Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 09:04

Φόβοι λουκέτων στην εστίαση από τα νέα μέτρα

Γράφτηκε από τον
Φόβοι λουκέτων στην εστίαση από τα νέα μέτρα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αντιδράσεις στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης προκαλούν τα νέα μέτρα που είχε αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και εν τέλει εφαρμόζονται από σήμερα.

Από τις 6 το πρωί τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, χωρίς μουσική και όρθιους πελάτες, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως 6 άτομα. Εξαίρεση θα αποτελέσει η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα.

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες μπαρ και νυχτερινών κέντρων, που καλούνται να βάλουν λουκέτο από την ώρα που πρακτικά ξεκινούν τη λειτουργία τους, με τα νέα μέτρα να βάζουν τους χώρους τους ουσιαστικά στον «πάγο». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε προμήθειες ανάλογα με τις κρατήσεις που είχαν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς (με τα παλιά δεδομένα), με αποτέλεσμα να ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τζίρους τους, τη στιγμή που το κλείσιμο του έτους δεν θυμίζει σε τίποτα εισπρακτικά το 2019.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως η εστίαση παραμένει ο μόνιμος στοχοποιημένος κλάδος κατά την περίοδο της πανδημίας. «Η κυβέρνηση έχει βρει την εστίαση ως εξιλαστήριο θύμα και το χρησιμοποιεί επικοινωνιακά για να μπορέσει να καλύψει τις αδυναμίες της. Το ζήτημα είναι πως η εστίαση δεν είναι αντίθετη με την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Αυτό που λέει όμως είναι πως εφόσον εφαρμόζονται απαγορευτικά χωρίς να είναι υπαιτιότητα δική της, πρέπει να συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορεί να επιβιώσει ο επιχειρηματίας, του οποίου οι υποχρεώσεις τρέχουν σε όλα τα επίπεδα» εξήγησε.

ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥ 2020 ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ 2021

«Εφόσον, όπως λένε οι ειδικοί, η εστίαση είναι μια εστία όπου μπορεί να μεταδοθεί ο ιός και να εξαπλωθεί η πανδημία, με την κυβέρνηση να παίρνει μέτρα περιορισμού για τη λειτουργία μας, οφείλει να έχει στο πρόγραμμά της ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Είναι η ίδια κατάσταση όπως όταν οι αγρότες έχουν φυσικές καταστροφές και αποζημιώνονται για τις καλλιέργειές τους ή όπως όταν υπάρχει ένα έκτακτο φαινόμενο, όπως ο σεισμός, με αποτέλεσμα να δίνονται αποζημιώσεις για τις ζημιές που επακολουθούν. Το ίδιο πράγμα βιώνουμε και εμείς, μιας και είμαστε δύο χρόνια όμηροι σε μια κατάσταση για την οποία δεν ευθυνόμαστε» διευκρίνισε ο Νίκος Μαλαπέτσας, τονίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Οπως φαίνεται οι απώλειες του τζίρου μας το 2021 θα είναι ίδιες με του 2020, όπου η κυβέρνηση αποδέχτηκε πως ήταν έκτακτη η ζημιά, άρα μας αποζημίωσε σε ένα μέρος, ενώ το τρέχον έτος δεν έχουμε βοηθηθεί καθόλου. Σε ό,τι έχει να κάνει με το 2022, οι πληροφορίες λένε πως όλα είναι ανοιχτά για το αν θα λάβουμε βοήθεια ή όχι, καθώς το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η εστίαση θα δουλέψει όπως φαίνεται με περιορισμούς. Είναι βέβαιο πως αν δεν υπάρξει βοήθεια θα έχουμε αρκετά λουκέτα από το νέο έτος και η οικονομία ευρύτερα θα έχει μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς μπορεί ορισμένα μαγαζιά να φαίνονται στα μάτια των περαστικών ανοιχτά, όμως δεν παύουν να δημιουργούνται χρέη σε αυτά και κατ’ επέκταση στην τοπική αγορά, εφόσον υπολειτουργούν».

 

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ»

Σχετικά με τον αποκλεισμό των εμβολιασμένων από την εστίαση μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας υπογράμμισε πως στην ουσία η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό. «Εκανε μια διαφημιστική καμπάνια ένα χρόνο τώρα για να πειστεί ο πολίτης να εμβολιαστεί και να αισθανθεί ελεύθερος και αυτή τη στιγμή έρχεται και λέει πως δεν υπάρχουν όλες οι ελευθερίες, γυρίζοντας στο μηδέν, όντας όλοι ίδιοι, εμβολιασμένοι και μη. Αποτέλεσμα αυτών είναι να δημιουργούνται φαινόμενα δυσπιστίας στους πολίτες, μπαίνοντας σε σκέψεις για το αν πρέπει να ακούνε τις προτροπές των ειδικών» σχολίασε.

 

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Από πλευράς κίνησης στα καταστήματα εστίασης τις μέρες των εορτών, ο ίδιος σημείωσε πως η εικόνα από τις επιχειρήσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι πως δούλεψαν πολύ λιγότερες από το 2019 με θεματικά μενού, ενώ αυτές που λειτούργησαν είχαν αισθητή πτώση στον τζίρο σε σχέση με το ‘19 της τάξεως του 40%. «Τουλάχιστον σε σχέση με το 2020 ήταν ανοιχτά, γεγονός που τους έδωσε την επιλογή να δουλέψουν και να μην είναι κλειστά. Για την Πρωτοχρονιά και τα ρεβεγιόν που τη συνοδεύουν υπάρχει μια αισιοδοξία για αύξηση των τζίρων, αλλά συγκρατημένη, καθώς η ψυχολογική πίεση που δέχεται ο κόσμος με τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά και τα μέτρα είναι μεγάλη. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στην επιλογή αρκετών πελατών να κάθονται έξω και όχι μέσα, εν μέσω χειμώνα. Πολλές επιχειρήσεις που μένουν πλέον ανοικτές, μολονότι αρκετές που ήταν 12μηνης λειτουργίας έχουν γίνει εποχικές, δουλεύουν περισσότερο με τους ανοιχτούς χώρους. Οι εσωτερικοί χώροι δεν έχουν μεγάλες πληρότητες και αυτό θα πρέπει να αλλάξει και να μην επικρατεί φόβος, μιας και καθημερινά γίνονται πολλοί έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης, ωστόσο η παραβατικότητα παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύει πως οι επαγγελματίες τηρούν τα μέτρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ένας θαμώνας να αισθάνεται ασφαλής όπου και αν θελήσει να κάτσει» υπογράμμισε.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρκεια των νέων περιορισμών στην εστίαση και για το αν θα διαρκέσουν έως τις 16 Ιανουαρίου, ο κ. Μαλαπέτσας είναι ξεκάθαρος: «Νομίζω πως έχουμε καταλάβει όλοι ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι για τις μέρες που ανακοινώθηκαν αλλά θα αποδειχτεί πως θα είναι για παραπάνω, όπως έχει γίνει και το περασμένο διάστημα. Θεωρώ πως τα μέτρα αυτά δεν ήρθαν για να φύγουν σύντομα, αλλά θα παραταθούν ίσως και μέχρι τέλος Φλεβάρη, με τον υπόλοιπο χειμώνα να κινείται σε αυτό το κλίμα».


NEWSLETTER