Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 09:05

40 χρόνια “MANI BLÄUEL”: Βιολογικά προϊόντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη φύση

Γράφτηκε από τον

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η αναζήτηση ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής ενός Βιεννέζου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Μάνη, θα οδηγούσε αργότερα στη δημιουργία μεγάλης μονάδας παραγωγής βιολογικών προϊόντων και στην παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Κι όμως η επιχείρηση της οικογένειας Μπλόυελ (όπως προφέρεται σωστά και όχι Μπλάουελ, όπως το αναφέρουν οι περισσότεροι στην Ελλάδα) μεθοδικά και περνώντας από αρκετά στάδια, σήμερα παράγει μία σειρά βιολογικών προϊόντων με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα εξάγονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Η εταιρεία “Mani Bläuel” συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια παρουσίας στην επιχειρηματική ζωή της Μεσσηνίας έχοντας πάντα στο επίκεντρο της δράσης της τον άνθρωπο και τη φύση. Κλειδί της επιτυχίας οι... εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες, καθώς και το κλίμα συνεργασίας εντός της επιχείρησης.

Ολα ξεκινούν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν ο Αυστριακός Φριτς Μπλόυελ καταγόμενος από οικογένεια ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων gourmet στη Βιέννη, μαζί με συμπατριώτες του έφθασε στη Μάνη αναζητώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Η ανάγκη της επιβίωσης τους οδήγησε στο λιομάζωμα και από εκεί στο λιοτρίβι. Η διαδικασία αυτή σε συνδυασμό με το γαστρονομικό και επιχειρηματικό υπόβαθρο της οικογένειας Μπλόυελ δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον Φριτς, ο οποίος σταδιακά άρχισε να διακινεί μικρές ποσότητες ελαιολάδου προς την Αυστρία αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός μέχρι ο Φριτς να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες αλλά και η βοήθεια του αδελφού του για την προώθηση του ελαιολάδου στην αυστριακή αγορά. Βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας και του δικτύου συνεργατών της είχε η σύζυγός του Μπούργκι, την οποία παντρεύτηκε το 1983.

Σημαντική πάντως ήταν και η υποστήριξη των Μανιατών, που παρά την αρχική επιφυλακτικότητα “αγκάλιασαν” τις προσπάθειες. “Ενώ οι νέοι της Μάνης είχαν αρχίσει να φεύγουν, ο Φριτς ήρθε” τονίζει ο γιος του Φέλιξ (που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της εταιρείας), θεωρώντας πως αυτό συνέβαλε στην καλή αντιμετώπιση των Μανιατών προς τους γονείς του.

Οι πρώτες προσπάθειες του Φριτς και της Μπούργκι Μπλόυελ ξεκίνησαν από το Νεοχώρι Λεύκτρου, αρχικά σε ένα υπόγειο και στη συνέχεια σε ένα παλιό καφενείο, όπου έγιναν και τα πρώτα βήματα τυποποίησης ελαιολάδου. Από το 1986 ο Φριτς και η Μπούργκι άρχισαν να μελετούν και να ασχολούνται με τη βιολογική ελαιοπαραγωγή και συγκέντρωσαν γύρω από αυτόν τον πρωτοποριακό στόχο την πρώτη ομάδα βιολογικών παραγωγών στη Μάνη.

Στις αρχές του 1990 ο Φριτς εξασφάλισε το πρώτο διεθνές πιστοποιητικό βιολογικής καλλιέργειας, με αποτέλεσμα την παραγωγή του πρώτου βιολογικού ελαιολάδου στην Ελλάδα. Πρώτος προορισμός των βιολογικών προϊόντων ήταν οι αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας, ενώ από το 1992 η δραστηριότητα της επιχείρησης μεταφέρεται σε ιδιόκτητη μονάδα στον Πύργο Λεύκτρου. Η βελτίωση των εγκαταστάσεων οδήγησε και σε νέες αγορές, με την εταιρεία Μπλόυελ να διαθέτει σήμερα τα προϊόντα της στη γερμανόφωνη Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), αλλά και σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αγγλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία κ.α.

Από το 2009 μάλιστα ο Φέλιξ Μπλόυελ, γιος του Φριτς και της Μπούργκι, μπήκε για τα καλά στην επιχείρηση, αν και όπως μας λέει ο ίδιος από μικρός έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον ελιάς και ελαιολάδου. Η Μπούργκι παράλληλα πλέον ασχολείται και με τον τουρισμό έχοντας δημιουργήσει κοντά στη μονάδα Μπλόυελ το πρώτο βιολογικό ξενοδοχείο ("Mani Sonnenlink"), έναν χώρο που εκτός από διαμονή προσφέρει ευκαιρίες πολιτισμού και προσωπικής ανάπτυξης. Παράλληλα η κόρη της οικογένειας, Γιούλια, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη Διαχείριση Περιβάλλοντος στη Βιέννη, μαζί με τον σύζυγό της έχουν ενταχθεί πλέον στο δυναμικό της εταιρείας και “τρέχουν” το παράρτημα στην Αυστρία.

Η επιχείρηση απασχολεί σε μόνιμη βάση περισσότερους από 50 εργαζόμενους και δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι όλοι ανήκουν στην “οικογένεια Μπλόυελ”. Παράλληλα η εταιρεία λαμβάνει μέρος κατά καιρούς σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς έχοντας αποσπάσει πάνω από 130 βραβεία και διακρίσεις.

Το 2014 στο ελαιόλαδο και στα προϊόντα ελιάς της εταιρείας απονεμήθηκε πιστοποίηση Naturland Fair. Το λογότυπο Naturland Fair αντιπροσωπεύει ένα σύστημα βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και εμπορίου που βασίζονται σε τρεις βασικές αρχές: βιολογικά, κοινωνικά και δίκαια. Η εξέλιξη της εταιρείας από την EU Organic σε Naturland Fair πιστοποίηση ήταν μια λογική εξέλιξη για την οικογένεια Μπλόυελ.

(Σε συνεργασία με το περιοδικό "Ελιά και Ελαιόλαδο")