Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015 16:36

Κινητοποιήσεις αγροτών σήμερα σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους (βίντεο και φωτογραφίες)

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι αγρότες στην Τριφυλία διαμαρτυρόμενοι για τα νέα φορολογικά μέτρα, που αναμένεται να τους επιβαρύνουν σημαντικά. 

 

Στους Γαργαλιάνους οι αγρότες αρχικά συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της περιοχής και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά το δρόμο προς τα Φιλιατρά. (φωτογραφίες - βίντεο από gargalianoionline.gr)

 

 Αντίστοιχα στα Φιλιατρά (κεντρικη φωτο από Filiatra Net)  οι αγρότες πέρασαν από κεντρικά σημεία και κατέληξαν στον “Πύργο του Αϊφελ”. 

Παρόντες στις κινητοποιήσεις ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα τους, αλλά και ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και πολιτευτής της Λαϊκής Ενότητας Θανάσης Πετράκος

Σε ανακοινωση του μάλιστα επισημαίνει:

“Ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμα φορά βγήκε  στο  δρόμο. Με τα νέα  μνημονιακά  μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δίνεται η «χαριστική βολή σε βάρος των αγροτών.

 Πρώτον, αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος από 13% στο 20% το 2016 και 26% από το 2017. Δεύτερον, διπλασιάζεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του 2014 και το 2017 θα φθάσει στο 100%. Τρίτον, τίθεται υπό αμφισβήτηση το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων ως 12.000 €, ενώ καταργείται η επιστροφή φόρου  (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο (φόρος ανεβαίνει από 66 € το χιλιόλιτρο στα 200 € το 2015 και στα 330 € το 2016. Τέταρτον, αυξάνεται η τιμή του ρεύματος καθώς και του ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) με αποτέλεσμα την σοβαρή αύξηση του κόστους παραγωγής. Πέμπτον, τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. Έκτον,  περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις. Έβδομο, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για τα αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια, ενώ άμεσα προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την τελευταία. Τέλος υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος (θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή), σε βάρος των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών και υπέρ εισαγόμενων από βόρειες χώρες της ΕΕ. Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Για τη «Λαϊκή Ενότητα» ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα έχει η εφαρμογή  ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας” .