Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 08:48

Ψητοπωλεία Καλαμάτας: Από 20 έως 30 λεπτά η αύξηση στην πίτα - Σταθερή η τιμή στο σουβλάκι

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ολοένα και περισσότερο γίνεται πλέον αισθητό στις τσέπες των καταναλωτών το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων στα υλικά αγαθά. Μετά τις αυξήσεις των τιμών σε ψωμί και καφέ, σειρά παίρνει το αγαπημένο «γρήγορο φαγητό» των Ελλήνων, η πίτα (τυλιχτό), η τιμή της οποίας αρχίζει να ανηφορίζει στα περισσότερα ψητοπωλεία.

Aνθρωποι της αγοράς, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η «Ε», κάνουν λόγο για αυξήσεις που αποτελούν μονόδρομο, καθώς η άνοδος των τιμών σε ρεύμα, αέριο και πρώτες ύλες δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Σύμφωνα με τα όσα είπαν επαγγελματίες του κλάδου, η τιμή στην πίτα αναμένεται να αυξηθεί από 20 έως 30 λεπτά, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το σουβλάκι η πλειονότητα των μαγαζιών είναι σε σκέψεις να κρατήσει το κόστος του στα ίδια επίπεδα.

 

Ολγα Αβραμοπούλου (Έλατος)

«Ακόμα δεν έχουμε κάνει κάποια αύξηση, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις το επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε μια μικρή αύξηση των τιμών μας, καθώς το κόστος για όλα τα προϊόντα και το εμπόρευμά μας έχει πάρει την ανιούσα. Το κρέας, οι συσκευασίες, το υγραέριο, τα κάρβουνα, ό,τι χρειάζεται ένα μαγαζί για να δουλέψει έχει αυξηθεί, γεγονός πως δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα οι πίτες θα δουν μια αύξηση της τάξεως των 30 λεπτών, ενώ στα σουβλάκια 10 με 20 λεπτά. Μια μικρή αύξηση θα προκύψει και σε άλλα εδέσματα, όπως το κοντοσούβλι ή το κοκορέτσι. Όπως σε κάθε αύξηση έτσι και τώρα σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο, όμως πιστεύω πως η πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού θα δείξει κατανόηση, βλέποντας πως στις μέρες μας όλες οι τιμές των προϊόντων στην αγορά δέχονται τροποποιήσεις. Πιστεύω πως όπως στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον θα απορροφηθεί η αύξηση αυτή».

 

Γιώργος Τρουπάκης (Γουρουνάκια)

«Οι αυξήσεις στα λειτουργικά μας έξοδα δεν είναι τωρινό δεδομένο. Οι αυξήσεις αυτές έχουν αρχίσει από το καλοκαίρι, με βασικό παράδειγμα την ενέργεια. Παράλληλα, υλικά πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα ή η ζάχαρη, έχουν πλέον μεγαλύτερο κόστος. Μπορεί να φαίνονται αμελητέες ποσότητες, όμως αν τα αθροίσουμε όλα μαζί φαίνεται η διαφορά. Ως επιχειρηματίες απορροφήσαμε τον ΦΠΑ πέρυσι από το κρέας, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πλέον. Περιμένοντας να δούμε πού θα φτάσουν οι αυξήσεις στο ρεύμα θα αποφασίσουμε σε ποιες αυξήσεις θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Στις πίτες σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η τιμή θα αυξηθεί γύρω στα 20 με 30 λεπτά, όχι όμως και στα καλαμάκια που ενδέχεται να μείνουν στο ίδιο κόστος. Οι αλλαγές αυτές στις τιμές κεντρίζουν τη δημοσιότητα, μιας και είναι μεμονωμένες. Στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα οι τιμές αυξομειώνονται συνεχώς, οπότε δύσκολα τις αντιλαμβάνεται ο μέσος καταναλωτής. Αποτέλεσμα αυτού είναι να περνάει μια λάθος εικόνα πως βρίσκουμε πάτημα για να βγάλουμε περισσότερα λεφτά. Σε αρκετές περιπτώσεις μια ανακαίνιση ή η πρόσληψη προσωπικού δυσκολεύει πλέον όχι από επιλογή αλλά λόγω της οικονομικής στενότητας. Από αυτό και μόνο φαίνεται πως οι εποχές της ρευστότητας έχουν απομακρυνθεί. Κάποια στιγμή και αυτοί που πουλάνε χαμηλότερα από τους υπόλοιπους, ιδίως οι πιο νέες επιχειρήσεις, θα δουν πως δεν θα αντέξουν το επόμενο διάστημα βλέποντας τις αυξήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω των ανατιμήσεων. Ακόμα και το καλοκαίρι που μας πέρασε μπορεί να είχαμε κόσμο, αλλά οι καταναλώσεις ήταν μέτριες, κάτι που μπορεί να δούμε και τους επόμενους μήνες απ’ τη στιγμή που θα αλλάξουν οι τιμές».

 

Χρήστος Γάτσης (Λαδορίγανη)

«Ως επιχείρηση προγραμματίζουμε να αυξήσουμε την τιμή της πίτας στα 20 λεπτά, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το καλαμάκι η τιμή του θα μείνει στάσιμη. Η αύξηση αυτή θα ξεκινήσει από την τρέχουσα εβδομάδα λόγω των γνωστών εξελίξεων με τις ανατιμήσεις. Ειδικότερα, έχει ακριβύνει 20% το κρέας (κοτόπουλο και χοιρινό), τα λάδια τηγανίσματος 80%, η μπουκάλα υγραερίου από εκεί που την προμηθευόμασταν με 27 ευρώ (+ΦΠΑ) τώρα κοστίζει 39, ενώ ενδέχεται να πάει και 41. Παράλληλα, όλα τα χαρτικά περιτυλίγματος και οι σακούλες πήραν 25% αύξηση. Από την πλευρά μας καταλαβαίνουμε τις όποιες αντιδράσεις του κόσμου, βλέποντας να ακριβαίνουν όλα γύρω τους, απ’ τη στιγμή που οι μισθοί μένουν στάσιμοι. Το ζήτημα που προκύπτει είναι η αναρχία που παρατηρείται στην αγορά. Ορισμένοι προμηθευτές πάνω στην κρίση βρήκαν την ευκαιρία να ανεβάσουν τις τιμές. Καταλαβαίνουμε κάποιες αλλαγές στις τιμές της ενέργειας ή του κρέατος, αλλά για παράδειγμα τα χαρτικά δεν έχουν λόγο ώστε να αυξηθούν τόσο».

 

Σταυρούλα-Αννα Μητσέα (Κρητικός)

«Για την ώρα δεν έχουμε προγραμματίσει κάποια αύξηση. Γνωρίζοντας πως ο κόσμος περνάει μια δύσκολη περίοδο όσο μπορούμε θα κρατήσουμε τις τιμές ως έχουν. Θα προχωρούσαμε σε αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως αν ξέραμε πως και οι εργαζόμενοι έχουν τις ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς τους, δεδομένου πως τα κόστη στα λειτουργικά μας έξοδα έχουν μεγαλώσει. Ηδη ο κόσμος έχει περιορίσει κάποια πράγματα στις παραγγελίες του, οπότε η όποια αύξηση δεν είναι η πιο εύκολη απόφαση».