Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 19:46

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας: Καταγγελίες παραβίασης του ωραρίου εργασίας

Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας: Καταγγελίες παραβίασης του ωραρίου εργασίας

 

Καταγγελίες παραβίασης του ωραρίου εργασίας παρά την εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, δημοσιοποιεί το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας.

Αφού αναφέρει τους διθυράμβους του υπουργείο Εργασίας για “επανάσταση στην αγορά εργασίας”, για “μεταρρύθμιση με έντονο κοινωνικό πρόσημο”, για ” εγγύηση  και σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών του εργαζομένου”, για “ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων”, παρατηρεί ότι το “αφήγημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν άντεξε ούτε λίγες ώρες στην εργασιακή αρένα των σούπερ μάρκετ. Ήδη το συνδικάτο έχει δεχθεί καταγγελίες από εργαζόμενους σε καταστήματα σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας, ότι τους ζητούν με τη λήξη του ωραρίου τους να χτυπήσουν κανονικά την ψηφιακή κάρτα και να συνεχίζουν να εργάζονται, 1 και 2 ώρες παραπάνω”.

Το συνδικάτο εκτιμά ότι “οι μεγαλοεργοδότες έχουν αποθρασυνθεί, καταπατώντας απροκάλυπτα κάθε εργατικό δικαίωμα που έχει απομείνει, όταν αυτοί που ισχυρίζονται πως «έδωσαν τέλος στα βάσανά μας» με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας”.

Εκτιμά πως “τώρα είναι η ώρα χωρίς καμία αναμονή, να αντεπιτεθούμε και να διεκδικήσουμε υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ωράρια και προγράμματα σταθερά και όχι όπως βολεύει την εργοδοσία, πληρωμή των υπερωριών μας, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας”.

Το τοπικό Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα απαιτεί “η Επιθεώρηση Εργασίας και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν άμεσα ελέγχους στα σούπερ μάρκετ για την τήρηση των ωραρίων, να ελέγξουν ακόμα αν σύμφωνα με την ψηφιακή κάρτα οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να βρίσκονται στο χώρο δουλειάς”.