Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 09:06

Γκρίνια για την μικρή προκαταβολή της επιδότησης - Εξόφληση τέλος Φλεβάρη

Γκρίνια για την μικρή προκαταβολή της επιδότησης - Εξόφληση τέλος Φλεβάρη

Το υπόλοιπο 10% της βασικής επιδότησης και το επιπλέον ποσό του πρασινίσματος που ανέρχεται στο 30% της συνολικής επιδότησης θα πιστωθούν στους λογαριασμούς μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη για τις επιδοτήσεις.

Στο μεταξύ χθες λίγοι ήταν οι αγρότες που πήγαν στις τράπεζες για να πάρουν την επιδότηση, καθώς τα capital controls εξακολουθούν να ισχύουν και επιτρέπεται εβδομαδιαίως η ανάληψη μόνο 420 ευρώ. Αντιθέτως πολλά ήταν τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας που δέχθηκε η “Ε” από αγρότες που εκτιμούσαν ότι θα πάρουν μεγαλύτερη προκαταβολή. Σε κάθε περίπτωση, οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι επειδή περίμεναν μεγαλύτερη επιδότηση και τώρα πρέπει να κάνουν περιορισμό των εξόδων τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν τις υποχρεώσεις τους. Παγωμένη είναι από χθες και η αγορά, αφού οι έμποροι και οι επαγγελματίες διαπίστωσαν ότι πολύ λίγα χρήματα θα διοχετευτούν για αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή 564.624 παραγωγών για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης του έτους 2015, είναι συνολικού ύψους 1.010.217.964 ευρώ. Η πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης γίνεται μέχρι χθες το πρωί μόνο από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα ποσά αναμένεται να εμφανιστούν από το απόγευμα της Τρίτης και μετά. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, 718.000 παραγωγοί υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Από αυτούς δεν εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης σε όσους δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων και άρα «κόβονται» από τον κανονισμό της νέα ΚΑΠ. Επίσης δεν πληρώθηκαν οι ακόλουθες κατηγορίες αγροτών:

1. Οσοι κρίνονται για το έτος 2015 ως μη ενεργοί γεωργοί. 
2. Οσοι με βάση τη δήλωση των προσωπικών τους στοιχείων στην ΕΑΕ 2015 δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών 
3. Οσοι υπέβαλαν το 2015 αίτημα μεταβολών, το οποίο απορρίφθηκε και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2015. 
4. Οσοι υπέβαλαν αίτημα μεταβολών το 2015, για το οποίο εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου ή και εκκρεμεί ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το υπουργείο Οικονομικών. 
Για γεωργούς, στους οποίους δεν εκδίδεται τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων και εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες (1) ή (2), προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος αναθεώρησης. Λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής της ένστασης θα ανακοινωθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. 
Οι γεωργοί, στους οποίους δεν εκδίδεται στην παρούσα φάση τίτλος προσωρινών δικαιωμάτων γιατί εμπίπτουν στην κατηγορία (4), θα ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη χορήγηση ή μη καθώς και για τον αριθμό και την μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και δεν είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος αναθεώρησης. 
Η πληρωμή αφορά την Βασική Ενίσχυση. Για το 2015 το συνολικό ποσό της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης ανέρχεται σε ποσά ύψους 1.205.698.000 € και 576.589.900 € αντίστοιχα (όταν για το 2014 η Ενιαία Ενίσχυση ανερχόταν σε ποσό 2.027.187.000 €). 
Για το έτος 2016 το συνολικό ποσό της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα καταβληθεί, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που αποφασίστηκε το 2014, ανέρχεται συνολικά σε ποσό ύψους 1.752.627.437 €.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης έστειλε την εξής ανακοίνωση: "Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το 90% των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ), όπως αυτά εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το επιπλέον ποσό 30% του λεγόμενου «πρασινίσματος» που δεν συμπεριλαμβάνεται στα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, καθώς και το υπόλοιπο 10% των ΔΒΕ,  αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.

Συνολικά, δηλαδή, ο παραγωγός θα λάβει μέχρι το τέλος του Φλεβάρη το 85% του ποσού που έπαιρνε το 2014. Η μείωση, κατά περίπου 15%, οφείλεται στις αποφάσεις της Νέας ΚΑΠ, καθώς και στην παρακράτηση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τους νέους παραγωγούς, όπως αποφασίστηκαν στις 28/8/2014 από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει βέβαια μια μεγάλη κατηγορία αγροτών η οποία λάμβανε επιδοτήσεις χαμηλότερες του μέσου όρου της περιφέρειάς του (δενδρώδεις, αρόσιμες ή βοσκοτόπους) η οποία κατηγορία θα δει αύξηση της επιδότησης.

Η φετινή πληρωμή έγινε με την τήρηση όλων των κοινοτικών και εθνικών διατάξεων, γεγονός που διαφυλάσσει τη χώρα μας από τα πρόστιμα των δεκάδων εκατομμυρίων που επιβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια και επιβάρυναν τους Ελληνες φορολογούμενους".