Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 18:00

Επιμελητήρια Πελοποννήσου: Νομοθετική ρύθμιση για ενισχύσεις επιχειρήσεων ζητεί ο Δαμούλος

Γράφτηκε από την
Επιμελητήρια Πελοποννήσου: Νομοθετική ρύθμιση για ενισχύσεις επιχειρήσεων ζητεί ο Δαμούλος

"Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων από την Περιφέρεια είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και δεν συμψηφίζονται με οποιαδήποτε οφειλή" ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Φώτης Δαμούλος.

Αναλυτικά η σχετική επιστολή του κ. Δαμούλου στον υπουργό Οικονομικών: "Μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν, η κυβέρνηση με ετοιμότητα έχει προχωρήσει ως τώρα στην εκπόνηση εκτάκτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας. Εκτός των μέτρων της κυβέρνησης, μέτρα με σκοπό την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της χώρας, έλαβαν και οι κατά τόπους Περιφέρειες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προκήρυξε τη Δράση 3.a.4 «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Κοινή συνισταμένη των μέτρων που ελήφθησαν από την Πολιτεία και αφορούσαν άμεση οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ήταν οι ενισχύσεις αυτές να είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και να μην συμψηφίζονται με οποιαδήποτε οφειλή. Σε αντίθεση με αυτήν τη γενική αρχή για τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στις αντίστοιχες που προκήρυξαν οι κατά τόπους Περιφέρειες δεν προβλέπεται το αφορολόγητο και ακατάσχετο των ενισχύσεων αυτών.

Κύριε υπουργέ, επειδή θεωρούμε ότι οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων για ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των Περιφερειών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και θα κλονίσει τη βιωσιμότητά τους, αλλά και για λόγους ισονομίας, θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι και οι ενισχύσεις αυτές είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και δεν συμψηφίζονται με οποιαδήποτε οφειλή, όπως ακριβώς δηλαδή οι ενισχύσεις που χορηγήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα αυτή τη δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολιτών".


NEWSLETTER