Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 14:31

Δημήτρης Μανιάτης: Στηρίζουμε την τοπική οικονομία

Δημήτρης Μανιάτης: Στηρίζουμε την τοπική οικονομία

Επειδή ζούμε σε μια απίστευτη οικονομική κρίση χρειάζεται η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και αγοράς. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προτείνει την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων.

Ετσι συμβάλλουμε στην τοπική ανάπτυξη και δημιουργούμε καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.

Πρέπει να απαντήσουμε στην κρίση προτιμώντας τις τοπικές αγορές του νομού μας, διότι στηρίζοντας και προτιμώντας την τοπική αγορά, στηρίζουμε τις θέσεις εργασίας των δικών μας ανθρώπων. Δεν φεύγουν τα χρήματα από τον τόπο μας. Ενισχύουμε την τοπική οικονομία και συμβάλουμε στην τοπική ανάπτυξη.

Οι καταναλωτές ενσυνείδητα θα πρέπει να προτιμάνε τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις του νομού μας, που ανήκουν σε ντόπιους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες, με το σκεπτικό ότι οι πολυεθνικές και γενικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις (αλυσίδες) μεταφέρουν άμεσα χιλιάδες ευρώ εκτός νομού που δεν ξαναγυρίζουν πίσω.

Επομένως το συμφέρον όλων μας είναι να αλληλοϋποστηριχτούμε.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης. Δεν είναι κακό να διδαχθούμε από άλλες περιοχές, εκεί όπου οι επαγγελματίες και καταναλωτές στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Εκεί ο ένας Κρητικός στηρίζει τον άλλο, προτιμούν τα τοπικά καταστήματα και προϊόντα, όσο για τα σούπερ μάρκετ μόνο τοπικές αλυσίδες.

Δεν πρέπει να ξεκινάνε όλα από την τιμή, διότι η ιστορία διδάσκει ότι «η τιμή, τιμή δεν έχει» και εάν συνεχίσουμε, μακροπρόθεσμα θα το πληρώσουμε ακριβά.

Το χρήμα κάνει κύκλο και στην προκειμένη περίπτωση, το χρήμα πρέπει να μένει εδώ, διότι ανακυκλώνεται με όλες τις δραστηριότητες.

Ο καθένας από εμάς, ως καταναλωτής, άσχετα αν είναι ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, πρέπει να έχει πάντοτε στην άκρη του μυαλού του τη λειτουργία του κύκλου των οικονομικών δραστηριοτήτων και να στηρίζει την τοπική αγορά.

Η τοπική αγορά απαιτεί την στήριξη όλων.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει πρωτίστως να αλλάξει η νοοτροπία μας, που οδηγεί στη λογική ότι στα πολυκαταστήματα και εκτός Μεσσηνίας ψωνίζουμε φθηνότερα.

Ηρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι οι Μεσσήνιοι ότι το μόνο που μας σώζει είναι «η ισχύς εν τη ενώσει» και ότι πρέπει να συνεργασθούμε για να τονώσουμε την οικονομία μας, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο τα εισοδήματα αναδιανέμονται και τα οφέλη επιστρέφουν στην τοπική οικονομία. 

 [Του Δημήτρη Μανιάτη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας]