Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 12:17

Οι κίνδυνοι του Brexit

Οι κίνδυνοι του Brexit

Του Δημήτρη Μανιάτη

Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Οι συνέπειες του Brexit θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Κοινότητας αφορούν δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην μετά την έξοδο εποχή. Το δεύτερο αφορά τον κίνδυνο για την ενίσχυση των τάσεων για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αφορμή το Brexit, και τις επιπτώσεις που θα έχει στην επιχειρηματική κοινότητα.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο προστατεύοντας τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίχτηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ενιαία αγορά. Λόγω του Brexit εκτιμάται ότι θα συντελεστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ, που σημαίνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.

Επίσης αναμένεται μείωση του αριθμού των τουριστών προς την Ελλάδα. Να σημειώσουμε τη σημασία της βρετανικής αγοράς στον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου του μεγέθους της, δηλαδή 2,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως με ανοδική πορεία.

Είναι γνωστό, σύμφωνα με πηγές, ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα δεσμευτεί επισήμως, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου 2017, ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ προς τη Βρετανία και ότι η χώρα της θα αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με βάση τα νέα δεδομένα για τους φοιτητές υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης στα πανεπιστημιακά δίδακτρα έως και κατά 30%-40% περίπου, ενώ εξίσου σημαντικός θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια, από τα οποία εξαρτάται η συνέχιση της φοίτησης για την πλειονότητα των σπουδαστών, με αποτέλεσμα μη έχοντας άλλη επιλογή να εγκαταλείψουν τη Βρετανία. 

Τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα και περίπλοκα για τους Ελληνες εργαζόμενους στη Βρετανία. Το Brexit ενδέχεται να τους μετατρέψει σε εργαζόμενους Β’ κατηγορίας, εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δηλαδή κάποιου είδους βίζα, η οποία θα χορηγείται με αυστηρά κριτήρια, και στη συνέχεια περιορισμένη πρόσβαση στις παροχές του κοινωνικού κράτους.

Για τους Ελληνες που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο -που μέχρι το 2015 ήταν πλέον των 50.000 και με την έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος που σημειώθηκε από το 2015 και μετά παρατηρήθηκε αύξηση πλέον των 10.000-, οι οποίοι έλαβαν τον εθνικό αριθμό ασφάλισης, δηλαδή το Βρετανικό ΑΜΚΑ, το Brexit είναι ένας νέος εφιάλτης.