Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 08:43

Ο Καλαματιανός Γιώργος Καραμανώλης πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή καινοτομία

Γράφτηκε από την

 

«Εάν έχεις μια ιδέα, σίγουρα δεν (πρέπει να) την κρατάς μυστική και δεν την βάζεις στο συρτάρι. Δούλεψέ την, συζήτησέ την, πάρε χρήσιμες συμβουλές και άρχισε να την υλοποιείς».

Σταθερός σε αυτή τη φιλοσοφία ο Καλαματιανός Γιώργος Καραμανώλης αναπτύσσει τη δραστηριότητά του με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής κουλτούρας και σκοπό να εμπνεύσει ακόμα περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με καινοτομίες, όπως αυτές που υλοποιεί η εταιρεία Crowdpolicy, στην οποία είναι συνιδρυτής. 

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναπτύσσει δράσεις κι εφαρμογές που γεφυρώνουν το χάσμα της επικοινωνίας μεταξύ μεγάλων οργανισμών και του κόσμου, δηλαδή των χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπως οι νέοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την καινοτομία. Αυτή την καινοτομία έχει εισαγάγει με μεγάλη επιτυχία η εταιρεία στη δημόσια διοίκηση και ορισμένα μόνο παραδείγματα της σπουδαίας δουλειάς που έχει γίνει κι έχουν αποτελέσει καλές πρακτικές, είναι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Open dashboards), στο Δήμο Πλατανιά και πρόσφατα την ψηφιακή αναβάθμιση της Περιφέρειας Κρήτης. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα πρακτική και παρέχονται εργαλεία που ενδυναμώνουν τον πολίτη και το στέλεχος της δημόσιας διοίκησης.

Η εταιρεία σήμερα έχει παρουσία στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο επέκτασης στα Βαλκάνια, ενώ είναι σε φάση έναρξης συνεργασιών με δήμους της Ιταλίας.

Ο Γιώργος Καραμανώλης είναι επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Hellenic Blockchain Hub, που έχει ως στόχο την προώθηση ανατρεπτικών  τεχνολογιών για την προώθηση της ψηφιακής καινοτομίας και της εμπιστοσύνης των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα. Η όλη του δραστηριότητα κινείται γύρω από τα καινοτόμα συστήματα πληροφοριών, αντικείμενο που τον είχε προσελκύσει απ’ όταν ήταν μαθητής στο 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αποφοίτησε το 2002 οπότε και εισήχθη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΑΣΟΕΕ), συνέχισε με μάστερ στα πληροφοριακά συστήματα και ακολούθησε η θητεία του στον στρατό, όπου υπηρέτησε στο Σουφλί του Εβρου.

Η είσοδός του στην αγορά εργασίας έγινε αρχικά με αναπτυξιακά έργα επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας στην οποία είχε την ευθύνη τεχνολογικής υλοποίησης και συντονισμού. Στη συνέχεια, πριν την ίδρυση της εταιρείας, ανέλαβε τον τεχνολογικό συντονισμό μεγάλων δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και λογοδοσίας στη δημόσια διοίκηση, όπως είναι η “Διαύγεια” και η ανοιχτή διακυβέρνηση. Το 2012, ενώ του έγινε πρόταση να συνεχίσει ως τεχνικός σύμβουλος του Δημοσίου αποφάσισε μαζί με τον συνεργάτη του Μιχάλη Ψαλλίδα, να ξεκινήσουν την εταιρεία Crowdpolicy, καθώς είχαν διαπιστώσει την αξία της τεχνολογίας που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στους οργανισμούς. Οπως εξηγεί, όλο αυτό λέγεται crowdsourcing, έννοια από την οποία εμπνεύστηκαν και το όνομα της εταιρείας.

Αντικείμενό της εταιρείας λοιπόν είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η υλοποίηση και η παραγωγή Crowdsourcing μεθοδολογιών για εμπορική εκμετάλλευση,  συστημάτων πληροφοριών και εργαλείων σε παγκόσμια βάση, με στόχο να ενισχυθεί η αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των οργανισμών και του πλήθους και να δημιουργηθεί αξία για τους πελάτες της εταιρείας και τους μετόχους.

Πλέον η εταιρεία παρέχει λύσεις σε τρεις βασικούς τομείς: Ο πρώτος πυλώνας είναι οι “έξυπνες πόλεις”, όπου παρέχει υπηρεσίες σχετικά με εφαρμογές καταγραφής προβλημάτων, ανοιχτών δεδομένων και ανοιχτού προϋπολογισμού και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας είναι υπηρεσίες καινοτομίας και λύσεων προς τον τραπεζικό κλάδο, όπου εκεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας, πλατφόρμα Crowdfunding συμμετοχικής χρηματοδότησης, για την υλοποίηση δράσεων με κοινωνικό προσανατολισμό. Αλλες υλοποιήσεις αφορούν υψηλού επιπέδου πληροφοριακά συστήματα, τα οποία κάνουν τις τράπεζες πιο αποτελεσματικές και συνεργατικές (π.χ. open banking APIs). Ο τρίτος πυλώνας αφορά σε μαραθώνιους και δράσεις  καινοτομίας, όπου νέοι προγραμματιστές και νέες ομάδες υποστηρίζονται για να κάνουν την ιδέα τους πράξη -όπως το πρόγραμμα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον κλάδο της “χρηματοοικονομικής τεχνολογίας - fintech”, το  befinnovative.com της Eθνικής Tράπεζας και CrowdHackathon #smartcity της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας.

Αν και η εταιρεία έχει έντονη παρουσία σε Κύπρο και γενικότερα στα Βαλκάνια, η έδρα της είναι στην Ελλάδα και πρόσφατα μεταστεγάστηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο.

Ο κ. Καραμανώλης μιλά για μια πολύ δυνατή ομάδα που καταφέρνει ανάλογα με τα έργα που αναλαμβάνει, να προσλαμβάνει συνεχώς νέο υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό με έντονη την επιθυμία να συμβάλει μέσα από δράσεις,  όπως τα προγράμματα acceleration και οι μαραθώνιοι καινοτομίας στη μείωση του brain drain, την αποδημία δηλαδή των μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό. Η όλη δραστηριότητα μέχρι σήμερα του Γιώργου Καραμανώλη οδηγεί στη συμμετοχή του σε συνέδρια και μεγάλες διοργανώσεις οργανισμών, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Αμερική, όπου καλείται να παρουσιάσει τη δουλειά του. Ο ίδιος συμμετέχει και μοιράζεται την εμπειρία του, με στόχο όπως τονίζει, να εμπνεύσει ακόμα περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί με αυτές τις καινοτομίες.