Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 08:54

Καλαμάτα: “Αυτό δεν είναι ΒΙΠΕ” λένε οι επαγγελματίες (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: “Αυτό δεν είναι ΒΙΠΕ” λένε οι επαγγελματίες (φωτογραφίες)

 

Αυτό δεν είναι ΒΙΠΕ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιος χώρος: λείπουν βασικές υποδομές (περίφραξη και φωτισμός), έχει λίγες επιχειρήσεις εγκατεστημένες, είναι δομημένα μόλις τα 40 από τα 200 στρέμματα.

Επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει οικόπεδα δεν επενδύουν, δεν εγκαθίστανται, και η διαχειρίστρια υπηρεσία ΕΤΒΑ Α.Ε. Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά Πάρκα, της Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ), αντί να δίνει κίνητρα για εγκατάσταση και επενδύσεις, εφαρμόζει αντικίνητρα όπως υπέρογκα κοινόχρηστα – και αδιαφορεί για την ανάπτυξή της. Την κατάσταση αυτή μας περιέγραψαν οι επικεφαλής του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ Καλαμάτας: ο πρόεδρος Νίκος Αθηναίος, ο γραμματέας Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος και ο ταμίας Διονύσης Καραχάλιος.

“Η ΒΙΠΕ δεν μπορεί να οριοθετηθεί, να γίνει περίφραξη, δεν υπάρχει μια πινακίδα που να ενημερώνει ποιες επιχειρήσεις βρίσκονται στην περιοχή” μας είπε ο Ν. Αθηναίος.

Μας ενημέρωσε ότι “είναι 10 επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ και μία που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ” και παρατήρησε πως “έχουν αγοράσει οικόπεδα 6-7 επιχειρηματίες, που όμως δεν έχουν επενδύσει. Σε 2 χρόνια πρέπει να επενδύσεις αλλιώς ακυρώνεται η αγορά. Σιωπηρά έχει δοθεί παράταση. Η αγορά οικοπέδου τώρα είναι 38.000 ευρώ το στρέμμα. Κανένας επιχειρηματίας δεν έχει επενδύσει στη ΒΙΠΕ και αυτό είναι η απόδειξη της αποτυχίας της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ”.

Οπως μας εξήγησαν, το πλεονέκτημα είναι ότι στη ΒΙΠΕ έχεις μεγαλύτερη δόμηση.

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ - ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΣΧΑΡΕΣ

Αναλυτικά, για το σοβαρό ζήτημα με τα κοινόχρηστα, μας είπαν ότι μετά την απομάκρυνση των Ρομά, το 2009 η ΕΤΒΑ Α.Ε. μονομερώς επέβαλε φύλαξη με υπέρογκα ποσά χωρίς να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για τον τρόπο και τις ανάγκες φύλαξης του χώρου, και από το 2011 άρχισαν να ζητούν κοινόχρηστα, τα οποία οι ίδιοι δεν αποδέχθηκαν και προέβησαν και σε εξώδικο.

“Μονομερώς ψήφισαν ότι το 80% των κοινοχρήστων είναι υποχρεωμένοι να το πληρώνουν όσοι έχουν δομημένα οικόπεδα. Εδώ είναι δομημένα τα 40 από τα 200 στρέμματα της ΒΙΠΕ και το 20% πληρώνει το 80% των κοινοχρήστων” μας επεσήμαναν διαμαρτυρόμενοι.

Επειτα από ένα διάστημα διακοπής αποστολής των κοινοχρήστων, τους ζήτησαν αναδρομικά για όλα τα χρόνια, και τα ποσά που καλούνταν να πληρώσουν ήταν υπερβολικά.

Τελικά μετά από πολλές πιέσεις, αντιπροσωπεία τους το Δεκέμβριο του 2016 συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΒΑ Α.Ε. κι εκεί τους είπαν ότι η εταιρεία σεκιούριτι φυλάει τα… απούλητα οικόπεδα και τις υποδομές, τις σχάρες απορροής ομβρίων, που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν για να μην τις κλέβουν. Τελικά συμφωνήθηκε και η εταιρεία έβαλε κάμερες, τα κοινόχρηστα μειώθηκαν και οι επιχειρηματίες άρχισαν να πληρώνουν.

Ομως η εταιρεία, παρά τις προφορικές υποσχέσεις, έστειλε διαταγές πληρωμής με τη δικαιολογία ότι ακολουθεί το νόμο, που άλλαξε μονομερώς και ο οποίος έχει καταγγελθεί από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ).

Ο Ν. Αθηναίος διευκρίνισε ότι αποδέχονται την ύπαρξη κοινοχρήστων “με τιμή 100-150 ευρώ το στρέμμα ανά έτος, όπως διαφημίζει η ΕΤΒΑ Α.Ε. στο επίσημο σάιτ της, και όχι με 1.100 ευρώ το στρέμμα που καλούμαστε να πληρώσουμε”. Ως παράδειγμα ανέφερε επιχείρηση που έπρεπε να πληρώνει 371 ευρώ το χρόνο, αλλά της ζητούν πάνω από 2.500 ευρώ (από το 2014 έως και το 2016), ενώ τώρα μετά τη μείωση του 2018, του 2019 και του 2020 (665 - 778 ευρώ) ανέβηκαν στα 1.176 ευρώ.

Οι επικεφαλής του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρηματιών της ΒΙΠΕ Καλαμάτας απευθύνθηκαν στους βουλευτές του νομού που έδειξαν ενδιαφέρον. Πιο μεγάλο, όπως ανέφεραν, ο Περικλής Μαντάς ο οποίος φρόντισε κι έκλεισε ραντεβού με τους υπεύθυνους, με τη γ.γ. υπουργείου Ανάπτυξης και την ΕΤΒΑ. “Το βήμα που έγινε δεν είναι αυτό που θα έπρεπε, σε σχέση με τα θέματα που μας απασχολούν” σχολίασαν.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ

Ο κ. Αθηναίος παρατήρησε ότι “η ΒΙΠΕ δεν έχει σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, δεν έχει είσοδο κι έξοδο. Εκεί που υπήρχε σύνδεση και θα μπορούσαν να την αναβαθμίσουν, την έκλεισαν”. Και όπως μας εξήγησε, αποτέλεσμα είναι τα μεγάλα φορτηγά που έρχονται στη ΒΙΠΕ να μπαίνουν από το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Οι επικεφαλής του Συνδέσμου, επίσης, μας είπε ότι ο δρόμος μπροστά από τη ΒΙΠΕ είναι αρμοδιότητας του Δήμου Καλαμάτας και τελευταία έχει δείξει ενδιαφέρον ο δήμαρχος, ώστε να γίνει ανθρώπινη και αξιοπρεπής η ανατολική πρόσβαση (από τη Συκική) που είναι γεμάτη στις λακκούβες. Αντίθετα, παρατήρησαν πως η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που είναι διαχειρίστρια δεν έχει δείξει ενδιαφέρον.

Ανέφεραν, ακόμα, ότι κάθε Τετάρτη γίνεται παράνομη ζωοπανήγυρη και κάποιες φορές δεν μπορούν να περάσουν τα αυτοκίνητα από το συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσίασαν, στον προϋπολογισμό για τη ΒΙΠΕ Καλαμάτας η διαχειρίστρια έχει βάλει, μεταξύ άλλων, 3.600 ευρώ για λοιπά έξοδα “που δεν ξέρουμε τι είναι”, 3.900 ευρώ για φύλαξη, 2.000 για έξοδα κίνησης - υπηρεσιακά, 1.600 για έξοδα λειτουργίας κεντρικών γραφείων, 900 για τηλεφωνικά - ταχυδρομικά. “Εμείς δεν απολαμβάνουμε καμία υπηρεσία, μας ζητάνε να πληρώσουμε χωρίς καμία παροχή” επεσήμαναν χαρακτηριστικά.

Ο Διον. Καραχάλιος παρατήρησε ότι “έχουν βάλει 20% κερδοφορία επί των κοινοχρήστων”.

Ο Π. Θεοφιλόπουλος είπε ότι “τα κοινόχρηστα είναι ένα μικρό ενοίκιο για τις επιχειρήσεις”. Νιώθουμε πίκρα, οργή, θυμό, αγανάκτηση, ντροπή, και αυτοί μιλάνε για ανάπτυξη. Ακούνε ΒΙΠΕ όσοι ξέρουν και γελάνε”. Και δήλωσε “αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, δεν θα ερχόμαστε εδώ”.

Ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι την εποχή που στη ΒΙΠΕ ήταν Ρομά, όπως και στο κτήμα του, έδωσε 5.000 δραχμές στον καθένα για να φύγουν. “Είμαστε λίγοι και δεν αντιδράσαμε δυναμικά” ανέφερε, κάνοντας την αυτοκριτική του.

Ολοκληρώνοντας παρατήρησαν ότι “δεν θέλουμε τη διαχείριση όπως είναι, αλλά να υλοποιήσουν αυτά που μας είχαν πει”.

Ο πρόεδρος Ν. Αθηναίος σημείωσε ότι “δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι νόμος του κράτους, όπως μας λένε όταν στριμώχνονται, και τον έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Και δεν έχουμε επικοινωνία με τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, να δούμε τι γίνεται εκεί, τι πληρώνουν. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Βιομηχανικών Περιοχών κάνει κινήσεις για να έχουμε εκπρόσωπο, να έχουμε αυτοδιαχείριση, να αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Δεν έχουμε λόγο οι επιχειρηματίες για την περιουσία μας, την επένδυσή μας. Θέλουμε να λήξει το παρελθόν και να δούμε τι γίνεται από δω και πέρα, να μην αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε, όμως, σε αδιέξοδο, ούτε μπρος ούτε πίσω, και φως δεν βλέπουμε”.


NEWSLETTER