Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016 15:36

Αγρια αγκινάρα: Ενα ακόμα "χρυσό" προϊόν της μεσσηνιακής γης (φωτογραφίες)

Αγρια αγκινάρα: Ενα ακόμα "χρυσό" προϊόν της μεσσηνιακής γης (φωτογραφίες)

Προσπάθεια για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών με στόχο την προώθηση της μοναδικής άγριας αγκινάρας που καλλιεργείται στην περιοχή της Μικρομάνης κάνουν οι ντόπιοι παραγωγοί, «βλέποντας» τη μεταποίηση ως τη μόνη λύση για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος τους.

Την ίδια ώρα, κι ενώ έχει ξεκινήσει πρώιμα η συγκομιδή, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των καλλιεργητικών πρακτικών, έρχονται αντιμέτωποι με τη μάστιγα των κλοπών στις αγροτικές καλλιέργειες. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που -μέσα στο 20ήμερο που έχει ξεκινήσει η σοδειά- έχουν αντικρύσει σχεδόν κατεστραμμένες καλλιέργειες, τις οποίες κυριολεκτικά έχουν… θερίσει κλέφτες στη διάρκεια της νύχτας, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χάρης Κουτσουρόπουλος. Ετσι, πέρα από τη βοήθεια που περιμένουν από την αστυνομία και το δασαρχείο, παίρνουν και οι ίδιοι μέτρα, τοποθετώντας ακόμα και κάμερες ασφαλείας στα χωράφια τους.

 

Αγανακτισμένοι πια από το θράσος των δραστών, δε διστάζουν να κάνουν περιπολίες τις νυχτερινές ώρες στους αγροτικούς δρόμους, σημειώνοντας ακόμα και τους αριθμούς ύποπτων αυτοκινήτων, αφού όπως λένε πρόκειται για «γνωστούς – αγνώστους» που λυμαίνονται τους κόπους των παραγωγών.

Μέσα σε όλη αυτή την άσχημη πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, παλεύουν να πουλήσουν τη σοδειά τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, προσπαθώντας να καλύψουν το ιδιαίτερα υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και να βρουν τρόπους για να βγει η άγρια αγκινάρα σε περισσότερες αγορές.

Η αγκινάρα μέχρι πρόσφατα έβγαινε στην αγορά μόνο ως νωπό προϊόν, στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα τροφίμων. Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη μεταποίησή της από την εταιρεία «Βαλτζή», η οποία προωθεί στο εξωτερικό αγκινάρες σε βαζάκια. Οι ντόπιοι καλλιεργητές, που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, αναζητούν και άλλους τρόπους ώστε η καλλιέργεια να προσελκύσει και άλλους καλλιεργητές, αφού πιστεύουν πως η ομαδική προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για το ιδιαίτερα ξεχωριστό και πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες προϊόν.

«Να το δούμε σαν ξεχωριστό προϊόν και να στηριχτεί η καλλιέργεια, η οποία είναι πολύ δύσκολη» επισημαίνουν οι Γιάννης Αναζίκος, Γιάννης Σταματόπουλος και Σταυρούλα Κορωνιού, τονίζοντας πως πρόκειται για προϊόν «γκουρμέ». Μάλιστα η αναγνώρισή του ως προϊόν ΠΟΠ εκτιμούν πως θα αποτελέσει μια μεγάλη επιτυχία, ενώ στόχος σε κάθε περίπτωση είναι όπως λένε η διεύρυνση του χρόνου συγκομιδής με κλιμάκωση της καλλιέργειας, με κύριο ζητούμενο και την εξασφάλιση σταθερών τιμών.