Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 17:22

Στρατηγική Πρωτοβουλία MedDiet, κοινές ενέργειες και οφέλη

Στρατηγική Πρωτοβουλία MedDiet, κοινές ενέργειες και οφέλη

 

 

 

Του Δημήτρη Μανιάτη, Προέδρου Επιμελητηρίου*

 

 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας στα πλαίσια των στόχων και ενεργειών του, για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, συμμετέχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου MedDiet από το 2011, με αφορμή την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής, ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO.

 

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι απλά τρόπος διατροφής.

 

Σήμερα, με τον όρο Μεσογειακή Διατροφή εννοούμε τις διατροφικές συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Μεσογείου από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1970.

 

Προτηγανισμένες πατάτες σε αυτοαποκαλούμενα παραδοσιακά εστιατόρια, χωριάτικη σαλάτα με σπορέλαιο και λευκό τυρί τρίτων χωρών, που σερβίρεται ως ελληνική φέτα, σε τραπέζι με πλαστικό τραπεζομάντηλο και κλασικές καρέκλες, περιγράφουν αρκετές φορές την εικόνα των ελληνικών εστιατορίων ακόμη και σε περιοχές ιδιαίτερα τουριστικές. 

 

Το 2003 η UNESCO ενέκρινε ότι εκτός από τα φυσικά μνημεία, μπορούν να ενταχθούν και αυτά που ονομάζουμε άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, όπως τραγούδια, χοροί, διατροφικές συνήθειες.

 

Το 2008 υποβλήθηκε πρόταση από την Ιταλία-Ελλάδα-Ισπανία-Μαρόκο να ενταχθεί η Μεσογειακή Διατροφή στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

 

Η πρόταση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι παρά τις διαφορετικές διαφοροποιήσεις και τις πολιτιστικές συνήθειες που τις συνοδεύουν από χώρα σε χώρα, τα προϊόντα που διαμορφώνουν γιορτές και κύκλους ζωής είναι παρόμοια: ελαιόλαδο, σιτάρι και κρασί, είναι η χρυσή τριλογία για όλη την Μεσόγειο.

 

Επειδή κάθε χώρα έπρεπε να προτείνει μια αντιπροσωπευτική πόλη της Μεσογειακής Διατροφής, η Ελλάδα πρότεινε την Κορώνη.

 

Επίσης, κάθε χώρα έπρεπε να προτείνει και ένα βασικό πιάτο, η Ελλάδα πρότεινε την χωριάτικη σαλάτα.

 

Δεν θα αναφερθώ στα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής, ούτε στις ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την μακροζωία, διότι είναι γνωστές.

 

Το Επιμελητήριό μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο θέμα της Μεσογειακής Διατροφής και διασυνοριακής συνεργασίας. Εχει συμμετάσχει σε έργα με στόχο, τη γαστρονομία, την κουλτούρα της και γενικότερα την προώθηση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, όπως το ελαιόλαδο.

 

Στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης είναι:

 

Η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση παιδιών, καθηγητών, δασκάλων και διευθυντών, και του καταναλωτικού κοινού γενικότερα για την ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ως σημαντικής παραμέτρου για την ανθρώπινη υγεία.

 

Η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση, των παραγωγικών τάξεων για τις ευεργετικές επιπτώσεις από την Μεσογειακή Διατροφή στην τοπική οικονομία, διότι αυξάνεται η κατανάλωση τοπικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των ντόπιων παραγωγών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Η δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος για τις επιχειρήσεις εστίασης, που θα υιοθετήσουν τη Μεσογειακή Διατροφή.

 

Η αύξηση της κατανάλωσης των παραδοσιακών μας προϊόντων, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

 

Η ενδυνάμωση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος.

 

Οι επιμέρους στόχοι του έργου μπορούν να συμβάλουν σε πολλά επίπεδα:

 

  • Στη μείωση του κόστους διατροφής και διαβίωσης στη μεσογειακή λεκάνη (βραχυπρόθεσμα).
  • Στη σημαντική βελτίωση του μέσου όρου διαβίωσης και της υγείας γενικότερα (μακροπρόθεσμα).
  • Στην αποκέντρωση και ενδυνάμωση της υπαίθρου.
  • Στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για τις θετικές επιπτώσεις της Μεσογειακής Διατροφής στο οικοσύστημα, όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διότι μεταφέρονται λιγότερες τροφές, ενώ αναπτύσσεται η αγροβιοποικιλότητα (τοπικές ποικιλίες).

 

 

 

 

Παράλληλα με την παραγωγή τροφής σε καλλιέργειες μικρής κλίμακας, έχουμε λιγότερα φυτοφάρμακα, απ' ό,τι σε μεγαλύτερες εντατικής παραγωγής. 

 

Ενδεικτικά σας αναφέρω στόχους που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα: 

 

1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης της Μεσογειακής Διατροφής, ως αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακού τρόπου ζωής, ως ένα όχημα για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την αλληλεγγύη στην περιοχή. 

 

2. 22.500 καταναλωτές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 4.800 μαθητές, εκ των όποιων 445 στην Μεσσηνία και 1.320 εκπαιδευτικοί (διευθυντές, καθηγητές και δάσκαλοι) εκ των όποιων 134 στην Μεσσηνία, έχουν συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες διατροφικής εκπαίδευσης, με σκοπό την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης.  

 

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η μεσσηνιακή διατροφή, είναι o τρόπος ζωής και τα προϊόντα του τόπου μας. Ενας τρόπος ζωής πιο υγιεινός και ποιοτικός, βασισμένος στα προϊόντα και υλικά που έχουμε γύρω μας.

 

Με αφετηρία τη Μεσσηνία, για την Ελλάδα, το Σήμα Ποιότητας θα εφαρμοστεί παράλληλα σε 6 χώρες την Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία, Αίγυπτο και το Λίβανο με σκοπό να εξαπλωθεί σε όλη την Μεσόγειο.

 

Στόχος του Σήματος Ποιότητας είναι η ενίσχυση, ενθάρρυνση και υποστήριξη των εστιατορίων για τη διαφύλαξη και προώθηση της αυθεντικής μεσσηνιακής / Μεσογειακής Διατροφής, η σύνδεση με τα τοπικά προϊόντα και η ενίσχυση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. 

 

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής» από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ως έργου στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με 13 εταίρους από 6 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Αίγυπτος, Ιταλία, Λίβανος, Ισπανία και Τυνησία). 

 

Σε πρώτη φάση πάνω από 300 εστιατόρια θα πιστοποιηθούν με το «Σήμα Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet». 

 

Και στη συνέχεια 6 εκστρατείες προώθησης και 1 διαφημιστική καμπάνια, ανά χώρα, θα προβάλουν και θα διαφημίσουν το «Σήμα Ποιότητας και την Μεσογειακή Διατροφή».

 

Για την προώθηση και την προστασία της Μεσογειακής Διατροφής και την εξάπλωση των στόχων μας, υπό την εποπτεία της Ενωσης Επιμελητήριων Μεσόγειου, έχει δημιουργηθεί η Ευρω-Μεσογειακή Συμφωνία, ένα σύμφωνο υποστήριξης για την εξάπλωση και την προστασία της Μεσογειακής Διατροφής εντός των χωρών μελών και σε άλλες χώρες, το οποίο έχει υπογραφεί ήδη από Επιμελητήρια, φορείς και υπουργεία των 6 χωρών αλλά και κρατών της Αδριατικής.

 

Επιπλέον, σε εθνικό επίπεδο, έχουμε διερευνήσει -θέσει τις βάσεις- σημαντικών Συνεργασιών για την επιτυχή εφαρμογή τόσο σε τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο.

 

Τα οφέλη για την χώρα μας είναι πολλά, προσθέτοντας ότι κύριο μέλημα της πολιτείας πρέπει να είναι ο γαστρονομικός τουρισμός και το σύνθημα «καταναλώνω ό,τι παράγω», διότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης.

 

Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι για τον επιτυχημένο σχεδιασμό και την εφαρμογή του «Σήματος Ποιότητας στα εστιατόρια» έχουμε εξασφαλίσει την συνεργασία του κ. Νίκου Κατσαρού, επιστημονικού συνεργάτη (πρώην πρόεδρου του ΕΦΕΤ) και μιας αξιόλογης ομάδας ειδικών συνεργατών, που θα γνωρίσετε στην συνέχεια της εκδήλωσης.

 

* Ομιλία στην επίσημη παρουσίαση του «Σήματος Ποιότητας Μεσογειακής Διατροφής MedDiet για εστιατόρια.