Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020 19:22

Ενεργειακή αναβάθμιση στο ξενοδοχείο Maniatis στη Σπάρτη από την ANDRIANOS

Γράφτηκε από την
Ενεργειακή αναβάθμιση στο ξενοδοχείο Maniatis στη Σπάρτη από την ANDRIANOS

Εξοικονόμηση 78% και απόλυτο έλεγχο όλων των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης χάρη στην ενεργειακή αναβάθμιση στο ξενοδοχείο MANIATIS στη Σπάρτη

Σημαντική εξοικονόμηση 78% στο λειτουργικό κόστος και απόλυτο έλεγχο όλων των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης απολαμβάνει το ξενοδοχείο MANIATIS στη Σπάρτη, χάρη στην ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του από την ANDRIANOS.

Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο ξενοδοχείο πόλης στην Σπάρτη, το MANIATIS HOTEL επέλεξε την ANDRIANOS για τη μελέτη και υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης των κτιρίου, καθώς και του συστήματος παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Το ξενοδοχείο MANIATIS HOTEL στη Σπάρτη

 

Η προϋφιστάμενη κατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του ξενοδοχείου

Το ξενοδοχείο MANIATΙS με δυναμικότητα 160 κλινών ήταν εξοπλισμένο με δύο λέβητες πετρελαίου που ήταν υπεύθυνοι για την θέρμανση των χώρων και για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Για την ψύξη των χώρων του ξενοδοχείου υπήρχε ένας παλαιός ψύκτης χαμηλού βαθμού απόδοσης, ενεργειακής κλάσης Δ. Η εγκατάσταση ήταν προφανώς ξεπερασμένη τεχνολογικά, ενώ τα περιθώρια για εξοικονόμηση, από μια προσεκτικά υπολογισμένη ενεργειακή αναβάθμιση ήταν τεράστια, με δεδομένο ότι οι ετήσιες καταναλώσεις πετρελαίου άγγιζαν τα 9.000€ για θέρμανση & τα 19.200€ για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Επίσης οι δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος για τον κλιματισμό ήταν της τάξης των 12.000€ ανά έτος. .

Οι λύσεις της ANDRIANOS για ενεργειακή αναβάθμιση και ο νέος εξοπλισμός

Μετά την ενδελεχή μελέτη της προυφιστάμενης κατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, καθώς και των διαθέσιμων χώρων στο λεβητοστάσιο και την ταράτσα του ξενοδοχείου, επιλέχθηκαν από του μηχανικούς της ANDRIANOS τα παρακάτω:

- Για την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ), με άφθονη δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο η εγκατάσταση ενός ηλιοθερμικού συστήματος ήταν μονόδρομος:

Το ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από 34 ηλιακούς συλλέκτες AND-SOLAR PREMIUM της ANDRIANOS, με βαθμό απόδοσης ηcol=65% σύμφωνα με το ISO9806:2013 που τους κατατάσσουν στο TOP5 σε απόδοση παγκοσμίως & στην 1η θέση στη Ελλάδα, συλλεκτικής επιφάνειας 2,72m2 έκαστος, 6 ηλιακά δοχεία θερμοκρασιακής διαστρωμάτωσης με συνολική χωρητικότητα 6500lt, καθώς και τα απαραίτητα εξαρτήματα για τον ποιοτικό έλεγχο και ρύθμιση του συστήματος, όπως ο ηλιακός σταθμός και ηλιακός ελεγκτής της RESOL, με πρόσθετες λειτουργίες για απομακρυσμένη προβολή και παραμετροποίηση του συστήματος. Εγκαταστάθηκαν επίσης ρυθμιστικές βαλβίδες υδραυλικής εξισορρόπησης του οίκου TACONOVA Ελβετίας, τρίοδη βάνα ανάμιξης ΖΝΧ της SIEMENS και κυκλοφορητής WILO Stratos Maxo για την ανακυκλοφορία.

Συμπληρωματικά με το ηλιοθερμικό σύστημα, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση δύο αντλιών θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών CARRIER 61AF-019, με ισχύ 19KW έκαστη, για την υποβοήθηση του ηλιοθερμικού συστήματος, τις μέρες ή τις ώρες που η ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί.

- Για την θέρμανση και τη ψύξη των χώρων του ξενοδοχείου η ιδανική λύση ήταν οι Αντλίες Θερμότητας CARRIER. Για τις ανάγκες κλιματισμού των δωματίων, της reception, του lobby, των γραφείων και των λοιπών χώρων εκτός των εστιατορίων, επιλέχθηκαν οι αντλίες θερμότητας CARRIER 30RQS90. Με ισχύ 90KW έκαστη, οι δύο Αντλίες Θερμότητας, εγκατεστημένες σε διάταξη master-slave, παράγουν θέρμανση & ψύξη με πολύ υψηλούς βαθμούς απόδοσης.


Aντλίες θερμότητας CARRIER 30RQS90 για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης-ψύξης

 

Για τη βέλτιστη και αποδοτική κάλυψη των χώρων των εστιατορίων εγκαταστάθηκαν δύο Αντλίες Θερμότητας CARRIER 30AWH15, Ενεργειακή Κλάσης Α+++, σε συνδυασμό με νέα Fan Coil της CARRIER.


Αντλίες Θερμότητας  CARRIER  30AWH15, Ενεργειακής Κλάσης  A+++ για την παραγωγή ΖΝΧ σε συνεργασία με το Ηλιοθερμικό Σύστημα [Πλέον καταναλώνει μόνο 480€ ανά έτος, ενώ το ετήσιο κόστος  κατανάλωσης  πριν τις επεμβάσεις ήταν 19200€]

 

- Στον ίδιο χώρο, για τον πλήρη και αποδοτικό έλεγχο του συστήματος κλιματισμού (θέρμανση-ψύξη), εγκαταστάθηκε το σύστημα Έξυπνου Κτιρίου Salus Smart Home με τους εξειδικευμένους θερμοστάτες για Fan Coil FC600 που αποτελούν μέρος του συστήματος. To Salus Smart Home αποτελεί ιδανική λύση για έξυπνο έλεγχο όλων των συσκευών, αφού δίνει τη δυνατότητα της κεντρικής και της απομακρυσμένης διαχείρισης, μέσω smartphone, tablet και PC.


Στιγμιότυπο από την οθόνη ελέγχου του Salus Smart Home για τον 2ο όροφο του ξενοδοχείου

 

- Την κυκλοφορία του νερού θέρμανσης, ψύξης και της ηλιοθερμίας, καθώς και την ανακυκλοφορία του νερού χρήσης, έχουν αναλάβει έξι υπερσύγχρονοι έξυπνοι κυκλοφορητές (Smart-Pump) Wilo Stratos Maxo. Οι νέοι κυκλοφορητές έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν συνεχώς της παροχή και το μανομετρικό και έτσι επιτυγχάνεται επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας στην εγκατάσταση.


Το κεντρικό κολλεκτέρ της εγκατάστασης, όπου διακρίνονται οι υπερσύγχρονοι έξυπνοι κυκλοφορητές Smart-Pump Wilo Stratos Maxo (αριστερά) και τα ποιοτικά μαγνητικά φίλτρα της Fernox (δεξιά)

 

Ποιοτική Εγκατάσταση & Διαρκής Τεχνική Υποστήριξη από την ΕΟΤ-ΕΞΕ

Τις εργασίες επίβλεψης του έργου και εγκατάστασης όλου του εξοπλισμού, καθώς και τη ρύθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανέλαβε η Ειδική Ομάδα Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΟΤ-ΕΞΕ) της ANDRIANOS. Η ΕΟΤ-ΕΞΕ είναι η πλέον εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και τεχνικών της ANDRIANOS, που αναλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό, την υλοποίηση - αποπεράτωση, τη βελτιστοποίηση, την αποκατάσταση βλαβών & την τακτική συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κάθε είδους, δια μέσω της συνεχούς ενασχόλησης με ουσιώδεις & καινοτόμες τεχνολογίες Συμβατικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Εξασφαλίζει έτσι, σε όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις απόλυτη ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων (ΕΞΕ), καθώς και μείωση του λειτουργικού κόστος και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός από την ΕΟΤ-ΕΞΕ για το έργο στο Maniatis Hotel συνεργάστηκαν επιπλέον, ο θερμουδραυλικός Δημήτρης Τσακαλάκης και ο ειδικός στα συστήματα αερισμού-εξαερισμού Θεοφάνης Μπεράτης.

Χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία των μηχανικών και των τεχνικών της η εγκατάσταση του MANIATIS HOTEL λειτουργεί άριστα και οικονομικά, ενώ η ΕΟΤ-ΕΞΕ έχει αναλάβει και την τακτική συντήρηση του συστήματος τα επόμενα έτη.


Στιγμιότυπο από το σύστημα της RESOL για τη live πληροφόρηση της κατάστασης του υβριδικού Ηλιοθερμικού Συστήματος.

 

Τα Οφέλη της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Ξενοδοχείου MANIATIS

Σε κάθε ξενοδοχειακή εγκατάσταση ο βασικός στόχος των μηχανικών της ANDRIANOS είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το MANIATIS HOTEL στη Σπάρτη πλέον διαθέτει σύγχρονα συστήματα ΑΠΕ που προσφέρουν αυξημένη εξοικονόμηση:

- Το υβριδικό σύστημα Ηλιοθερμίας & Αντλιών Θερμότητας, για την παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης, προσφέρει 98% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με την προηγούμενη εγκατάσταση παραγωγής ΖΝΧ.

- Τις υψηλής απόδοσης Αντλίες Θερμότητας CARRIER 30RQ & AWH για τον κλιματισμό (θέρμανση & ψύξη) των χώρων, με πολύ οικονομικότερο τρόπο από τον παλαιό λέβητα πετρελαίου και τον ψύκτη.

Ενδεικτικά, για τη θέρμανση & την ψύξη των χώρων το μέσο κόστος πριν την ενεργειακή αναβάθμιση ανερχόταν σε 1750€ / μήνα, ενώ με τα νέα συστήματα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση της τάξης του 60%.

Με το σύνολο της προμήθειας του εξοπλισμού και του κόστους εγκατάστασης να ανήλθε στα 167.000€, η συνολική ετήσια εξοικονόμηση των 31.500€ θα προσφέρει απόσβεση αυτής της σημαντικής επένδυσης σε μόλις 5,2 έτη.

Επιπλέον, η ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε στην ποιότητα του εξοπλισμού και της εγκατάστασης θα μηδενίσει τις βλάβες και τα λειτουργικά προβλήματα. Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παραμετροποίησης (SALUS SMART HOME & RESOL), υπάρχει η δυνατότητα για λεπτομερή παρακολούθηση της λειτουργίας όλων των συστημάτων, καθώς για την άμεση βελτιστοποίηση τους από τους μηχανικούς της ANDRIANOS χωρίς να απαιτείται επιτόπου επίσκεψη.


Η ANDRIANOS, από το 1994, προσφέρει ποιοτικές λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας για την θερμική άνεση & την παραγωγή ΖΝΧ στα κτίρια. Με πλήθος έργων & τεράστια εμπειρία στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η επιβράβευση της επιτυχημένης πορείας της, είναι έργα, όπως η αναβάθμιση του Hotel Maniatis που για να ολοκληρωθούν με επιτυχία, στηρίζονται στα ποιοτικά προϊόντα της & στην υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού της.

Περισσότερες πληροφορίες: www.andrianos.gr


NEWSLETTER