Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 09:06

Στα 3 ευρώ η πίτα στα ψητοπωλεία της Καλαμάτας - Επαγγελματίες του κλάδου αναλύουν τις αυξήσεις

Γράφτηκε από τον
Στα 3 ευρώ η πίτα στα ψητοπωλεία της Καλαμάτας - Επαγγελματίες του κλάδου αναλύουν τις αυξήσεις

 

Ανάμεσα στα προϊόντα, των οποίων οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, βρίσκονται οι πίτες ή τυλιχτά, το αγαπημένο γεύμα των περισσότερων Ελλήνων.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ακούμε και διαβάζουμε πολλά για το ποιες είναι οι νέες τιμές που πωλείται, με τα αθηναϊκά δελτία ειδήσεων να κάνουν λόγο ακόμα και για 4 ευρώ το τεμάχιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ε», οι πίτες απέχουν πολύ ακόμα από το να πλησιάσουν την τιμή αυτή, ωστόσο από αυτή την εβδομάδα θα πάρουν μια ακόμα αύξηση στα περισσότερα ψητοπωλεία της Καλαμάτας, από αυτή που είχε σημειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, αγγίζοντας ή ακόμα και ξεπερνώντας τα 3 ευρώ.

Επαγγελματίες του κλάδου μιλώντας στην «Ε» έκαναν λόγο για άνοδο στην τιμή της πίτας κατά μέσο όρο στα 20 λεπτά και 10 στο σουβλάκι, εξέλιξη που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να αποφύγουν, καθώς το τελευταίο διάστημα η ακρίβεια τους «χτυπά» σε όλα τα μέτωπα, από το κρέας και τα ζυμαράκια μέχρι τα λάδια και το ρεύμα.

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως πριν μπει η χώρα μας στο ευρώ, μία πίτα είτε με σουβλάκι είτε με γύρο κόστιζε 250 δραχμές, δηλαδή περίπου 0,73 ευρώ. Γυρίζοντας στο σήμερα, το συγκεκριμένο έδεσμα είναι το προϊόν το οποίο δείχνει ανάγλυφα την τρελή κούρσα των αυξήσεων, μιας και τα προϊόντα που το συνοδεύουν δεν είναι αμελητέα ποσότητα. 

Χρήστος Γάτσης (Λαδορίγανη)

“Δεδομένων των συνθηκών θα προχωρήσουμε από αυτή την εβδομάδα σε αύξηση της τάξεως των 20 με 30 λεπτών στην πίτα και 10 λεπτών στο καλαμάκι. Λόγω των ανατιμήσεων έχουν ανέβει όλες οι πρώτες ύλες, εξέλιξη που μας οδηγεί στην αύξηση αυτή. Ενδεικτικά, ο γύρος χοιρινός πήρε πάνω το κιλό την τελευταία εβδομάδα 1 ευρώ, ο αντίστοιχος σε κοτόπουλο 80 λεπτά, ενώ λόγω του ζητήματος που έχει προκύψει με τις ζωοτροφές σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κοτόπουλο που αγοράζουμε θα φτάσει το επόμενο διάστημα στα 7 ευρώ. Παράλληλα, το ηλιέλαιο από 16 ευρώ έχει πάει στα 30 ευρώ συν ΦΠΑ. Στο κλίμα των ανατιμήσεων κινείται το ψωμί όπως και τα ζυμαράκια, σε ποσοστό τα τελευταία 30%, ενώ το υγραέριο έκανε παλιότερα 26 ευρώ και τώρα η μεγάλη μπουκάλα κοστίζει 45. Ωστόσο και το χαρτί δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο, καθώς το 70% της παραγωγής είναι από την Ουκρανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ουσιαστικά, θα πάρουμε εμείς τα κόστη της ενέργειας, των χαρτικών και των συσκευασιών και στον πελάτη θα περάσει το κόστος του κρέατος. Η τιμή πλέον στις περισσότερες ψησταριές της πόλης θα κυμανθεί στα 3 ευρώ. Η ακρίβεια σαφώς και έχει επηρεάσει την κοινωνία και αυτό φαίνεται από τη μείωση του τζίρου μας της τάξεως του 40% τον τελευταίο μήνα. Ούτε στα μνημόνια ούτε στις αρχές της πανδημίας δεν είδαμε τέτοια πτώση, γι’ αυτό και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ώστε να φτάσει στο μέτρο του δυνατού το γεύμα ενός πελάτη σε πιο προσιτή τιμή. Ιδίως όταν πρόκειται για μια οικογένεια το κόστος μεγαλώνει και αυτό είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από τον κλάδο μας”. 

Ολγα Αβραμοπούλου (Έλατος)

“Η αύξηση λόγω των εξελίξεων με τις ανατιμήσεις θα είναι δεδομένη από αυτή την εβδομάδα. Αναφορικά με την πίτα, θα πάρει σίγουρα 20 λεπτά αλλά ίσως και παραπάνω λόγω του γεγονότος πως αποτελείται από πολλά υλικά, ενώ και το σουβλάκι θα πάρει τουλάχιστον ακόμα 10 λεπτά. Ολα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε έχουν ανέβει πολύ, ειδικά τα λάδια και το υγραέριο έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα, μην αφήνοντάς μας άλλα περιθώρια. Ενα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό τον κλάδο μας είναι το ηλιέλαιο, όπου πέρα της μεγάλης αύξησης που το συνοδεύει προκύπτει ζήτημα ως προς τη ζήτηση, καθώς παρατηρείται έλλειψη. Στο κλίμα αυτό ο κόσμος είναι πιο μαζεμένος, δεν ανοίγεται εύκολα στις παραγγελίες του το τελευταίο διάστημα, αναμένοντας να δει πού θα σταματήσει ο ανήφορος των αυξήσεων ευρύτερα στην αγορά”. 

Αιμίλιος Γκόκας (Το κάτι άλλο)

“Αυτή τη στιγμή, με τις υπέρογκες τιμές που μας έρχονται όταν προμηθευόμαστε τις βασικές μας ύλες, η αύξηση στην πίτα θα πάρει τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά επιπλέον, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3 ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω. Βασικά υλικά που χρειάζονται για τις πίτες, όπως το κρέας, οι πατάτες και τα λάδια, έχουν “πιάσει ταβάνι”, με τις εξελίξεις αυτές να είναι δύσκολες για μας, οδηγώντας μας αναπόφευκτα στις αλλαγές των τιμών άμεσα. Μικρή αύξηση θα δει και το καλαμάκι, αγγίζοντας πλέον τα 2 ευρώ. Η λογική λέει πως όλες οι επιχειρήσεις της Καλαμάτας με τα νούμερα που αγοράζουμε, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις, ώστε να μην προκύψουν πέραν όλων των άλλων φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σε διαφορετική περίπτωση, οι καταναλωτές ίσως θα πρέπει να αναρωτηθούν για την ποιότητα κάποιου εδέσματος, βλέποντας χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους υπόλοιπους. Οσοι έχουν α’ ποιότητα στα είδη που βάζουν στις ψησταριές τους, όπως φαίνεται θα έχουν την πίτα με τον αριθμό 3 μπροστά. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως κάποιος εργάζεται χωρίς όφελος, πράγμα αδύνατο στις δύσκολες εποχές που ζούμε”. 

Γιώργος Τρουπάκης (Γουρουνάκια)

“Εν μέσω καταιγισμού των ανατιμήσεων σε όλα μας τα είδη, είχαμε ως πλάνο να δούμε πού θα καταλήξουν και στη συνέχεια να κρίνουμε σε ποια αύξηση θα προχωρήσουμε. Η αναμονή ωστόσο αυτή δεν μπορεί να κρατήσει άλλο, διότι βαλλόμαστε από παντού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το χοιρινό και το κοτόπουλο που πήραν επιπλέον αύξηση την περασμένη εβδομάδα 30 λεπτά, με τη δεύτερη κατηγορία κρέατος να αναμένεται να πάρει άλλο τόσο το επόμενο διάστημα. Αναφορικά με το ηλιέλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ στον κλάδο μας, από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα η τιμή του έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ στο κλίμα αυτό κινούνται προπάνιο και υγραέριο. Στην τελευταία αύξηση που σημειώθηκε το 2021 σε πίτα και σουβλάκι είχαμε ουσιαστικά πρόβλημα μόνο με την τιμή του κρέατος, ωστόσο τώρα τα μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερα. Αν συμπεριλαμβάναμε όλα τα κόστη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μία πίτα θα έφτανε στην απαγορευτική τιμή των 3,80. Σεβόμενοι ωστόσο την κατάσταση με την ακρίβεια που υπάρχει σε όλα τα σπίτια, θα κινηθούμε σε μια αύξηση των 20 λεπτών στην πίτα και στα 10 λεπτά στο καλαμάκι. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πίτες της Αθήνας και τα ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για 4 ευρώ το τεμάχιο, αφορούν κυρίως το κέντρο. Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις δίνουν μεγάλα ενοίκια, γι’ αυτό και οι τιμές τους είναι τόσο μεγάλες. Με την επικαιρότητα όπως είναι αναμενόμενο να κινείται γύρω από την ακρίβεια, ο Μάρτης έχει κυλήσει πτωτικά στη δουλειά μας, σε σχέση με τους περασμένους μήνες. Παλιότερα μπορεί να υπήρχαν εποχές που απορροφούσαμε κάποιες ανατιμήσεις χωρίς να έχουμε κέρδος, αναπληρώνοντας τη χασούρα το καλοκαίρι. Τώρα όμως οι αριθμοί δεν φαίνονται αισιόδοξοι ώστε να επαναλάβουμε αυτό το πλάνο”.


NEWSLETTER