Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 09:04

Αντιδράσεις και παράπονα από εμπόρους της Καλαμάτας για το click away

Αντιδράσεις και παράπονα από εμπόρους της Καλαμάτας για το click away

 

Σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν έφερε από την περασμένη Κυριακή το μερικό άνοιγμα της αγοράς καταναλωτές και επιχειρηματίες.

Μπορεί στα κομμωτήρια η κίνηση να είναι αυξημένη, όπως και στα βιβλιοπωλεία, ωστόσο στα υπόλοιπα καταστήματα η εφαρμογή της μεθόδου αγορών με το click away έχει εισαγάγει νέα δεδομένα, τα οποία οι έμποροι θέλουν να εντάξουν στην καθημερινότητα τους, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι εξοικειωμένη με το σύστημα αυτό. Στην Καλαμάτα, παρατηρείται μια σχετική κινητικότητα στην αγορά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί. Ωστόσο όπως τονίζουν επαγγελματίες του λιανεμπορίου στην «Ε» σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει «ανάσα» για τα ταμεία τους, ενώ όπως είναι λογικό επικρατεί προβληματισμός, περιμένοντας να δουν τι θα γίνει με την πάροδο των ημερών, καθώς είναι ένα μέτρο που μπορεί να καταργηθεί αν παρατηρηθεί συνωστισμός. Αυτό που επισημαίνουν είναι πως οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν το προσωρινό αυτό μέτρο για τα ψώνια τους, ενώ «αγκάθι» αποτελεί και ο τρόπος πληρωμής. Οι καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει στις εισόδους την απαραίτητη σήμανση και παράλληλα πραγματοποιούν στον εξωτερικό χώρο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο για μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης μόνο εύκολη δεν είναι η διαδικασία «παράδοση εκτός».

Κώστας Βλαχονικολός (Cosmos): Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκτιθέμεθα στους πελάτες, καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια αντίληψη, ώστε να κατανοήσουν την τεχνολογία και τους όρους της. Εχουμε πολλά περιστατικά που μας παίρνουν τηλέφωνο για το πώς θα πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Αφού στο πρώτο lockdown διέθεσε το κράτος ένα πολύ σημαντικό ποσό για την ενημέρωση της πανδημίας, για ποιο λόγο αυτή τη φορά δεν μπορεί να διαθέσει εκ νέου κάποια χρήματα ώστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος για το click away; Παρ’ όλα αυτά δεν πιστεύω πως θα λειτουργήσει αυτός ο τρόπος αγορών. Η γεωγραφική κατανομή των χωριών και των πόλεων, ανά νομό, είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να φύγει κάποιος για παράδειγμα από την Πύλο, να έρθει στην Καλαμάτα και να πάρει ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα υποδήματα για κάθε πελάτη διαφέρουν οπότε είναι λογικό να πρέπει να τα δοκιμάσει πρώτα. Το παράπονό μου είναι πως δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για αυτή την απόφαση. Ανακοινώθηκε την Παρασκευή πως την Κυριακή ανοίγουμε με αυτό τον τρόπο. Ποιον εμπορικό σύλλογο ρώτησαν και ποιο Επιμελητήριο; Δεν θα έπρεπε να συμβουλευτούν πρώτα από τα «χαμηλά»; Τέλος θα ήθελα πολύ να μου απαντήσει κάποιος από το αρμόδιο υπουργείο γιατί χρησιμοποιούν αυτή τη ρατσιστική λογική και δεν μας αφήνουν να δεχτούμε μετρητά, τη στιγμή που σε άλλες επιχειρήσεις υπάρχει η επιλογή όλων των πληρωμών.

Σοφία Καριπίδου (SK Fashion): Το click away δεν θεωρώ πως είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν καταλάβει τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα αυτός ο νέος τρόπος πωλήσεων να μην επιφέρει ουσιαστικά καρπούς. Ο πελάτης θέλει να δει από κοντά αυτό που θα αγοράσει. Με εξαίρεση τις τσάντες οι οποίες μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα σε αυτές τις συνθήκες, τα ρούχα αποτελούν ένα προϊόν που δύσκολα μπορεί να το αγοράσει κανείς με αυτό τον τρόπο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται η δοκιμή του.

Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος (30φυλλοπουλος): Το νέο αυτό ξεκίνημα της αγοράς έχει αρχίσει με δυσκολίες, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν e-shop. Τα άτομα μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να κατανοήσουν με ευκολία τι είναι το click away σε αντίθεση με τη νεολαία που είναι πιο εξοικειωμένη. Βέβαια και για τους νεότερους πελάτες η κατάσταση αυτή είναι πρωτόγνωρη. Στην βιτρίνα μας έχουμε τοποθετήσει τα σχετικά τηλέφωνα. Ο κόσμος μας καλεί, γίνεται συνεννόηση για το νούμερο και αγοράζει το προϊόν του. Αν υπάρχει ένα καλό από αυτή την εξέλιξη είναι πως οι Καλαματιανοί έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής θετικά, στηρίζοντας όπως φαίνεται την τοπική οικονομία. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να στηριχθούμε περισσότερο, όπως γίνεται στον κλάδο σε χώρες του εξωτερικού. Το "κλείσε βάσει νόμου και θα δούμε τι θα σου δώσουμε και αν θα στο δώσουμε" προκαλεί αβεβαιότητα και είναι ό,τι χειρότερο για το επάγγελμά μας.

Μιχάλης Καούνης (Genesis): Η κίνηση μέχρι στιγμής είναι μηδενική. Ο κόσμος δεν ξέρει καν τι είναι το click away. Δεν εξυπηρετεί ούτε τους πελάτες ούτε τα καταστήματα. Είναι ουσιαστικά ένα μέτρο του παραλόγου. Στα σούπερ μάρκετ μπαίνουν δεκάδες και ψωνίζουν χωρίς περιορισμούς ενώ στα καταστήματα θα μπορούσαν να μπαίνουν ένας – ένας, να δοκιμάζουν, να ψωνίζουν και να φεύγουν. Παρ’ όλα αυτά παραμένουμε ουσιαστικά κλειστοί. Με αυτή τη λογική ο κόσμος δεν κολλάει στα σούπερ μάρκετ αλλά στα μαγαζιά κολλάει. Θεωρώ πως είναι ό,τι πιο παράλογο έχει ανακοινωθεί σαν λύση εν μέσω πανδημίας για τον εμπορικό κόσμο. Με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν πολλά μαγαζιά μετά τις γιορτές.

Νίκος Βερράρος (Verraros Shoes): Το μέτρο αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βοηθήσει τον κλάδο μας. Ο κόσμος για να ψωνίσει πρέπει να έχει φυσική παρουσία στο μαγαζί και όχι να στέκεται έξω από αυτό. Η διαφοροποίηση και η τροποποίηση των φυσικών καταστημάτων με τα ηλεκτρονικά είναι η εξυπηρέτηση και αυτό που προσφέρουν οι υπηρεσίες σε ένα φυσικό κατάστημα. Αυτό μπορεί να είναι η γνώμη, η πρόταση για ένα σχέδιο, οτιδήποτε. Απ’ τη στιγμή που εξαλείφεται αυτό το πράγμα ο κόσμος ωθείται στις διαδικτυακές αγορές. Ο ιός είναι ο ίδιος παντού. Δεν διαφοροποιείται ούτε στα σούπερ μάρκετ ούτε στα κομμωτήρια, ούτε στο λιανεμπόριο.

Ρούλα Ρέββα (Galerie de Beaute): Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουμε ως κατάστημα αυτές τις πρώτες μέρες είναι πως οι περισσότεροι πελάτες θέλουν να πληρώσουν με μετρητά και όχι με κάρτα. Ετσι, χωρίς να το θέλουμε, του αποκλείουμε την πώληση μιας και μας επιτρέπεται μόνο η χρήση POS. Ενδεικτικά χθες έχασα 10 πελάτες καθώς είχαν έρθει με μετρητά, ενώ εγώ δεν μπορούσα (βάσει νόμου) να κόψω απόδειξη. Παράλληλα, επειδή το κατάστημά μας ανήκει σε αλυσίδα, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαθέτουμε e-shop. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι πελάτες να μπαίνουν στο e-shop της εταιρείας και να βλέπουν κάποια προϊόντα τα οποία το δικό μου κατάστημα λόγω τετραγωνικών δεν τα έχει, δίνοντας πληροφορίες όλη τη μέρα στο τηλέφωνο, σε μια διαδικασία που είναι πολύ κουραστική. Στα σούπερ μάρκετ οι πληρωμές γίνονται και με μετρητά, εκεί δηλαδή δεν είναι μολυσμένα τα χρήματα; Είναι μόνο στις δικές μας επιχειρήσεις; Με αυτή την κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουμε. Δεν περιμένουμε να πιάσουμε τα χρήματα που πιάναμε αλλά τουλάχιστον να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Θα μπορούσαν να μπουν πολύ αυστηρά μέτρα και να ανοίξουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες, χωρίς να χάσουμε τις εορταστικές περιόδους.

Τ.Αν.