Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 16:22

Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την
Διαστημική Πύλη στην Καλαμάτα ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

"Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα η υλοποίηση Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα (που ενδείκνυται σύμφωνα με τους ειδικούς λόγω θέσης) και η πρωτοβουλία ίδρυσης Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού".

 

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης στην επιστολή του με θέμα «Η σημασία της Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα και το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον», την οποία απευθύνει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Αναφέρει, ειδικότερα, ο Δ. Μανιάτης στην εν λόγω επιστολή του:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Οπως γνωρίζετε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας από της συστάσεώς του αποτέλεσε σημείο αναφοράς πανελληνίως για την οικονομική ανάπτυξη και το εμπόριο. Σήμερα συνεχίζει να συμβάλει στις προσπάθειες αυτές, ενημερώνοντας, διευκολύνοντας και διερευνώντας τομείς συνεργατικής επιχειρηματικής δράσης, γύρω από την στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή μας στον τομέα της εμπορικοποίησης του διαστήματος, που κατά τους ειδικούς υπολογίζεται ότι τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει μια μεγάλη παγκόσμια αγορά.

Το επόμενο τεχνολογικό κύμα θα έχει άμεσες εφαρμογές σε νέα πρωτοπόρα υλικά, φάρμακα, ενέργεια, επικοινωνίες και πολλά άλλα, ανάλογο με αυτό της επανάστασης που έγινε γύρω από τα μικροηλεκτρονικά, τις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, όπου και αυτά ήταν απόρροια των πρώτων διαστημικών αποστολών στο διάστημα, κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 με τις αποστολές "Apollo" της NASA κ.λπ.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική διαστημική πολιτική. Το διάστημα μπορεί να παράσχει τα εργαλεία για την εξεύρεση λύσεων σε πολλές από τις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία τον 21ο αιώνα. Τα διαστημικά συστήματα και οι τεχνολογίες με βάση το διάστημα, αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινής ζωής των πολιτών και όλων των επιχειρήσεων. Από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την τηλεόραση, την πρόγνωση του καιρού, μέχρι τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα, όλες αυτές οι υπηρεσίες που θεωρούμε δεδομένες στον σύγχρονο κόσμο εξαρτώνται από το διάστημα για να λειτουργήσουν σωστά.

Στο μέλλον το διάστημα θα παίζει ακόμη σημαντικότερο ρόλο και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες στους πολίτες. Επίσης έχει ζωτική σημασία σε ό,τι αφορά ζητήματα περιβάλλοντος, ασφάλειας και κλιματικής αλλαγής. Το σημερινό παγκοσμιοποιημένο οικονομικό τοπίο χαρακτηρίζεται από ραγδαία τεχνολογική πρόοδο, στιγμιαία πληροφόρηση, εκμηδενισμό αποστάσεων, γρήγορη προσαρμογή στο επιχειρείν και ιδιαίτερα εξωστρεφές και τεχνολογικά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Νότιας Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πρωτοπορούν και εξερευνούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές επιχειρείν μέσα από ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή μας. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στρέφοντας την προσοχή του στις οικονομικές προοπτικές της περιοχής μας, όπως αυτές απορρέουν από την Αεροδιαστημική, θέλει να ενθαρρύνει αυτήν την δυναμική πορεία. Ετσι λοιπόν, θα συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην προσέλκυση συναφών δραστηριοτήτων από εταιρείες ελληνικές και ανά την υφήλιο, ούτως ώστε να καρπωθεί η Μεσσηνία και κατ’ επέκταση η χώρα μας οικονομικά οφέλη. Χαιρετίζουμε λοιπόν το ζωηρό ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για κατασκευή υποσυστημάτων των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων, σαν αυτό της Swiss Space System Co, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος εξέφρασε την πρότασή του να καταστήσει το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας ευρωπαϊκή βάση για τις διαστημικές αποστολές.

Προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, να εστιάσουν στις εξελίξεις και στις προοπτικές αυτές, για να μπορέσει η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα μας να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνάμεις της, ελαττώνοντας παράλληλα τις εξαρτήσεις της από τις παθογένειες της εσωστρέφειας και του συνδρόμου της μικρής αγοράς. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε, να δίνουμε πρόσβαση σε καθετί καινούργιο και να ευελπιστούμε για ένα ανθηρό, συνεχώς ανανεωμένο εμπορικό και οικονομικό γίγνεσθαι στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Νότιας Ελλάδας, προς όφελος της τοπικής και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.

 

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για την υλοποίηση Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα (που ενδείκνυται σύμφωνα με τους ειδικούς λόγω θέσης) και την πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε τη διαδικασία ίδρυσης Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί άμεσα».


NEWSLETTER