Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 08:31

Λίγοι επαγγελματίες δεν έχουν POS στη Μεσσηνία - Έληξε χθες η προθεσμία

Λίγοι επαγγελματίες δεν έχουν POS στη Μεσσηνία - Έληξε χθες η προθεσμία

Συνεπείς με το νόμο -αλλά και με την προθεσμία, που έληξε χθες- για την εγκατάσταση αυτόματων μηχανημάτων εξόφλησης συναλλαγών με κάρτες (POS, όπως αποκαλούνται) φαίνεται ότι είναι οι επαγγελματίες στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την ενημέρωση τουλάχιστον που παρείχαν στην “Ε” πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων του νομού.

Οι ελάχιστοι που δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμα μηχανήματα POS κινδυνεύουν με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα δικηγορικά γραφεία, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ενώ και οι γιατροί από την πλευρά τους έχουν προμηθευτεί το σχετικό μηχάνημα το οποίο θα το χρησιμοποιούν -σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλη Μιχαήλ- μέχρι να αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ στην προσφυγή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με την οποία ο ΠΙΣ θέτει ζήτημα παραβίασης του απορρήτου του ασθενούς από την χρήση του POS.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

“Το 99% των εμπόρων της Καλαμάτας έχει προμηθευτεί μηχανάκια, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αδυνατεί, αφού υπάρχει κόστος” λέει στην “Ε” η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναρωτιέται “γιατί η τράπεζα να παίρνει χρήματα από τη δική μου εργασία, χωρίς να κάνει κάποια παροχή, την ώρα που θα έπρεπε να δίνονται τόκοι για τα χρήματα που μπαίνουν στον λογαριασμό. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και μακάρι να γινόταν, αν ήταν συνδεδεμένος ο λογαριασμός με την Εφορία και εισέπραττε τον ΦΠΑ με την πληρωμή”. “Ειδικά για τις τράπεζες, σε όλο τον κόσμο είναι πολύ μικρό το ποσοστό που παίρνουν. Εμάς μας έβαλαν ατάκτως, χωρίς η κυβέρνηση να ελέγξει τις προμήθειες των τραπεζών. Και αν ήταν χαμηλά τα ποσοστά, κανένας δεν θα αρνιόταν. Τώρα, η κάθε τράπεζα έχει δικό της ποσοστό και για τον κάθε επαγγελματία διαφορετικό” σημειώνει καταλήγοντας η Λ. Ψηλάκη.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Οι περισσότεροι από τους εμπόρους στη Μεσσήνη έχουν ήδη εγκαταστήσει εδώ και καιρό το συγκεκριμένο μηχάνημα, είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τσακόπουλος. “Στην πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων της Μεσσήνης είναι ήδη εγκατεστημένα τα σχετικά μηχανήματα, ίσως και πάνω από χρόνο. Κυρίως δεν υπήρχαν POS σε κάποια κρεοπωλεία, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψιλικατζίδικα, αλλά απ’ όσα έχω πληροφορηθεί τα περισσότερα από αυτά τα καταστήματα έχουν πλέον προχωρήσει επίσης στην εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών. Αλλωστε το λέει ο νόμος” κατέληξε ο Γ. Τσακόπουλος.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Παρόμοια είναι η εικόνα που περιέγραψε και για την Κυπαρισσία ο πρόεδρος του εκεί Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Αβδάλας. “Τα μηχανήματα εξόφλησης συναλλαγών με κάρτες βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα στα περισσότερα από τα καταστήματα της Κυπαρισσίας, εδώ και αρκετό καιρό. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν είχαν βάλει, αλλά κι αυτοί, απ’ όσο ξέρω, προχώρησαν στην εγκατάσταση POS. Αν θέλεις να κρατήσεις την επιχείρησή σου στις μέρες μας είσαι υποχρεωμένος να βάλεις τέτοιο μηχάνημα” δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας.

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

“Ολοι οι δικηγόροι έχουν βάλει POS ή θα βάλουν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση από τις τράπεζες λόγω της πληθώρας των σχετικών αιτήσεων” είπε στην “Ε” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στα πιο πολλά δικηγορικά γραφεία υπάρχουν πλέον τα συγκεκριμένα μηχανήματα, ενώ ακόμα και αυτά που ακόμα δεν έχουν, ήδη έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση και αναμένουν την ανταπόκριση των τραπεζών ώστε να ξεκινήσουν να τα λειτουργούν.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Από την πλευρά των γιατρών, δήλωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, υπάρχει προς ώρας συμμόρφωση με τον σχετικό νόμο και υπάρχουν ήδη POS εγκατεστημένα στα ιατρεία. Ωστόσο, όπως τονίζει, “ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την εξαίρεση του ιατρικού κλάδου από την υποχρέωση χρήσης των συγκεκριμένων μηχανημάτων, επικαλούμενος την εν δυνάμει παραβίαση του απορρήτου του ασθενούς από την έκδοση αποδείξεων μέσω του συγκεκριμένου συστήματος”. “Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι να αποφανθεί οριστικά το ΣτΕ, οι γιατροί θα χρησιμοποιούμε τα POS, όπως προβλέπει ο νόμος” κατέληξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

Β.Γ.Μ. - Κ.Δ.