Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 09:03

Οι «Χρυσοί Σκούφοι» το καλοκαίρι στην Καλαμάτα - Επιστροφή στην κανονικότητα για την εστίαση

Γράφτηκε από τον
Οι «Χρυσοί Σκούφοι» το καλοκαίρι στην Καλαμάτα - Επιστροφή στην κανονικότητα για την εστίαση

Σε κανονική τροχιά μπήκε από την περασμένη Κυριακή η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην κατάργηση της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο «συστήθηκε» στις επιχειρήσεις και στους πελάτες τους τον περασμένο Νοέμβριο, βάζοντας «φρένο» σε όσους ήθελαν να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους σε εσωτερικούς χώρους και δεν είχαν το σχετικό αποδεικτικό, ενώ και για τους εξωτερικούς χώρους προαπαιτούμενο ήταν ένα rapid test.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας μιλώντας στην «Ε» ανέφερε πως κάθε μέτρο που αφαιρείται δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας, ωστόσο, όπως είπε, η οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη με την κατάργηση των πιστοποιητικών, αλλά μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου. «Η απελευθέρωση των μέτρων βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, όμως παράλληλα χρειάζεται χρόνος για να περάσει στη συνείδηση του κόσμου η λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε.

 

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 35% ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας, ο ίδιος δήλωσε πως η μέση πτώση που καταγράφηκε σε σχέση με το 2019, το 2020 και το 2021 είναι κοντά στο 35% για κάθε χρονιά και οφείλεται κατά κύριο λόγο στους περιορισμούς και τα μέτρα που ανακοινώνονταν συνεχώς την τελευταία διετία. «Πέραν του προαναφερόμενου ποσοστού το οποίο έχει βγει από τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ, υπάρχει το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει όλους τους κλάδους από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι και σήμερα, έχοντας δημιουργήσει μεσοσταθμικά άλλο ένα 17 με 20% απώλειες κερδών στην εστίαση» εξήγησε. 

ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ 2019

Σε ερώτηση της «Ε» για το αν τα καταστήματα εστίασης μπορούν να πλησιάσουν το φετινό καλοκαίρι τα νούμερα του 2019, δεδομένου πως τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα στην πόλη είναι αισιόδοξα, ο κ. Μαλαπέτσας επισήμανε πως δεν υπάρχει αισιοδοξία οι φετινοί τζίροι να μεταφραστούν σε κερδοφορίες. «Υπάρχει μειωμένη αγοραστική δύναμη η οποία επηρεάζει το καταναλωτικό κοινό, ενώ το ισχυρό κύμα ακρίβειας δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο» είπε, προσθέτοντας πως δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους τιμοκαταλόγους στο μέγεθος των αυξήσεων, διότι αναπόφευκτα ο κόσμος δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. 

ΟΙ «ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ» ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ -ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ FNL

Κληθείς να σχολιάσει το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής έκανε αρχικά αναφορά στο γεγονός πως η Καλαμάτα είναι ένας ανερχόμενος τουριστικά προορισμός και στο κομμάτι της εστίασης θεωρητικά βρίσκεται στις 4-5 πόλεις της Ελλάδας με πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών, συμπέρασμα που πηγάζει από ανθρώπους της αγοράς.

Επίσης έκανε γνωστό πως τη Μεγάλη Εβδομάδα ήρθαν στην Καλαμάτα άτομα των “FNL Best Restaurant Awards” ξεχωρίζοντας καταστήματα της πόλης, ενώ πρόκειται να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι άνθρωποι από το “Αθηνόραμα” για τα ελληνικά βραβεία “Χρυσοί Σκούφοι”, με επίκεντρο τη γαστρονομία και τα cocktail bars, αξιολογώντας τις αντίστοιχες επιχειρήσεις.

«Το κομμάτι της εστίασης όπως και των ξενοδοχείων είναι κλάδοι που τα επόμενα χρόνια στη Μεσσηνία θα ξεχωρίσουν κατά πολύ την επαγγελματική απασχόληση» πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως κάθε νέο άνοιγμα είναι σαφώς θετική εξέλιξη. «Εχουμε πάρα πολλούς Μεσσήνιους σεφ οι οποίοι παράγουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν κόσμο στην περιοχή μας» συμπλήρωσε σχετικά με το επίπεδο υπηρεσιών. 

«ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ»

Αναφορικά με το περσινό mini lockdown το οποίο επιβλήθηκε στη Μεσσηνία στο τέλος του καλοκαιριού, ο Νίκος Μαλαπέτσας υπογράμμισε πως κάθε σοβαρός επαγγελματίας στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει ένα φόβο πως μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο του περσινού καλοκαιριού.

«Θέλουμε κάτι τέτοιο να είναι απευκταίο, γιατί για την περιοχή μας πέρυσι η ανακοίνωση των περιορισμών ήταν καταστροφική. Το διάστημα από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη που χάθηκε ουσιαστικά, ήταν χρήματα που δεν αναπληρώθηκαν και χάθηκαν από την εστίαση και κατ’ επέκταση από την αγορά του εμπορικού κόσμου, καθώς οι άνθρωποι της εστίασης, είτε επιχειρηματίες είτε υπάλληλοι καταναλώνουν αντίστοιχα στο εμπορικό κέντρο της πόλης τους. Η περιοχή μας άλλωστε είναι από τις λίγες στη χώρα που δεν έχει αλυσίδες καταστημάτων εστίασης, στηριζόμενη σε τοπικούς επιχειρηματίες» δήλωσε, τονίζοντας πως η ατομική ευθύνη του καθενός πρέπει να υπερισχύσει σχετικά με την πανδημία από εδώ και πέρα.

«Ο επιχειρηματίας σίγουρα θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και τα πρωτόκολλα, όμως δεν μπορεί να επιβληθεί στον καθένα προσωπικά για το πώς πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του. Προσέχουμε λοιπόν όλοι για να έχουμε, με στόχο να κυλήσουν οι επόμενοι μήνες δίχως απρόοπτα» κατέληξε.


NEWSLETTER