Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 20:26

Αναμένουν οικονομική στήριξη οι επαγγελματίες εστίασης της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Αναμένουν οικονομική στήριξη οι επαγγελματίες εστίασης της Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

«Διασωληνωμένος» παραμένει ο κλάδος της εστίασης, που εξακολουθεί να «νοσεί» βαριά από την Covid-19, με τους συνεχόμενους περιορισμούς να μην την αφήνουν πρακτικά να σηκώσει κεφάλι, όντας η «εύκολη λύση» κάθε φορά που τα κρούσματα παίρνουν την ανιούσα.

Το «ποδαρικό» στο 2022 δεν άλλαξε όπως αναμενόταν την κατάσταση, με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να ζει υπό τον φόβο του «λουκέτου», καθώς έπειτα από δύο χρόνια παρατεταμένων lockdown, άτυπων και μη, οι συσσωρευμένες ζημιές έχουν προκαλέσει ασφυξία. Εξάλλου, τα μηνύματα από την κίνηση κατά την εορταστική περίοδο δείχνουν ότι η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει άρδην. Οι εκτιμήσεις εστιάζουν στο γεγονός ότι την περίοδο Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς η κατανάλωση κινήθηκε με ρυθμό πτώσης 40%, σε σχέση πάντα με το 2019.

 

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

Μοναδική «σανίδα σωτηρίας» εν μέσω των περιορισμών, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα και υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέα Ζαγάκο, είναι ο καιρός διαφοροποιώντας σχετικά την κατάσταση.

«Τα μέτρα είναι δεδομένα και δύσκολα, έχοντας καταστρέψει τη νυχτερινή διασκέδαση και τα καταστήματα που έχουν τον κύριο όγκο οικονομικής τους δουλειάς τις βραδινές ώρες και εξαρτώνται από τη μουσική. Στα υπόλοιπα επειδή ο καιρός εν μέσω χειμώνα κρίνεται ικανοποιητικός, τους δίνεται η δυνατότητα να κινηθούν κάπως, με την πτώση ωστόσο της δουλειάς να είναι δεδομένη, μιας και ο διαχωρισμός των πελατών ανάλογα με το πιστοποιητικό και η διαδικασία ελέγχου ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους, δεν μας επιτρέπει να δεχτούμε τον κόσμο που θα υπολογίζαμε προ πανδημίας. Παραδόξως, αν υπολογίσουμε την έξαρση του κορονοϊού, υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας πως οδηγούμεθα σε μια ανοσία, έχοντας το μυαλό μας στον Μάρτη, αναμένοντας ένα πιο ελπιδοφόρο καλοκαίρι» σημείωσε στην «Ε», προσθέτοντας πως παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η πλειοψηφία του κόσμου αποφεύγει να κάθεται μέσα, επιλέγοντας τους εξωτερικούς χώρους, ιδίως τα μεσημέρια, όπου η ηλιοφάνεια δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να απολαύσει κανείς τον καφέ ή το φαγητό του, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να ισοφαρίζει την χασούρα που υπάρχει από τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό των Θεοφανίων, όπου η μέρα κύλησε καλά εισπρακτικά για όσους είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν σε εξωτερικούς χώρους. Στο ίδιο μήκος κύματος μικρές “καλοκαιρίες” μπορούν να βοηθήσουν σχετικά τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν μέχρι να φτάσουμε στη θερινή σεζόν» διευκρίνισε.

 

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αναφορικά με την απαγόρευση της μουσικής σε οποιαδήποτε επιχείρηση και όχι μόνο στη διασκέδαση, ο ίδιος δήλωσε πως κινείται απόλυτα στα όρια της υπερβολής, καθώς σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα ή ένα καφενείο -επιχειρήσεις που η μουσική είναι συνοδευτική- δεν πρόκειται, όπως είπε, να ξεσηκώσει πάθη διασκέδασης και να συνδυαστεί με την εξάπλωση της πανδημίας. «Ελπίζουμε πως το θέμα θα επανεξεταστεί όσο πιο σύντομα γίνεται, διότι για τη σωστή λειτουργικότητα των μαγαζιών είναι απαραίτητη η χρήση της. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που βιοπορίζονται από τη μουσική, είτε είναι τραγουδιστές είτε dj» υπογράμμισε.

 

Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κέντρα διασκέδασης και τα κλαμπ, τα οποία για μια ακόμα φορά μπήκαν εξ ολοκλήρου στον πάγο λόγω των μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν την Πρωτοχρονιά, ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου υπενθύμισε πως δεν πλήττονται μόνο τώρα, αλλά ουσιαστικά και τα δύο χρόνια της πανδημίας, μη μπορώντας να “σταυρώσουν” μεροκάματο. «Αν εξαιρέσουμε λίγο το καλοκαίρι του 2021, όπου και αυτό δεν έκλεισε ιδανικά λόγω του μίνι lockdown που ανακοινώθηκε για τη Μεσσηνία, αλλά και κάποια διαστήματα του φθινοπώρου του ίδιου έτους, κατά τα άλλα οι αμιγώς χώροι ψυχαγωγίας έχουν βιώσει όσο λίγοι το σκληρό πρόσωπο της κρίσης της πανδημίας. Δεν κρύβουμε πως υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες, οι οποίες δεν έχουν πληγεί τόσο, όμως οι συνάδελφοι που δραστηριοποιούνται στη νυχτερινή διασκέδαση σίγουρα δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, γι’ αυτό και η ενίσχυση για εκείνους από το κράτος πρέπει να γίνει μεγαλύτερη» δήλωσε.

   

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ζαγάκο, δεδομένου πως οι περιορισμοί στην εστίαση πήραν παράταση, οι επιχειρηματίες περιμένουν να ακούσουν νέα ενισχυτικά μέτρα, τα οποία ενδέχεται να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, κατόπιν συνεδρίασης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. «Είναι πιθανό το μέτρο της αναστολής σε όλη την εστίαση, μιας και τώρα αφορά τους κωδικούς δραστηριότητας που έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση και τη μουσική. Ελπίζουμε πως θα επεκταθεί σε όλη την εστίαση, καθώς ο περιορισμός στο ωράριο και στη μουσική ακόμα και σε ένα κατάστημα που δεν είναι αμιγώς διασκέδασης, δημιουργεί πρόβλημα. Θα μπορούσε λοιπόν να διευκολυνθεί το κόστος λειτουργίας του καταστήματος με κάποια άτομα σε αναστολή, ώστε και οι ίδιοι να έχουν μια οικονομική ενίσχυση αλλά και η επιχείρηση να έχει μια οικονομική ανάσα» τόνισε, λέγοντας πως τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας και του κλάδου ευρύτερα δεν έχουν να κάνουν με την άμεση επιχορήγηση, καθώς η εστίαση έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση πως έχει “χορτάσει” λεφτά. «Στο μέλλον θα αποδειχθεί η κρίση της πανδημίας, μέσα από τα καταστήματα που δεν θα αντέξουν, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο. Για να προλάβουμε έτσι τέτοιες εικόνες, ζητάμε διαρθρωτικά μέτρα και εύκολες λύσεις. Το πιο απλό παράδειγμα είναι η παράταση των τελών κυκλοφορίας. Όπως μετατέθηκαν δύο μήνες αργότερα θα μπορούσε αντίστοιχα η κυβέρνηση εύκολα να μεταθέσει τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τρεις με έξι μήνες αργότερα και να τακτοποιηθούν πιο ομαλά. Στο ίδιο πλαίσιο, η επιστρεπτέα προκαταβολή, αν και διεκδικούμε να γίνει μη επιστρεπτέα, εν τοιαύτη περιπτώσει η πληρωμή της πρώτης δόσης τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο αποτέλεσε ένα μέτρο - ανάσα» συμπλήρωσε ο κ. Ζαγάκος, θυμίζοντας πως η εστίαση “φωνάζει” μονίμως για μια πιθανή επιδότηση ενοικίου για ακόμα κάποιους μήνες, όπως και για το αίτημα μέσα από τους δεσμευμένους λογαριασμούς να δίνεται το δικαίωμα στην εκάστοτε επιχείρηση να πληρώνει τα τρέχοντα φορολογικά και ασφαλιστικά έξοδα.


NEWSLETTER