπποφαές σα νωπό προϊόν πωλείται στα 8 ευρώ το κιλό και αποξηραμένο από 35 έως 40 ευρώ το κιλό. 

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης