Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 09:22

Καλαμάτα: Προβληματισμός για τα μέτρα στις επιχειρήσεις εστίασης

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Εντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο μοντέλο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μίλησε μεταξύ άλλων στην «Ε» για τους προβληματισμούς των ανθρώπων της εστίασης που βρίσκονται μπροστά από ένα δίλημμα που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον των καταστημάτων τους, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ «ΕΛΕΓΧΟ»

«Από όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής και με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά για την εστίαση, το μέτρο αυτό του διαχωρισμού εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Με την τεχνολογία ωστόσο να έχει προχωρήσει μπορεί με κάποιες τροποποιήσεις εντέλει να ευδοκιμήσει. Ηδη συζητείται η ενδεχόμενη καθιέρωση μιας ψηφιακής εφαρμογής, όπου θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας, μέσω μιας οθόνης που θα σκανάρονται τα στοιχεία του εκάστοτε πελάτη. Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτής της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους Covid-free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μικτούς» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαλαπέτσας, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο η ευθύνη θα περάσει στον πολίτη.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που τεχνικά δεν είναι γνωστό αν μπορεί να υλοποιηθεί και πότε. Για το λόγο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να υπάρξει παράταση για την έναρξη του εν λόγω μέτρου, ώστε να προκύψει μια διαχειρίσιμη πρόταση για τους κλειστούς χώρους» σχολίασε.

 

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ»

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, αυτό που έχει καταστεί σαφές από τον κλάδο του είναι πως δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να ξεχωρίσουν τον κόσμο και να έρθουν αντιμέτωποι με τους πελάτες. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε πελάτες από τη στιγμή που το πελατολόγιό μας λόγω της κρίσης της πανδημίας δεν θυμίζει άλλες εποχές. Δεν είναι όμορφο να έχεις 20 χρόνια έναν πελάτη και επειδή δεν έχει εμβολιαστεί να πρέπει να του κόψεις την είσοδο, αν έχεις επιλέξει να δέχεσαι αμιγώς εμβολιασμένους. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να μεταφέρει το πολιτικό κόστος στην εστίαση. Προτιμούμε για παράδειγμα να ανακοινωθεί από το ίδιο το κράτος πως μόνο οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, παρά να μας θέτει αντιμέτωπους με τον κόσμο μας» δήλωσε. 

 

«ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις εν μέσω περιορισμών ο Νίκος Μαλαπέτσας σημείωσε τα εξής: «Το μόνο μέτρο στήριξης που είχαμε τελευταίο χρονικά και το οποίο έληξε στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν η απαλλαγή ενοικίου. Θεωρώ πως από τη στιγμή που υπάρχουν περιορισμοί σε μια επιχείρηση, και αυτοί μεταφράζονται σε περιορισμό της κερδοφορίας, το κράτος οφείλει από τη στιγμή που αυτό τους επιβάλλει να βοηθήσει οικονομικά τους ανθρώπους της εστίασης να σταθούν στα πόδια τους. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρξει συνέχιση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου εφόσον δεν μπορούμε να δουλέψουμε υπό κανονικές συνθήκες και στο 100% των δυνατοτήτων μας».

 

ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΚΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο ίδιος επισήμανε πως μια άτυπη σφυγμομέτρηση που έχει γίνει μεταξύ των επαγγελματιών δείχνει πως το 82% του κλάδου θα επιλέξει το επόμενο διάστημα να δουλέψει μικτά, και με εμβολιασμένους δηλαδή αλλά και με ανεμβολίαστους. «Η τάση αυτή καθιστά, όπως είναι λογικό, άκυρο τον σκοπό του μέτρου. Το μέτρο αυτό είχε στόχο την προώθηση του εμβολιασμού, όμως αν η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δουλέψει εντέλει μικτά δεν θα εξυπηρετήσει τον σκοπό αυτό» εξήγησε.

 

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η ολική άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις τελευταίες μέρες θα περίμενε κανείς πως θα αυξήσει τον τζίρο των καταστημάτων εστίασης, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Μαλαπέτσα κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό: «Η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας άπλωσε τον κόσμο αλλά δεν τον αύξησε. Ο κόσμος για να αυξηθεί πρέπει να αυξηθεί και ο τουρισμός. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εισερχόμενος τουρισμός δεν μπορούμε να δούμε μεγάλες διαφορές στην πελατεία μας ως προς τον αριθμό. Η κυβέρνηση προσδοκούσε πως θα υπάρξει 50% αύξηση στον τουρισμό σε σχέση με το 2020, όμως κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται πως ισχύει. Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά συγκρατημένα. Οσο περνούν οι μέρες και οι προσδοκίες μας δεν επιτυγχάνονται, τόσο η αισιοδοξία μειώνεται».