Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 21:21

“Μακελειό” στον Τύπο: Πήραν πίσω τα μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων

Γράφτηκε από την
“Μακελειό” στον Τύπο: Πήραν πίσω τα μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων

 

Σάλο προκάλεσε σήμερα το απόγευμα η ανακοίνωση της απόφασης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα να αποσύρει για εφέτος τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου, που είχαν δρομολογηθεί για να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Να θυμίσουμε, ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ το Σάββατο για την εφαρμογή των μέτρων, ακολούθησε έντονη κριτική κομμάτων και πολιτών για το γεγονός, ότι εκτός της ανισομερούς κατανομής της ενίσχυσης, μεταξύ τών ενισχυόμενων εντύπων ήταν και η εφημερίδα “Μακελειό”, που κατά καιρούς δημοσιεύει προσβλητικά και ρατσιστικά ρεπορτάζ, κάτι το οποίο κανονικά αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της.

Μετά την ολοκλήρωση της διακομματικής σύσκεψης ο κ. Πέτσας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είχαμε σήμερα γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων. Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο Τύπος, απαραίτητο στοιχείο της δημοκρατίας, επλήγη καίρια από την κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό, τα πολιτικά κόμματα, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

όμως, το πλαίσιο που θεσπίστηκε με το άρθρο 51 του ν. 4609/2019 και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που το εξειδίκευσαν, οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Για αυτό, το ισχύον πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί για το 2019 και θα αντικατασταθεί από νέο και θα οικοδομηθεί σε διαφορετική βάση.

Με αφετηρία τη σημερινή διακομματική συνάντηση, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων), ώστε να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των εφημερίδων που θα αντλεί εμπειρίες από τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα προωθεί την κουλτούρα της ανάγνωσης, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία.

Το ποσό που είχαμε εξασφαλίσει για φέτος θα διατεθεί σε κοινωνικούς σκοπούς, ενώ αντίστοιχο ποσό θα δεσμευθεί για το 2020 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020 θα κληθούν, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, για να εκφράσουν τις απόψεις και προτάσεις τους η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με άλλους φορείς ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που συνάδει με το ρόλο και την αποστολή του Τύπου».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς ο ευαίσθητος για τη Δημοκρατία χώρος του Τύπου πληρώνει τις παλινωδίες και τους τακτικισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιώσει για το 2019 την χρηματοδότηση των εφημερίδων.

   «Αφού η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσαν την ΚΥΑ ενίσχυσης επιχειρήσεων Τύπου για να περισώσουν το φιάσκο με την κρατική επιδότηση του "Μακελειού", παρά τα όσα αυτή ρητά όριζε, σήμερα ανακοίνωσαν την συνολική ακύρωση του προγράμματος για το 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μπροστά στο αδιέξοδο, η κυβέρνηση επέλεξε να θολώσει τα νερά. Ακύρωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σχεδιαστεί μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και είχε συμπεριλάβει όλες τις αναγκαίες παραμέτρους προκειμένου να περιφρουρηθεί το δημόσιο συμφέρον και οι έννοιες της ελευθεροτυπίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».


NEWSLETTER