Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014 07:23

Συνάντηση Δ. Μανιάτη με την επιτροπή βραβείων "Tourism for Tomorrow Awards"

Γράφτηκε από την

Συνάντηση με μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων “Tourism for Tomorrow Awards” είχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης. Αφορμή για την επίσκεψή τους στη Μεσσηνία στάθηκε η διαδικασία αξιολόγησης της Costa Navarino, η οποία διακρίθηκε ως φιναλίστ στην κατηγορία "Destination" των συγκεκριμένων βραβείων.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, “με αυτή τη διάκριση, υλοποιείται το όραμα του καπετάν Βασίλη από τους συνεχιστές του (την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και το αξιόλογο προσωπικό της ΤΕΜΕS) για έναν προορισμό υψηλών προδιαγραφών με σεβασμό στο περιβάλλον, διότι η ΤΕΜΕS έχει αποδειχτεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της τουριστικής αειφόρου ανάπτυξης στη Μεσόγειο”.

Τα βραβεία διοργανώνονται από το «World Travel & Tourism Council», με στόχο να αναδείξουν τις βέλτιστες πρακτικές αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Στα φετινά βραβεία, η Costa Navarino αποτελεί το μοναδικό φιναλίστ από την Ελλάδα και ανάμεσα σε υποψηφιότητες εταιρειών και οργανισμών από 56 χώρες.

Στην αξιολόγηση του φιναλίστ στα “Tourism for Tomorrow Awards”, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζει η ξενοδοχειακή μονάδα, όπως η μεταφύτευση ελαιοδέντρων για να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία της περιοχής, η δημιουργία λιμνοδεξαμενών που καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες της, η εγκατάσταση του μεγαλύτερου γεωθερμικού συστήματος στην Ευρώπη και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ο οποίος, όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά διοχετεύει και ενέργεια στο εθνικό δίκτυο. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο «Navarino Environmental Observatory- (NEO)», μια σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜES, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.

Μετά την σύντομη επίσκεψή τους στην Cοsta Navarino προκειμένου να αξιολογήσουν και να γνωρίσουν από κοντά τις πρακτικές που ακολουθούνται, o καθηγητής Peter Burns, μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και η Agata Zborowska από την οργανωτική επιτροπή, συνοδευόμενοι από τα στελέχη της ΤΕΜΕS Β. Βανέζη και Β. Καρακούση, επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ύστερα από πρόσκληση του ιδίου.