Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 16:27

Η "Συνεργασία Οικονομολόγων" για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

Γράφτηκε από την
Η "Συνεργασία Οικονομολόγων" για τις εκλογές στο Επιμελητήριο

"Εχουν περάσει 3 χρόνια από την εφαρμογή του μνημονίου, ενός προγράμματος που εξαρχής φαινόταν ότι δεν αποσκοπεί απλά στο «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών. Είναι πια σαφές σε όλους τους συναδέλφους/ες, αλλά και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, πως το μνημόνιο αποτελεί το όχημα της πιο βάναυσης επίθεσης του νεοφιλελευθερισμού στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, στα δικαιώματα των εργαζόμενων και στην ίδια τη δημοκρατία". 

 

Αυτό αναφέρεται σε διακήρυξη της "Συνεργασίας Οικονομολόγων Πελοποννήσου", στην οποία προστίθενται τα εξής: «Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς αναλυτικά στα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια, τα οποία μείωσαν το εισόδημα των πολιτών, εκτόξευσαν την ανεργία, οδήγησαν σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και διέλυσαν τις όποιες δομές κοινωνικού κράτους. Ούτε, όμως, χρειάζεται να πει κανείς πολλά για το τι έκανε τα τελευταία τρία χρόνια η διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου σε σχέση με το μνημόνιο. Διότι πολύ απλά, δεν έκανε τίποτα απολύτως. Δεν στάθηκε εμπόδιο στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας. Δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, την κοινωνία ευρύτερα για το τι είναι το Μνημόνιο, τι επιπτώσεις επιφέρει και ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Σε όλες αυτές τις εξελίξεις το ΟΕΕ απουσιάζει».

Καταλογίζοντας ευθύνης στις άλλες παρατάξεις σημειώνει: «Οι κυρίαρχες παρατάξεις στο Επιμελητήριο (ΔΗΚΙΟ - ΠΑΣΚΟ) πιστές στα κυβερνητικά κόμματα σιώπησαν επιδεικτικά. Προτίμησαν τη σιωπή, αντί να ενεργοποιήσουν το Επιμελητήριο και τα μέλη του στην κατεύθυνση της ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σημαντικό, όμως, μέρος της ευθύνης για την αδράνεια του ΟΕΕ έχουν και οι "ανεξάρτητες" παρατάξεις. Προσκολλημένες στη συντεχνιακή λογική της υπεράσπισης των συμφερόντων μιας επαγγελματικής ομάδας, αδυνατούν -ή δεν θέλουν- να κατανοήσουν ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές  διαλύουν συνολικά όχι μόνο τον κλάδο των οικονομολόγων, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία». 

Η διακήρυξη, αναφερόμενη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, τονίζει μεταξύ άλλων: 

«Η διοίκηση του ΟΕΕ όχι μόνο δεν απέτρεψε τη διάλυση του επαγγέλματος του λογιστή - φοροτεχνικού, που ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα οικονομολογικό επάγγελμα με κατοχυρωμένα δικαιώματα, αλλά έφτασε στο σημείο να στραφεί εναντίον των συναδέλφων. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΕΕ αποφάσισε να οργανώσει εκδήλωση για την παρουσίαση έρευνας, στην οποία υποστηριζόταν ότι οι λογιστές αποτελούν έναν από τους κλάδους με την υψηλότερη φοροδιαφυγή! Η εκδήλωση, αυτή, βέβαια ήταν ένα καλό δώρο για την κυβέρνηση, καθώς στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο ο συντελεστής φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες ορίστηκε στο 26%...

Αλλη μια τριετία πέρασε χωρίς το Επιμελητήριο να κάνει τίποτα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των υπόλοιπων οικονομολογικών επαγγελμάτων. Δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για τους οικονομολόγους στο δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στις τράπεζες, τους μελετητές,  κλπ. Ούτε, όμως κατάφερε να αντικρούσει την επίθεση στο επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού».  

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Και η διακήρυξη της "Συνεργασίας" καταλήγει: 

«Οι επικείμενες εκλογές στο ΟΕΕ είναι ίσως οι πιο κρίσιμες στην ιστορία, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και για τα Περιφερειακά Τμήματα. Διότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον του θεσμού, αλλά και η ίδια η υπόσταση του οικονομολόγου ως επιστήμονα και επαγγελματία. Οι μνημονιακές παρατάξεις (ΔΗΚΙΟ-ΠΑΣΚΟ) έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους μέσα από τη παρουσία τους στη Διοίκηση του ΟΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες κωφεύουν. 

Απέναντι στη συνενοχή και την αδράνεια, η "Συνεργασία Οικονομολόγων Πελοποννήσου" ζητά τη στήριξή σου:

- Για την ενεργοποίηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Παλεύουμε για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο και ένα  Περιφερειακό Τμήμα που θα ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο. Ένα Επιμελητήριο σύμβουλο της πολιτείας για τα θέματα οικονομικής πολιτικής, που:

Θα σταθεί εμπόδιο στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές.

Θα παρακολουθεί τις ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και θα παρεμβαίνει έγκαιρα σε κάθε νομοσχέδιο και κανονιστική πράξη, σε κάθε ενέργεια της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα 

Θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, ενημερώνοντας διαρκώς τους πολίτες 

Θα συνεργαστεί με άλλους φορείς και ανώτατα ιδρύματα για τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων προς την ακολουθούμενη πολιτική

- Για την υπεράσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του ΟΕΕ  Παλεύουμε για ένα Επιμελητήριο που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να αποκρούσει την επίθεση που δεχόμαστε, μακριά από τις επικίνδυνες λογικές της πιστοποίησης. Ενα Οικονομικό Επιμελητήριο, που:

Θα παλέψει για την κατάργηση του Ν.3919/11 και των εφαρμοστικών του μνημονίου, που διέλυσαν το επάγγελμα του λογιστή - φοροτέχνη

Θα προχωρήσει άμεσα στη παραγωγή θέσεων και θα παλέψει για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των οικονομολογικών επαγγελμάτων

Θα προστατέψει τα μέλη του από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τους κάθε λογής παράνομους "οικονομολόγους" ή "λογιστές".

Θα οργανώσει τη λειτουργία του με μόνιμες ομάδες εργασίας για κάθε επαγγελματικό κλάδο.

Θα διεξάγει δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, με ειδική μέριμνα στους άνεργους και τους νέους συναδέλφους.

Θα συντονίσει τη δράση του με άλλα Επιμελητήρια και φορείς που δέχονται ανάλογη επίθεση.

Θα αγωνιστεί για τη θεσμοθέτηση Γενικών Συνελεύσεων των σε επίπεδο Νομού ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης άποψης συμμετοχής και δραστηριοποίησης  των μελών του Επιμελητηρίου.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΟΕΕ να συμμετάσχουν  ενεργά στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου. Να πάψουμε  να είμαστε απλοί παρατηρητές  στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον μας. Για  να μπορέσουμε επιτέλους να αποκτήσουμε φωνή και παρουσία μέσα στο ΟΕΕ ώστε να ανακοπεί ο κατήφορος, η ισοπέδωση και η αποδόμηση του επαγγέλματός μας. Να αποκτήσουμε φωνή και υπόσταση στη κοινωνία».

 

Υποψήφιοι με τη "Συνεργασία Οικονομολόγων Πελοποννήσου" είναι οι:

 

Αναστασόπουλος Χαρίλαος του Χρήστου (Κορινθία). Γκούζος Ευστάθιος του Σωτηρίου (Μεσσηνία). Θωμάς Διονύσιος του Κωνσταντίνου (Λακωνία). Μάρκου Παναγούλα του Κωνσταντίνου (Αργολίδα). Μπιτσάνης Παναγιώτης του Νικολάου (Μεσσηνία). Νούλης Σπυρίδων του Παναγιώτη (Αργολίδα). Παπαζαχαρια-Δεληγιάννη Ουρανία του Δημητρίου (Αρκαδία). Στέφανος Παναγιώτης του Λάμπρου (Μεσσηνία). Τσαγγούρης Γρηγόριος του Γεωργίου (Λακωνία).


NEWSLETTER