Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 07:54

Οι λογαριασμοί ρεύματος δοκιμάζουν τις αντοχές των οίκων ανοχής - Σταθερή κίνηση δίχως κερδοφορία

Γράφτηκε από τον

Οι οίκοι ανοχής στη Μεσσηνία αλλά και ευρύτερα στη χώρα περνούν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της τελευταίας 20ετίας.

Στο ξεκίνημα του κορονοϊού η πελατεία τους μειώθηκε και πλέον οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται να τους βάλουν νέα εμπόδια.

Απ’ την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι παίρνουν μια σειρά από μέτρα για να ρίξουν το κόστος, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν έστω τα έξοδα των επιχειρήσεών τους, μιας και η κερδοφορία δύσκολα υφίσταται από το 2020 και έπειτα. Έτσι, με το οικονομικό τέλμα από την αρχή του 1ου lockdown έως και σήμερα να είναι δεδομένο, οι επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάζονται να εστιάσουν στην εξοικονόμηση ρεύματος λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών, καθώς η χρήση συσκευών, όπως το κλιματιστικό, είναι δεδομένη ανεξαρτήτως εποχής, ζητούμενο για τις ιδανικές συνθήκες σε έναν τέτοιο χώρο. Ο πληρωμένος έρωτας ανέκαθεν ήταν μια σταθερά στην έντονη νυχτερινή ζωή της Ελλάδας. Εν μέσω ανησυχιών όμως για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την πλειονότητα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το επονομαζόμενο αρχαιότερο επάγγελμα δέχεται σοβαρό πλήγμα, αποτελώντας σε κάθε περίπτωση μια σταθερά ως παροχή.

Όπως είπε στην “Ε” o υπεύθυνος του "Erotic Studio" στη Σπερχογεία Μεσσηνίας Παναγιώτης Τσάτουµας, προ της πανδημίας και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ο χώρος του λειτουργούσε επί εικοσιτετραώρου βάσεως με air-condition, κάτι που όπως σημείωσε, έχει πλέον σταματήσει. «Η χρήση του πλέον γίνεται κατά τη διάρκεια των ραντεβού, τακτική που έχουμε ξεκινήσει ούτως ώστε να μετριάσουμε το κόστος στην ενέργεια» τόνισε, σημειώνοντας πως όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και οι οίκοι ανοχής μετρούν τις δυνάμεις τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Από πλευράς προσέλευσης πελατείας θα την χαρακτήριζα σταθερή, μη θυμίζοντας ωστόσο σε αριθμούς τις εποχές του 2019 και πίσω, καθώς είναι λογικό και επόμενο το κάθε σπίτι να δίνει προτεραιότητα σε άλλες υποχρεώσεις, με κύριο παράδειγμα τα τρόφιμα που έχουν πάρει τον ανήφορο, αφήνοντας ενδεχομένως στην άκρη τρόπους διασκέδασης» εξήγησε. 

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μικρές ή μεγάλες αυξήσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Στον αντίποδα, όπως είπε ο κ. Τσάτουµας στον κλάδο αυτό οι τιμές παραμένουν σταθερές, μιλώντας με βάση τα δεδομένα του χώρου του. «Δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε, όσο και αν το επάγγελμα δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του, εντούτοις για ευνόητους λόγους έχουμε κρατήσει το κόστος των υπηρεσιών μας ίδιο, σεβόμενοι τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως μειωθεί η δουλειά μας, κάτι που προσπαθούμε να αποφύγουμε ώστε να μην γίνει χειρότερη η κατάσταση» υπογράμμισε, δηλώνοντας πως οι όποιες προβλέψεις για το χειμώνα είναι δύσκολες, μιας και όλα κινούνται στην αβεβαιότητα. 

Η ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΙΝΗΣΗ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και κυρίως τις επιδείξεις πιστοποιητικών εμβολιασμών, πολλά επαγγέλματα είδαν την πελατεία τους μειωμένη, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν το διέθετε κατ’ επιλογή. Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους οίκους ανοχής, καθώς είναι ένας κλάδος όπου απ’ την αρχή του κορονοϊού ίσχυσαν τα πιο αυστηρά ίσως υγειονομικά πρωτόκολλα, λόγω της στενής επαφής. «Απ’ τις αρχές του 2020 και έπειτα υπήρξε κόσμος που δεν είχε πιστοποιητικό εμβολιασμού, που δεν ήθελε να ακολουθήσει τη διαδικασία των ελέγχων αλλά και λόγω του γενικότερου φόβου» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας πως απ’ τα τέλη της άνοιξης και έπειτα σαφώς βελτιώθηκε η κίνηση με την άρση των μέτρων, αν και τα οικονομικά προβλήματα συνέβαλαν στο να μην υπάρχει κερδοφορία.

Όσο για την πηγή της πελατείας, ο Παναγιώτης Τσάτουµας πρόσθεσε ότι «η δουλειά μας κατά κύριο λόγο στηρίζεται σε ντόπιους, με κύρια πηγή την Καλαμάτα. Οι επισκέπτες της πόλης αποτελούν οριακά το 5%», υπενθυμίζοντας στο τέλος τα εξής: «Τα μέτρα προστασίας από την πανδημία σε κάθε περίπτωση, όπως οι συνεχόμενες αλλαγές σεντονιών, ο αερισμός των δωματίων ή ο τακτικός έλεγχος του προσωπικού, συνεχίζονται απ’ το χώρο και τους ανθρώπους που τον απαρτίζουν, γεγονός που αναγνωρίζεται απ’ τον κόσμο».