Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 09:04

Ενεργειακό κόστος και πρώτες ύλες «γονατίζουν» τους αρτοποιούς

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μονόδρομος αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022 οι αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού στα αρτοποιεία της Καλαμάτας, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση οδήγησαν σε απόγνωση τον κλάδο, απειλώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με έρευνα της “Ε”, η τιμή στη φραντζόλα τροποποιήθηκε στις περισσότερες των περιπτώσεων δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους, φτάνοντας να πωλείται σήμερα έως και 1,30 ευρώ, κατά 20 λεπτά ακριβότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021.

Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας Παναγιώτης Γουρδέας, έκανε λόγο για χρηματιστήριο αναφορικά με το σιτάρι, το πετρέλαιο, τη ζάχαρη, το σουσάμι και τα βούτυρα, καθώς το κόστος ως προς την προμήθεια δεν είναι ποτέ σταθερό, φέρνοντας ως παράδειγμα το μέλι που στις φετινές γιορτές μπορεί να το βρει ένας επαγγελματίας από 10 έως 17 ευρώ. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν θεωρεί πιθανό το ψωμί να δει νέα αύξηση από το νέο έτος, ο ίδιος δήλωσε πως το απεύχεται, καθώς είναι αδύνατο για μια επιχείρηση να απορροφά όλες τις αυξήσεις, υπενθυμίζοντας πως πριν προκύψουν οι πρώτες αυξήσεις είχε ανέβει τρεις φορές το κόστος του ΦΠΑ. «Λόγω των όσων έγιναν κατά τη διάρκεια του 2022, σε σχέση με πέρυσι ένα χρόνο μετά ο κόσμος αγοράζει το ψωμί του κατά 25% ακριβότερα» διευκρίνισε, λέγοντας πως όλοι θέλουν και ελπίζουν να μείνει σε αυτά τα επίπεδα το ποσοστό και να μην αλλάξει προς τα πάνω.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Γουρδέα, λόγω της αύξησης της τιμής στο ψωμί των φούρνων, αρκετός κόσμος στράφηκε στο πιο οικονομικό των σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να κατέβει η παραγωγή στους αρτοποιούς και η χρονιά να κλείσει με 20% πτώση στον τζίρο των αρτοποιών. 

Αναφορικά με την ενέργεια, γνωστοποίησε πως το 2022 το αέριο ακρίβυνε κατά 107%, ενώ το αλεύρι από 12,5 - 13 ευρώ που το προμηθεύονταν οι αρτοποιοί, έφτασε μέχρι και 25 ευρώ, εκτιμώντας πως μεγάλη ευθύνη για τις αυξήσεις φέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. «Την ποιότητα δεν την κανονίζουμε απόλυτα εμείς, καθώς από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία και έπειτα δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως τα σιτάρια και κατ’ επέκταση το αλεύρι που φτάνουν στη χώρα μας είναι πρώτης ποιότητας. Αναγκαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε μαγικά, εφαρμόζοντας την τέχνη μας για να φτάσει το καλύτερο αποτέλεσμα στον πελάτη» πρόσθεσε.

 

ΔΙΧΩΣ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ 2022

Σχετικά με το αν η όλη κατάσταση οδήγησε σε λουκέτα στην Καλαμάτα, ο Παναγιώτης Γουρδέας επισήμανε πως βάσει επίσημων στοιχείων δεν έκλεισε κάποιος φούρνος στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, γνωστοποιώντας πως αρκετά λουκέτα ανακοινώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Σε κάθε περίπτωση, όταν κοιτάμε το ταμείο μας και τα έσοδα είναι ίσα με τα έξοδα, κάποια στιγμή μπαίνεις μέσα, με τις σκέψεις για το κλείσιμο της επιχείρησης να είναι εντονότερες» πρόσθεσε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για το τι μπορεί να ακολουθήσει το 2023.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΣΕ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ»

Τέλος, σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» και γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν τα αρτοποιεία σε αυτό, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας υποστήριξε πως η ίδια η Ομοσπονδία ζήτησε εξαίρεση, καθώς δεν πήρε αυτά που ήθελε για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά, οπότε δεν μπορούσε να μπει ψωμί “δύο ταχυτήτων” στους φούρνους, διότι θα δημιουργούνταν σύγχυση στους πελάτες.

«Είχαμε ζητήσει μεταξύ άλλων μείωση στο ΦΠΑ και στο ρεύμα ώστε να μπορέσουμε και εμείς να κατεβάσουμε τις τιμές, όμως απορρίφθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο», εξήγησε. Όσο για το αν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού τη στιγμή που το ψωμί του σούπερ μάρκετ μπήκε στο καλάθι, είπε πως τα δύο ψωμιά δεν έχουν καμία σχέση, καθώς στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ είναι κατεψυγμένο και αγνώστου προελεύσεως πολλές φορές, άρα η Ομοσπονδία δεν έθεσε βέτο πάνω στο θέμα αυτό.