Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 08:48

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δ. Τερζής στην "Ε": ”Ηλθε η ώρα να αποκτήσουμε τη λάμψη που μας λείπει”

Γράφτηκε από την

 

«Οι Τριφύλιοι θα πρέπει εκτός από τον τόπο να αγαπήσουμε περισσότερο και ο ένας τον άλλον» σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δημήτρης Τερζής, που για ακόμη μια φορά μιλά για ενότητα και συνεργασία.

Στέκεται στο σημαντικό ζήτημα υλοποίησης σύγχρονων οδικών αξόνων στην περιοχή, με πρωταρχικό το Καλό Νερό – Τσακώνα, λέγοντας: «Αν θέλουμε να εξελιχθούμε οφείλουμε να συνταχθούμε στην πρόταση της άμεσης δημιουργίας σωστού οδικού δικτύου από άκρη σε άκρη στο νομό μας». Υπογραμμίζει επίσης τη δυναμική που έχει η περιοχή οικονομικά και τη σημαντική ώθηση που έχει δώσει η Costa Navarino.

- Η Τριφυλία διαχρονικά δεν ήταν στενά δεμένη με το διοικητικό κέντρο της Μεσσηνίας. Κάποτε μάλιστα σημειώθηκαν και αποσχιστικές κινήσεις για δημιουργία ξεχωριστού νομού. Αυτό είναι ξεπερασμένο ή υφέρπει στις συνειδήσεις τουλάχιστον των παλαιότερων;

H λογική του διαίρει και βασίλευε δεν εκπροσωπεί τη δική μου φιλοσοφία ζωής. Σαφώς η περιοχή μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αδικημένη σε σχέση με την αυτοδιοικητική της πορεία από πρόσωπα και επιλογές, αλλά το ζητούμενο είναι να διεκδικούμε και να προσπαθούμε να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις. Η ομορφιά του τόπου μας και οι δυνατότητές του τον καθιστούν πρωταγωνιστή στη Μεσσηνία, παρά τις «πολιτικές αστοχίες» και επιλογές.

- Ως πλούσια, κυρίως αγροτικά, η Τριφυλία έχει αναπτύξει δική της οικονομία και μάλιστα αρκετά ενδιαφέρουσα. Αυτό έχει αντίκρισμα και στην τοπική αγορά που είναι ισχυρή και δείχνει να μην χρειάζεται κάποιος να προσφύγει για τις ανάγκες του στην Καλαμάτα. Είναι σωστή αυτή η εκτίμηση ή έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα;

Αγροτικά υπερτερούμε, και σίγουρα αυτό ενισχύει και την τοπική μας οικονομία. Η λογική της σύγκρισης όμως δεν βοηθά. Κάθε περιοχή έχει οικονομικά άλλες απαιτήσεις και άλλη δυναμική. Θεωρώ ότι όντως όμως είμαστε αυτάρκεις, και ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο, που όντως δεν χρειάζεται κάποιος να προσφύγει κάπου αλλού για να καλύψει τις ανάγκες του.

- Στο γνωστό αίτημα (ακόμα και από την Ηλεία) για την κατασκευή του δρόμου Καλό Νερό – Τσακώνα, οι τριφυλιακές δυνάμεις δεν είναι στην πρωτοπορία. Τις φοβίζει μήπως ότι το αγοραστικό κοινό θα βρει γρηγορότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην Καλαμάτα;

Δεν μπορώ να απαντήσω υποθετικά, σίγουρα όμως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος είναι ταυτόχρονα πύλη εξόδου αλλά και πύλη εισόδου για έναν τόπο. Το οδικό δίκτυο αναβαθμίζει όλες τις περιοχές και δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης για ολόκληρο το νομό και για κάθε περιοχή ξεχωριστά. Μια τέτοια σκέψη από κάποιους ενδεχομένως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παρωχημένη. Αν θέλουμε να εξελιχθούμε, οφείλουμε να συνταχθούμε στην πρόταση της άμεσης δημιουργίας σωστού οδικού δικτύου από άκρη σε άκρη στο νομό μας. Το αίτημα παραμένει και για εμένα είναι το πρώτο σε σπουδαιότητα θέμα, σε οποιαδήποτε ατζέντα συζήτησης που αφορά την περιοχή μας.

- Φανταστείτε ολοκληρωμένο τον δρόμο Πάτρα - Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Τι θα σημάνει αυτό για την Τριφυλία;

Ανάπτυξη! Τουριστικά και οικονομικά. Με λυπεί που εν έτει 2021 συζητάμε το τι σημαίνει το να υπάρχει σωστή πρόσβαση από μια περιοχή σε μια άλλη. Ο δρόμος αυτός έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, για πολλούς λόγους, αλλά και για λόγους ασφάλειας, εδώ και χρόνια!

- Αντιθέτως η σύνδεση με την Πυλία είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι αυτό εμφανές στην κίνηση και στην οικονομία σας;

Ξεκάθαρα. Οι συναλλαγές μας είναι πολλές, και πάρα πολλοί συντοπίτες μας καταφεύγουν στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας για πολλούς λόγους. Αντιστοίχως και στη δική μας περιοχή. Η Costa Navarino βοήθησε και αναβάθμισε αδιαμφισβήτητα όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Έδωσε οικονομικά άλλη πνοή, κράτησε τη νεολαία στην περιοχή και συνέδεσε πολλά τμήματα της Μεσσηνίας με ποικίλους τρόπους. Η Πυλία και η Τριφυλία συνδέονται πλέον πολλαπλώς.

- Μήπως θα πρέπει να δουν οι Τριφύλιοι κάπως αντίστροφα το θέμα; Δηλαδή ότι η υπόλοιπη Μεσσηνία θα δει την Τριφυλία ως διέξοδο στη διασκέδαση ή στις διακοπές, με αντίστοιχα οφέλη για τον τόπο;

Στη Μεσσηνία όλοι είμαστε για τον τόπο μας παραπάνω τοπικιστές, και καλά κάνουμε αν με ρωτάτε. Το αναφέρω με υπερηφάνεια μιας και θεωρώ το νομό μας από τους πιο όμορφους και ιδιαίτερους στην Ελλάδα. Στις πιο μικρές βέβαια πόλεις, υπάρχουν νοοτροπίες που δεν βοηθούν να ολοκληρωθεί η «απογείωση» που μας αξίζει. Οι Τριφύλιοι θα πρέπει εκτός από τον τόπο να αγαπήσουμε περισσότερο και ο ένας τον άλλον. Έτσι θα εξελιχθούμε ταχύτερα και καλύτερα! Η περιοχή μας είναι διέξοδος, και τουριστικά και σε επίπεδο διασκέδασης. Είναι μια περιοχή με πολλές επιλογές για όλες τις ηλικίες και κάθε κατάσταση. Η αύξηση του τουρισμού στην περιοχή, τόσο από Μεσσήνιους όσο και από ταξιδιώτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει ανεβάσει το επίπεδο στα καταστήματα και εμπορικού αλλά και υγειονομικού ενδιαφέροντος – και φυσικά έχει αυξήσει τις απαιτήσεις των ντόπιων για αλλαγές που θα καταστήσουν την περιοχή επιλογή για ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ανάπτυξη.

- Εκτός από την τάση ανεξαρτησίας σε επίπεδο νομού, βλέπουμε ότι τα τρία μεγάλα κέντρα, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι, εκδηλώνουν κατά περίπτωση κάποιες αντιπαλότητες. Πώς μπορεί να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα;

Είναι μια συζήτηση που έχει γίνει πολλάκις. Η διχαστική λογική δεν μπορεί να επικρατεί. Μας πηγαίνει πίσω. Σαφέστατα όμως θα πρέπει καθεμιά περιοχή να λάβει την προσοχή που της πρέπει. Οι τάσεις αυτές δημιουργούνται από την αδιαφορία και την έλλειψη προσοχής των κατά καιρούς αρμοδίων και ορισμένων που ενδεχομένως θα τους βόλευε μια τέτοια επιλογή. Σε αυτό το μονοπάτι εγώ δεν μπορώ να βαδίσω. Είμαι αντίθετος. Προτιμώ την ενωτική λογική και όχι τις διχαστικές επιλογές. Τρόπος υπάρχει!

- Σε μία και μόνο επαρχία λειτουργούν 3 εμπορικοί σύλλογοι. Μπορούν έτσι να ομαδοποιηθούν τα επί μέρους προβλήματα και να αντιμετωπισθούν αναλόγως;

Φυσικά. Το θεωρώ υγιές. Τρεις περιοχές με εμπορική κινητικότητα και άλλες απαιτήσεις. Με δημοκρατικές διαδικασίες, τρεις σύλλογοι ενεργοί και δραστήριοι που διεκδικούν για τα μέλη τους. Έχουμε άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, και θεωρώ πως επειδή απαρτίζονται οι εμπορικοί σύλλογοι και από νέα παιδιά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά. Ξέρετε, είναι επίτευγμα να συζητιέται π.χ. ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας μέσα από τη δράση του σε όλη την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως, μόλις λήξει και η πανδημία που μας έχει δημιουργήσει πολλά θέματα, θα κάνουμε πολύ δημιουργικά πράγματα ξανά όλοι μαζί!

- Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι θα δώσει περαιτέρω ανάπτυξη στην Τριφυλία;

Το οδικό δίκτυο, η εξέλιξη σε επίπεδο τουρισμού και αγροτουρισμού, και η ενωτική συμπεριφορά σε επίπεδο καθημερινότητας. Πρέπει όλοι οι φορείς να καταλήξουμε σε κοινές διεκδικήσεις. To Οpen Mall Κυπαρισσίας που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή μας και την πόλη της Κυπαρισσίας. Είμαι σίγουρος και αισιόδοξος πως τα επόμενα χρόνια θα πάμε ακόμα καλύτερα.

- Οι έντονες αυτοδιοικητικές εντάσεις επηρεάζουν την εξέλιξη, κοινωνική και οικονομική, της Τριφυλίας;

Μέσα από τις εντάσεις πολλές φορές μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα. Οι αυτοδιοικητικές εντάσεις συνήθως κρύβουν και άλλα συμφέροντα, και αυτό πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Η πολιτική κατ’ εμέ χρειάζεται σύνεση, διάλογο και δράση. Στην περιοχή μας οι εντάσεις τα τελευταία χρόνια πιστεύω πως περισσότερο μας βλάπτουν, παρά μας εξελίσσουν. Όταν το προσωπικό συμφέρον υπερβαίνει την αγάπη για τον τόπο, κάνεις κακό. Δεν έχουμε χρόνο για άλλα λάθη. Αυτή είναι η αλήθεια. Είμαστε σε ένα σημείο κομβικό ώστε να καταφέρουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας σαν περιοχή και να αλλάξουμε διά παντός τα δεδομένα. Έχουμε ποιότητα ως περιοχή. Ήλθε η ώρα να αποκτήσουμε και τη λάμψη που μας λείπει.