Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 08:46

Μικρό καλάθι απ’ την εστίαση της Καλαμάτας εν όψει των γιορτών

Γράφτηκε από τον
Μικρό καλάθι απ’ την εστίαση της Καλαμάτας εν όψει των γιορτών

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μικρό καλάθι φαίνεται πως κρατάει η εστίαση της Καλαμάτας εν όψει των γιορτών. Μπορεί παραδοσιακά ο κόσμος να το ρίχνει έξω και να διασκεδάζει πιο συχνά τις μέρες αυτές, ωστόσο οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μιλήσουν με σιγουριά για την κίνηση τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς γνωρίζουν πως το οικονομικό κλίμα στην αγορά δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ανοίγματος σε οικογένειες, παρέες και επισκέπτες. Πάντως οι φετινές γιορτές συνηγορούν στην αλλαγή της όλης κατάστασης, καθώς μετά από δύο χρόνια οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας έχουν αρθεί, μιας και το 2020 η εστίαση ήταν εντελώς κλειστή, ενώ πέρυσι χρειάζονταν πιστοποιητικά ή τεστ για να μπει κάποιος σε έναν χώρο. 

Οπως είπε στην «Ε» ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, η ιδιαιτερότητα της εστίασης κατά τη διάρκεια των γιορτών στη Μεσσηνία έχει να κάνει με την ελαιοσυγκομιδή, καθώς οι αστικές περιοχές “αδειάζουν” από κόσμο. «Ετσι κρατάμε μικρό καλάθι όχι γι’ αυτό τον λόγο κυρίως, αλλά γιατί ο τελευταίος μήνας του χρόνου έχει πολλές οικονομικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, δεν ξέρουμε τι δυναμική θα έχει η επισκεψιμότητα της πόλης, ελπίζοντας να είναι αυξημένη τουλάχιστον τα τριήμερα των ημερών αυτών, για να μπορέσει να υπάρξει μια μικρή ενίσχυση ώστε να βγουν και οι δικές μας υποχρεώσεις» σημείωσε. Και πρόσθεσε πως οι προσδοκίες γενικότερα στην Καλαμάτα την εποχή αυτή δεν είναι μεγάλες, καθώς η πόλη δεν είναι χειμερινός ή εορταστικός προορισμός. «Γίνονται κάποιες προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος, κάτι που θέλουμε να γίνει έστω τα επόμενα χρόνια» σημείωσε, λέγοντας πως ελπίζει να κρατηθεί καλά η τιμή του ελαιολάδου, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το  καταναλωτικό κοινό.

 

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Σχετικά με το αν το κλίμα των εορτών μπορεί να βελτιώσει την κίνηση στα καταστήματα εστίασης δίνοντας “ανάσα” στα ταμεία, ο Ανδρέας Ζαγάκος παρατήρησε πως η ψυχολογία των εορτών κάνει τους επαγγελματίες να ελπίζουν πως θα δώσει χαρά στον κόσμο και κατ’ επέκταση θα δαπανήσει κάτι παραπάνω τις μέρες αυτές. «Σχετικά με την εστίαση, με κάποια γκρουπ να έχουν κλείσει σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας και οικογένειες ή παρέες να ετοιμάζονται για ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, μετά από δύο χρόνια που στερήθηκαν την επιλογή αυτή, υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία» συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης πως και η ζωντανή μουσική που επίσης έλειψε τη διετία της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει δέλεαρ για να βγει ο κόσμος τις μέρες αυτές, όντας παράλληλα κίνητρο απασχόλησης για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, οι οποίοι λόγω της προαναφερόμενης κατάστασης δεν μπορούσαν να δουλέψουν.

 

ΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ» ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που συνόδευσαν σε γενικές γραμμές το φθινόπωρο μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, ο ίδιος υποστήριξε πως βοήθησε σε ένα βαθμό τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται και σε εξωτερικούς χώρους. «Διαπιστώνουμε χρόνο με το χρόνο πως στην “ουρά” της καλοκαιρινής σεζόν υπάρχουν πολλοί ξένοι επισκέπτες που δεν αλλάζουν προφανώς δυναμικά το χαρακτήρα της εποχής, αλλά είναι ένα δείγμα ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε όλα τα επίπεδα τη δεδομένη μετακίνηση της καλοκαιρινής περιόδου κλιματολογικά. Έχει αποδειχθεί πως οι Ευρωπαίοι “μαρκάρουν” αυτούς τους μήνες για ποιοτικές διακοπές, αποφεύγοντας τον υπερτουρισμό, βρίσκοντας ενδεχομένως και καλύτερες τιμές. Είναι ένα σημείο που πρέπει η πόλη μας να επενδύσει, μιας και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πάντα καλοί μήνες, φτάνοντας κάποιες φορές τις επιχειρήσεις στα όριά τους» διευκρίνισε.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με το κύμα ακρίβειας που συνεχίζει να δοκιμάζει τόσο την εστίαση όσο και τους πελάτες, ο ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΚΕΑΚ ενημέρωσε πως η ανάγκη απορρόφησης των αυξήσεων από τα καταστήματα στο μέτρο του δυνατού είναι δεδομένη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι τιμές στους τιμοκαταλόγους θα είναι απλησίαστες. «Αναγκαζόμαστε έτσι να διεκδικούμε τη λειτουργική υποστήριξη της επιχείρησης και όχι την κερδοφορία του επαγγελματία. Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, τη στιγμή που τα εικονικά αποτελέσματα της Στατιστικής Υπηρεσίας καλύπτουν την αλήθεια, μιας και η αύξηση 19-20% του τζίρου των επιχειρήσεων της εστίασης είναι ουσιαστικά η μικρή αύξηση που καλύπτει τα λειτουργικά και κοστολογικά μεγέθη» επισήμανε. Έφερε ως παράδειγμα -ως προς την ακρίβεια- το γεγονός πως το 2019 η μερίδα τηγανιτές πατάτες πωλούνταν 2,5 ευρώ και το 2022 3,5 ευρώ. «Η όποια αύξηση λοιπόν έχει προέλθει από τον ανήφορο των τιμών που έχουν ακολουθήσει τις αυξήσεις των πρώτων υλών και του λειτουργικού κόστους, με πυραμίδα το ενεργειακό» υπογράμμισε, τονίζοντας πως οι προμήθειες έρχονται στα καταστήματα με σκαμπανεβάσματα ως προς τις ανατιμήσεις, με την εκτίναξη των μεταφορικών και των υλικών συσκευασίας να παίζουν τον ρόλο τους.

 

Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Τέλος, όντας από τους πιο παλιούς επιχειρηματίες στη Ναυαρίνου, ο Ανδρέας Ζαγάκος ερωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από τον εορταστικό στολισμό που τοποθετείται τα τελευταία χρόνια στην Παραλία και αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πάντα μπορούν να γίνουν συζητήσεις για κάτι καλύτερο: «Ο λίγος κόσμος στην Παραλία οδηγεί σε μεγαλύτερη επένδυση στο κέντρο. Αν εξαιρέσουμε έτσι το κεντρικό λιμάνι όπου κάποιες επιχειρήσεις φωτίζουν εορταστικά το δρόμο, η Ναυαρίνου έχει ερημιά όταν πέφτει το σκοτάδι. Σίγουρα πέραν του στολισμού θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις και εδώ, αλλά η έλλειψη εμπορίου όπως και υπηρεσιών δημιουργεί την κατάσταση αυτή».


NEWSLETTER