Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 20:29

Σταθερές οι τιμές παρά τις ανατιμήσεις στα οπωροπωλεία

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σθεναρή αντίσταση στο κύμα ανατιμήσεων προβάλλουν μέχρι στιγμής τα οπωροπωλεία της Καλαμάτας. Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις «αγγίζουν» τους τελευταίους μήνες την ελληνική οικονομία μέσω των εισαγόμενων ανατιμήσεων κυρίως στην ενέργεια αλλά και σε κατηγορίες τροφίμων και ροφημάτων, όπως το ψωμί και ο καφές.

Ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν φαίνεται να ακολουθούν το οικονομικό ρεύμα της εποχής, με τις τιμές τους όπως εξήγησαν επαγγελματίες του κλάδου στην «Ε», να εξαρτώνται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες και λιγότερο από τις ανατιμήσεις, οι οποίες τους πιέζουν κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις σακούλες αλλά και το ρεύμα. Στο κλίμα αυτό οι τιμές έχουν παραμείνει σταθερές, με τους ίδιους να αναμένουν πλέον μεγαλύτερη κίνηση στα μαγαζιά τους, μιας και οι μέρες των γιορτών συνδέονται άρρηκτα με τα προϊόντα τους.

 

Νίκος Καναλουπίτης

«Σε γενικές γραμμές στα φρούτα και στα λαχανικά δεν έχουν ανέβει οι τιμές. Στις τροποποιήσεις τους παίζει σημαντικό ρόλο ο καιρός και λιγότερο οι ανατιμήσεις. Λόγω του καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού προέκυψε ζήτημα παραγωγής για φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε μειωμένη ποσότητα και κατ’ επέκταση μια άνοδο στο τελικό κόστος. Αντίστοιχα αν κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνεχιστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι λέβητες στα θερμοκήπια θα δουλεύουν περισσότερο, με την κατανάλωση του καυσίμου έτσι να είναι μεγαλύτερη και τον παραγωγό εν συνεχεία να ανεβάζει την τιμή. Από πλευράς ανατιμήσεων υπάρχει μια άνοδος της τάξεως του 5%, αλλά αυτό για την ώρα το έχει απορροφήσει η επιχείρηση. Ισως από το νέο έτος να προκύψει κάποια αύξηση στα προϊόντα κυρίως λόγω της φορολογίας. Παράλληλα, σημαντικοί παράγοντες των ανατιμήσεων είναι η άνοδος του λιπάσματος που βάζει ο παραγωγός αλλά και η αύξηση στις χαρτοσακούλες. Μπαίνοντας πλέον στην περίοδο των Χριστουγέννων, αναμένουμε μεγαλύτερη κίνηση, με το κάστανο για τη γέμιση της γαλοπούλας, το μαρούλι και το λάχανο για τις σαλάτες, αλλά και τα λεμόνια και τις πατάτες να έχουν ιδιαίτερη ζήτηση. Οσο για το φρούτο του γιορτινού τραπεζιού, την τιμητική του έχει διαχρονικά το μήλο».

 

Μάριος Μπουζάνης

«Στο επάγγελμά μας έτσι και αλλιώς οι τιμές αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, δεν είναι σταθερές, χωρίς όμως να ξεφεύγουν ποτέ από τα λογικά πλαίσια. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο, μιας και μέσα από αυτές προκύπτουν οι δυσκολίες του παραγωγού να φτιάξει κάποιο προϊόν και να μας το φέρει. Οσο επικρατεί μια κακοκαιρία τόσο αυξάνεται και η τιμή των ειδών μαναβικής. Επιπλέον, όσο παρατηρείται έλλειψη σε κάτι τόσο η τιμή παίρνει την ανιούσα. Οι ανατιμήσεις πράγματι έχουν αυξήσει το κόστος στις σακούλες που χρησιμοποιούμε αλλά και στο ρεύμα, ωστόσο δεν βρίσκεται στο πλάνο μας να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τις «ζημιές» των προαναφερόμενων αυξήσεων μέσα από τα προϊόντα μας. Με αυτή τη λογική κινούμαστε και δεν σκοπεύουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, να αλλάξει ούτε από το επόμενο διάστημα. Με τα γιορτινά τραπέζια από εδώ και πέρα να είναι στο επίκεντρο αυτό το μήνα, αναμένουμε οι καταναλωτές να κάνουν με μεγαλύτερη συχνότητα την εμφάνισή τους. Πατάτες, ντομάτες, μαρούλια, σέλινο, πιπεριές και οτιδήποτε σχετίζεται με τις σαλάτες αναμένεται να αγοραστούν πιο πολύ, όπως και το κάστανο για τη γέμιση. Απ’ το τραπέζι φυσικά δεν απουσιάζουν ποτέ τα φρούτα της εποχής, ώστε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ένα γεύμα».