Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 09:06

Take away: Τα lockdown «χτυπούν» και τον καφέ

Γράφτηκε από τον
Take away: Τα lockdown «χτυπούν» και τον καφέ

Πτωτική είναι η κίνηση που έχουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν ως take away, προχωρώντας σε διανομή καφέ.

Πρόκειται για  καταστήματα που είχαν το delivery στις υπηρεσίες τους και πριν από το lockdown, αλλά και για μαγαζιά που το πρόσθεσαν από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση.

 

Ρεπορτάζ Τάσος Ανδρικόπουλος 

 

Σύμφωνα με ανθρώπους της εστίασης στην Καλαμάτα, που μίλησαν στην «Ε», τα μαγαζιά που παρέμειναν ανοικτά ως take away στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, είναι περισσότερα από αυτά στο πρώτο κύμα, τότε που στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον είχαν κλείσει μέχρι και οι ψησταριές. Παράλληλα, ο καιρός, η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή αλλά και το γενικότερο «παγωμένο» οικονομικό κλίμα έχουν στρέψει ένα μέρος του κόσμου στο να σκέφτεται ακόμα και την αγορά ενός ροφήματος, χωρίς βέβαια να αποτελεί την πλειονότητα, μιας και όπως έχει αποδειχτεί και σε προηγούμενες κρίσεις, ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα των Καλαματιανών.

 

Γιάννης Κομπότης (Craft): «Ο τζίρος στο δεύτερο lockdown είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο. Για την πτώση αυτή οφείλεται το γεγονός πως άνοιξαν και άλλα παρόμοια μαγαζιά, έβαλαν delivery και αυτά που δεν είχαν, ενώ η οικονομική κρίση λόγω κορονοϊού τώρα αρχίζει να κάνει έντονα την εμφάνισή της καθώς πολλά παιδιά δεν εργάστηκαν σε εποχικά μαγαζιά, δεν πήγαν σεζόν σε νησιά, δεν άνοιξαν τουριστικές μονάδες, ενώ οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Καλαμάτα έχουν επιστρέψει στους τόπους καταγωγής τους. Ολα αυτά παίζουν το ρόλο τους. Οταν ανοίξει η εστίαση ο κόσμος είναι λογικό να πάει στα καθιστικά καφέ, συνήθεια που τον τελευταίο καιρό έχει απαγορευτεί, οπότε δύσκολα θα επανέλθουμε γρήγορα στους παλιότερους ρυθμούς μας».

 

Λεωνίδας Τριανταφυλλόπουλος (Leonidas Passion Coffee): «Στο πρώτο lockdown ήταν πολύ λίγα μαγαζιά ανοιχτά, οπότε είναι δύσκολο να το συγκρίνουμε με το δεύτερο. Στο δικό μου μαγαζί η δουλειά έχει πάει σχετικά καλά. Σαφώς θα μπορούσε να πάει καλύτερα, ωστόσο είμαι ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές, δεδομένης της πτώσης που υπάρχει στον κλάδο. Κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν πιστεύω να αλλάξει η κατάσταση, ίσως κινηθεί λίγο παραπάνω, συγκριτικά τουλάχιστον με το Νοέμβριο».

 

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος (Nombre): «Κινητικότητα υπάρχει, σίγουρα όμως είμαστε λίγο πεσμένοι. Ο κόσμος ξεκλέβει δέκα λεπτά για να έρθει και να πάρει τον καφέ του βγαίνοντας έξω ή απλά μας παίρνει ένα τηλέφωνο και του τον φέρνουμε εμείς, τηρώντας πάντα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η δουλειά μας σε αυτή την καραντίνα είναι λίγο πιο περιορισμένη, καθώς στην πρώτη ο καιρός ήταν τέτοιος που βοηθούσε τον κόσμο ώστε να βγει πιο εύκολα από το σπίτι, δεδομένου πως η μέρα ήταν πιο μεγάλη. Ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα τα πράγματα να είναι καλύτερα, πάντα με υγεία για όλο τον κόσμο».

 

Γιώργος Μιχαλόπουλος (Escobar): «Το take away έχει πέσει αρκετά αυτό το διάστημα, σε αντίθεση με το delivery που έχει αυξηθεί κατά πολύ. Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός, φοβούμενος πως μπορεί να του επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, οπότε προτιμάει τη σιγουριά της παραλαβής του καφέ του από εμάς στο χώρο του. Στον κλάδο μας και να λήξει το 2ο lockdown δεν νομίζω να υπάρξει μεγάλη διαφορά στο τζίρο μας σε σχέση με την τωρινή κατάσταση».

 

Μάριος Στρογγύλης (Coffee Island): «Υπάρχει κίνηση στο χώρο του καφέ, σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το πρώτο lockdown, που ο κόσμος τότε ήταν περισσότερο φοβισμένος σε σχέση με τώρα. Ιδίως τις Κυριακές η κινητικότητα του κόσμου είναι αισθητή, όχι βέβαια πως και τις καθημερινές είναι μειωμένη για τα δεδομένα της καραντίνας. Εφόσον ανοίξει η αγορά πιθανότατα η δουλειά μας να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ, ωστόσο θα πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός ώστε να μην πάμε σε ένα τρίτο lockdown».

 

Σταύρος Γεωργιόπουλος (Ballers): «Υπάρχει κινητικότητα από τον κόσμο, κυρίως τις πρωινές ώρες. Συγκριτικά με την πρώτη καραντίνα η κατάσταση που επικρατεί είναι σαφώς καλύτερη. Τώρα δεν έχουν κλείσει όλα τα μαγαζιά, όπως την περασμένη άνοιξη, ενώ παράλληλα ο κόσμος βγαίνει περισσότερο από το σπίτι του για να περπατήσει, αγοράζοντας τον καφέ του. Κάθε πρόβλεψη για το επόμενο διάστημα είναι δύσκολη, πιστεύω όλα να πάνε καλά και σύντομα να γυρίσουμε υγιείς στην καθημερινότητά μας».

 

Παναγιώτης Καρύγιαννης (Petit-four): «Δουλειά υπάρχει, αλλά δυστυχώς είναι μειωμένη. Η κίνηση είναι πιο συγκρατημένη αυτή την περίοδο λόγω των περιορισμών και του καιρού. Το προφανές είναι ο τζίρος μας κατά τη διάρκεια των γιορτών να βελτιωθεί. Το θέμα είναι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, εκεί κοιτώντας μπροστά κανείς καταλαβαίνει εύλογα πως η αγορά θα παγώσει εκ νέου. Το πρόβλημα ουσιαστικά στην αγορά θα προκύψει στο μέλλον, ιδίως το Γενάρη που παραδοσιακά είναι δύσκολος, εν μέσω πανδημίας τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο δύσκολα».

 

Ηλίας Βασιλάκος (Alla Svelta): «Η δουλειά μας είναι μειωμένη σε σχέση με την πρώτη καραντίνα. Ενας λόγος είναι η οικονομική δυσχέρεια που έχει ο κόσμος και ένας άλλος πως στη δεύτερη τα μαγαζιά που σχετίζονται με τον κλάδο αυτό είναι αυτή τη φορά περισσότερα ανοιχτά, ενώ συμπεριέλαβαν στις επιχειρήσεις τους πλέον delivery σε σχέση με την περασμένη άνοιξη. Δεν θεωρώ πως μπορούν τις επόμενες μέρες να πάνε καλύτερα τα πράγματα, γιατί ο κόσμος είναι πιεσμένος σε ό,τι έχει να κάνει με τις πληροφορίες που δέχεται. Είναι πιο συγκρατημένος μιας και δεν ξέρει τι του ξημερώνει».

 

Κωνσταντίνα Δημητροπούλου (Roi Mat): «Τα πράγματα δεν είναι όπως στην πρώτη καραντίνα, είναι πολύ πιο πεσμένα τώρα καθαρά λόγω καιρού. Στην Παραλία απ' τη στιγμή που νυχτώνει νωρίτερα δεν έχει κίνηση, οπότε η πτώση στον τζίρο μας είναι μεγάλη. Ενδεχομένως και το οικονομικό είναι ένα πρόβλημα, γιατί ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηριχθεί κάπου, εν μέσω των συνεχόμενων ανακοινώσεων απ' την κυβέρνηση. Γενικότερα πάντως το κομμάτι της Παραλίας το χειμώνα είναι πολύ δύσκολο, δεν μπορεί να συγκριθεί με το κέντρο όχι μόνο εν μέσω πανδημίας αλλά και γενικότερα».

 

Κώστας Καραμπάγιας (Barrio): «Εχοντας ανοίξει το κατάστημα το τελευταίο διάστημα, μπορώ να πω πως είμαι ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές. Με δεδομένο ωστόσο πως είναι κλειστά γυμναστήρια, μαγαζιά κ.λπ. σίγουρα η δουλειά μας θα μπορούσε να είναι περισσότερη. Βαδίζοντας προς την εορταστική περίοδο θεωρώ πως η αγορά θα "ζεσταθεί", έχοντας αντίκτυπο και στον κλάδο μας».


NEWSLETTER