Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 08:11

Οι πιτζάμες «κοστούμι» της καραντίνας για τους Καλαματιανούς

Γράφτηκε από τον

 

Νέες καταναλωτικές τάσεις φαίνεται πως έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα lockdown από το 2020.

Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι, η τηλεργασία, αλλά και οι μηδενικές έξοδοι τη νύχτα λόγω της κλειστής εστίασης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν οδηγήσει άνδρες και γυναίκες να έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για πιτζάμες και λιγότερο για άλλα ρούχα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από επιχειρηματίες της Καλαμάτας, που μετά το κανονικό άνοιγμα της αγοράς έχουν δει αυξημένη κινητικότητα στα μαγαζιά τους. Μιλώντας στην «Ε» τόνισαν πως η δουλειά τους το φετινό χειμώνα ανέβηκε αισθητά σε σχέση με τον περσινό, όταν δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή του στη χώρα μας ο κορονοϊός.

Χρυσοθέμη Μελισσουργού (Lingerie ΘΕΜΗ): Είναι γεγονός πως φέτος είχαμε μια αύξηση στις αγορές, όσο αφορά ανδρικές - γυναικείες πιζάμες αλλά και εσώρουχα. Οταν ανοίξαμε για τις γιορτές το αγοραστικό κοινό έσπευσε να πάρει τα προαναφερόμενα είδη, με το φόβο πως τα καταστήματα θα μπορούσαν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα, δεδομένου πως είχαμε μπροστά μας τότε άλλους δύο μήνες χειμώνα, και κατ' επέκταση κρύου. Γενικότερα, ο φετινός χειμώνας σε σχέση με τον περσινό ήταν καλύτερος εισπρακτικά. Ειδικότερα τις δύο εβδομάδες των γιορτών δουλέψαμε σε καλούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες περσινές όπου ο τζίρος ήταν μικρότερος. Σαφώς υπήρχε επιθυμία και νωρίτερα από τον κόσμο να ψωνίσει, ωστόσο με τη μέθοδο click away δυσκολεύτηκε αρκετά, μην μπορώντας να καταλάβει την όλη διαδικασία. Μετά την εμπειρία δύο lockdown πλέον έχει αποδειχτεί πως οι πιτζάμες και τα εσώρουχα είναι τα πρώτα που έχουν ζήτηση στο χώρο του λιανεμπορίου. Πλέον η πιτζάμα αποτελεί το σούπερ ένδυμα της εποχής, με αυτό κάνεις τη φιγούρα σου στο σπίτι, είναι το «κοστούμι» της καραντίνας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γιορτή των ερωτευμένων που πέρασε πρόσφατα, ναι μεν υπήρξε κάποια κινητικότητα, αλλά αυτή ήταν μουδιασμένη, έχοντας παρασυρθεί από το γενικότερο υποτονικό κλίμα.

Φωτεινή Τασοπούλου (DIMA S.A.): Για τη λήξη του πρώτου lockdown το Μάιο δεν μπορεί να γίνει καν συζήτηση, μιας και τότε είχαμε φύγει από το χειμωνιάτικο κλίμα, είχε αλλάξει η σεζόν, οπότε δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Στα μέσα Ιανουαρίου, αφότου μεσολάβησαν οι γιορτές και το click away όπου αρκετοί καταναλωτές δεν μπόρεσαν να ψωνίσουν όπως ήθελαν, το αγοραστικό κοινό αυξήθηκε. Σχετικά με τον περσινό χειμώνα, σίγουρα φέτος είχαμε μεγαλύτερη αύξηση, αλλά είναι συσσωρευμένη η δουλειά γι' αυτό φάνηκε περισσότερο. Τα προηγούμενα χρόνια στις παραμονές των γιορτών και γενικά στην εορταστική περίοδο η αγοραστική κίνηση ήταν σταδιακή, σε αντίθεση με φέτος που έσπευσαν όλοι να ψωνίσουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Λόγω της μεγαλύτερης παραμονής στο σπίτι, αντί για ένα ζευγάρι πιτζάμες πλέον κάποιοι αγοράζουν δύο ή ακόμα και τρία, κάτι το οποίο δεν γινόταν στο παρελθόν μιας και αρκετοί έβγαζαν τον χειμώνα με ένα σετ. Και τα εσώρουχα όπως και οι ρόμπες είχαν ζήτηση, αλλά οι πιτζάμες λόγω των lockdown ήταν αυτές που αύξησαν τον τζίρο μας το φετινό χειμώνα. Σχετικά με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, φέτος δεν υπήρχε καθόλου το κλίμα των περασμένων ετών λόγω της κατάστασης που βιώνουμε. Ουσιαστικά η εβδομάδα που μεσολάβησε μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή ήταν όπως όλες οι άλλες, με πολύ περιορισμένες πωλήσεις σχετικών ειδών. Οι μέρες δυστυχώς εν μέσω πανδημίας περνάνε χωρίς να δίνουμε βάση στην ιδιαιτερότητα της καθεμιάς, με αποτέλεσμα να μοιάζουν όλες ίδιες.

Τ.Αν.