Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 12:51

Στον «πάγο» έχει βάλει η καραντίνα τις σχολές οδήγησης

Γράφτηκε από τον
Στον «πάγο» έχει βάλει η καραντίνα τις σχολές οδήγησης

Στον «πάγο» έχουν βάλει τις σχολές οδήγησης και τα διπλώματα στην Καλαμάτα η πανδημία του κορονοϊού και τα παρατεταμένα lockdown.

Το γεγονός αυτό σωρεύει τις αιτήσεις των υποψηφίων οδηγών, καθώς οι σχολές είναι κλειστές από τις αρχές Νοεμβρίου, σε μια άδικη σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες απόφαση, από τη στιγμή που για τα μαθήματα απαιτούνται δύο άτομα (δάσκαλος και εκπαιδευόμενος) και στις εξετάσεις τα ίδια συν ο εξεταστής, και ενώ στα ταξί επιτρέπονται δύο επιβάτες.
Οπως είπαν ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης στην «Ε» σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επανεκκινήσουν σταδιακά και ανά κατηγορία οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με πρώτους τους υποψηφίους για άδεια δικύκλου, η οποία θεωρείται και πιο ασφαλής διαδικασία, προκειμένου να καμφθούν οι αμφιβολίες των ειδικών. Θυμίζουμε πως επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η πραγματοποίηση μαθημάτων αλλά και εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικών διπλωμάτων οδήγησης, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο.

Παναγιώτης Κατσίβας: «Το γεγονός πως τα ταξί δουλεύουν σε αντίθεση με εμάς είναι κάτι ανεξήγητο. Στα ταξί μπαίνουν άνθρωποι που δεν καταγράφονται τα στοιχεία τους, ενώ σε εμάς είναι συγκεκριμένοι και μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση. Αν δηλαδή προκύψει κάποιο κρούσμα μπορεί να εντοπιστεί μέσω του δικού μας επαγγέλματος. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι λάθος και σε αυτήν «πάτησαν» τα ανώτερα όργανα της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης κάνοντας διάβημα στον υπουργό και εκείνος με τη σειρά του στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αναμονές, ξεκίνησαν από τις απεργίες του 2019, η κατάσταση ισορρόπησε στις αρχές του 2020, ωστόσο τα δύο lockdown μας πήγαν και πάλι πίσω. Ετσι, ένας πολίτης που θα θελήσει να ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρει δίπλωμα από εδώ και πέρα δεν μπορεί να προηγηθεί από κάποιον που έκανε το ίδιο πριν από το Νοέμβριο. Το χρονικό όριο έχει να κάνει και ανάλογα με τη σχολή. Κάποιος μπορεί να περιμένει δύο εβδομάδες, ένα μήνα ή και καθόλου, ανάλογα δηλαδή τη δουλειά που έχει ο κάθε συνάδελφος. Σημαντικό είναι και το ζήτημα της αίθουσας εξετάσεων, καθώς αν δεν μπορούν να μπουν σε αυτήν είκοσι άτομα αλλά πέντε λόγω της πανδημίας, είναι λογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις. Από το πρώτο έως το δεύτερο lockdown υπήρξε μια σχετική αύξηση στη δουλειά μας, καθώς οι φοιτητές με καταγωγή από την Καλαμάτα έμειναν στον τόπο τους, με αποτέλεσμα να βρουν την ευκαιρία να βγάλουν δίπλωμα».

Σταυρούλα Μανούσου: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μέσα σε ένα φορτηγό που ισχύουν τρία άτομα μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις και στο αυτοκίνητο που έχουμε πολύ περισσότερο χώρο όχι. Το 2020 πήγε ουσιαστικά χαμένο, ενώ αν συμπεριλάβουμε τις απεργίες του 2019 έχουμε δουλέψει τα δύο τελευταία χρόνια έξι μήνες. Θεωρώ πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερα το επάγγελμά μας, από τη στιγμή μάλιστα που στα ταξί δίνεται το ελεύθερο να δουλέψουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άτομα που περιμένουν να εξεταστούν μιας και σταματήσαμε ξαφνικά λόγω του lockdown, οπότε σίγουρα υπάρχει μεγάλη αναμονή. Η συνέχεια της διαδικασίας πλέον θα κριθεί και από τους ίδιους τους υποψήφιους, καθώς πολύς κόσμος είναι άνεργος ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται λόγω της κρίσης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους σίγουρα υπήρξε αύξηση στη δουλειά μας, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να μιλήσουμε για κέρδος μιας και οι υποψήφιοι ήταν συσσωρευμένοι και όχι παραπάνω».

Τ.Αν.


NEWSLETTER