Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 08:43

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Πρωτοτυπεί μέσα από τη συστηματική – διαδικτυακή έρευνα του

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Πρωτοτυπεί μέσα από τη συστηματική – διαδικτυακή έρευνα του

Μια νέα εποχή ως προς την καταγραφή της κίνησης στο λιανεμπόριο της Καλαμάτας ξεκίνησε επίσημα το 2023, μέσα από την διαδικτυακή έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έκοψε το «νήμα» όχι μόνο σε επίπεδο Μεσσηνίας αλλά ευρύτερα της Πελοποννήσου, σε μια προσπάθεια εξέλιξης και μετάβασης στη σύγχρονη πραγματικότητα, ώστε να προκύπτουν άμεσα συμπεράσματα με στόχο αυτά να αξιοποιούνται αναλόγως. Oπως ανέφερε στην “Ε” o υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Παναγιώτης Γεωργιτσέας ο οποίος “τρέχει” το όλο project μαζί με τον οικονομολόγο και μέλος του ΔΣ Κώστα Μαρκόπουλο, η διενέργεια αφορά αποκλειστικά τα μέλη του Συλλόγου, με σκοπό την αποτίμηση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα αλλά και την κίνηση στην πόλη της Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

«Συστηματικά είμαστε σε επαρχιακό επίπεδο από τους πρώτους Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια. Κάθε χρονική περίοδο μετά από ένα συμβάν όπως οι εκπτώσεις ή ένα εορταστικό διάστημα λαμβάνουμε έτσι το μήνυμα της αγοράς. Στην ουσία έχουμε δημιουργήσει μια φόρμα την οποία μπορεί να βρει μέσω link το εκάστοτε μέλος μας, και να απαντήσει μέσω αυτής ανώνυμα σε ερωτήσεις που του τίθενται. Πρόκειται για διαδικασία multiple choice 3 έως 4 απαντήσεων, ενώ επειδή στην πολλαπλή επιλογή μπορεί να μην έχουν καλυφθεί όλα τα πεδία, υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού εφόσον θέλει κάποιος να αναφέρει κάτι ακόμα» σημείωσε, τονίζοντας πως η συμμετοχή για την ώρα δεν είναι η επιθυμητή, καθώς λαμβάνει μέρος το 1/3 των μελών. «Για εμάς, όσο περισσότεροι συμμετέχουν τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε της αγοράς, ώστε να μπορούσε να μιλήσουμε με στοιχεία όταν ερχόμαστε σε επικοινωνία με κάποιο φορέα, όπως με το Δήμο, την Περιφέρεια ή το Επιμελητήριο. Γι’ αυτό επιθυμία μας είναι να φτάσουμε τουλάχιστον σε ένα ποσοστό της τάξεως του 2/3, ώστε να λαμβάνουν μέρος παραπάνω από τα μισά μέλη, δηλαδή πάνω από 150 άτομα, δεδομένου πως στο σύνολο τους είναι εγγεγραμμένα 300 ενεργά μέλη» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως η διαδικτυακή έρευνα ήταν εξ αρχής στους στόχους του πρόεδρου Γιώργου Εγγλέζου όταν ανέλαβε τα ηνία του Συλλόγου, ώστε να μην εικάζει πράγματα και καταστάσεις, απατώντας με σαφήνεια για την εικόνα της αγοράς. 

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία του Συλλόγου, 1,5 χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές και την ανάδειξη του τελευταίου ΔΣ, ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας, υπενθύμισε πως από αυτό το διάστημα έχει συμπέσει με τον πληθωρισμό και το ενεργειακό, παράγοντες που όπως είπε, κρίνουν κατά πολύ την πορεία του λιανεμπορίου. «Απ’ τη μεριά μας προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα ώστε να τονώσουμε το εμπορικό ενδιαφέρον στην Καλαμάτα, έχοντας καταφέρει να πετύχουμε μια εξωστρέφεια του Συλλόγου, καθώς πλέον τα καταστήματα ανταποκρίνονται περισσότερο στα καλέσματά μας, κάτι που μας ικανοποιεί» υπογράμμισε, λέγοντας πως οι δράσεις που γίνονται από το Σύλλογο έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της αγοράς. Από πλευράς αριθμού των μελών, ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει αύξηση στις εγγραφές το τελευταίο εξάμηνο, της τάξεως του 10% με 20%, εξέλιξη θετική όπως είπε ώστε η φωνή του Συλλόγου να ακούγεται πιο έντονα. «Αυτό που θέλουμε είναι η συνεργασία με άλλους κλάδους, ώστε κατόπιν συζήτησης να προκύπτουν δράσεις από κοινού, με στόχο να ακουστεί ακόμα περισσότερο η Καλαμάτα» συνέχισε. Οσο για τις συνεργασίες του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» με τους υπόλοιπους του Νομού, αποσαφήνισε πως ειδικά με τον αντίστοιχο της Μεσσήνης υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις, ενώ στο πλαίσιο των επαφών γίνονται συζητήσεις όπως σημείωσε όχι μόνο με αυτούς της Μεσσηνίας αλλά ευρύτερα της Πελοποννήσου, διαπιστώνοντας πως η κατάσταση στο εμπόριο δεν διαφέρει ιδιαίτερα στις άλλες πόλεις, με τις αυξομειώσεις να είναι πραγματικότητα για όλες τις περιοχές. «Γενικότερα, υπάρχει μια καλή ανταλλαγή απόψεων, εξέλιξη σημαντική για την ανάπτυξη των συλλόγων» υποστήριξε. 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Στο πεδίο των δράσεων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τύπου και Δημ. Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου, στόχος είναι η Λευκή Νύχτα να αξιοποιηθεί και να διαφημιστεί περαιτέρω. Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης έρευνας του Συλλόγου που τόνιζε σε ποσοστό 70% ότι θα ήθελε να αλλάξει ριζικά ο θεσμός γιατί δεν αποδίδει πλέον για τον εμπορικό κόσμο, ο ίδιος γνωστοποίησε πως είναι δύσκολο να γίνουν ριζικές αλλαγές στην ερχόμενη διοργάνωση, βάσει εναπομείναντος χρόνου έως τότε, ωστόσο έκανε λόγο για μικρές διαφοροποιήσεις στη Λευκή Νύχτα του 2023, οι οποίες θα κριθούν για το αν θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια ή όχι. Σε ό,τι έχει να κάνει με την μετατόπιση της ημερομηνίας η οποία έχει ζητηθεί κατά καιρούς από επαγγελματίες και πολίτες, διευκρίνισε πως δεν μπορεί να γίνει εκτός της εκπτωτικής περιόδου και σε διάστημα με απόσταση από το καλοκαίρι. «Φέτος, λόγω του γεγονότος πως το συγκεκριμένο Σάββατο “πέφτει” 2 Σεπτέμβρη ενδέχεται να δοθεί μια μικρή παράταση κατόπιν αίτησης στις εκπτώσεις, ώστε να μην λάβει χώρα 26 Αυγούστου», επισήμανε, λέγοντας πως η Λευκή Νύχτα έχει κατοχυρωθεί ως brand name μετά την αρχική της επιτυχία, ενώ και η ημερομηνία που πραγματοποιείται έχει αφομοιωθεί όπως είπε στη συνείδηση του κόσμου, γνωρίζοντας πως θα κατέβει από τις γύρω περιοχές στην Καλαμάτα στα τέλη Αυγούστου για το σκοπό αυτό. 

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Αναφορικά με το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τουριστικά σημεία της Καλαμάτας το οποίο δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής από το Ιστορικό Κέντρο όπως, είχε γίνει γνωστό μέσα από ρεπορτάζ της “Ε”, o Παναγιώτης Γεωργιτσέας υπενθύμισε πως ήταν μια απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα πλαίσια δημιουργίας τουριστικών ζωνών, για την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος συναίνεσε, διευκρινίζοντας πως από το νέο έτος λόγω αλλαγής του νόμου, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή θα είναι αυτή που θα ορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Νομίζω πως πρέπει να καταλήξουμε κάποια στιγμή στο τι είδους προορισμός θέλουμε να είμαστε και ποια είναι η ταυτότητα μας. Αν θέλουμε να είμαστε μια τουριστική πόλη, όπως πολλοί ζητάνε, κάνοντας σύγκριση με μέρη όπως το Ναύπλιο, πρέπει να βάλουμε πλάτη, ακόμα και για τους λίγους που θα θελήσουν να κάνουν τη βόλτα τους και να ψωνίσουν. Βέβαια, πριν μιλήσουμε για τη συμμετοχή των επαγγελματιών στην κατεύθυνση αυτή, προφανώς πρέπει να δημιουργηθούν οι ανάλογες προϋποθέσεις. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου και του λιμανιού ή η βελτίωση των δρόμων είναι πράγματα που ο Εμπορικός Σύλλογος φωνάζει συνεχώς, έτσι ώστε και ο μέσος επαγγελματίας να πάρει την ώθηση ώστε να ανοίξει» πρόσθεσε. 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ενα ακόμα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους επαγγελματίες της πόλης, ιδίως του κέντρου, είναι αυτό της στάθμευσης. Στο παραλιακό μέτωπο οι πρόσφατες εργασίες φαίνεται πως θα δώσουν “ανάσα” για τα Ι.Χ., τη στιγμή που ο κεντρικός ιστός της πόλης μένει στάσιμος. «Εχουμε συζητήσει πολλές φορές με το δήμαρχο πως στο κέντρο πρέπει να δημιουργηθεί νέο πάρκινγκ, είτε αυτό θα είναι υπόγειο, είτε διώροφο. Ιδίως από τη στιγμή που δημιουργούνται συνεχώς πεζόδρομοι -έστω και αν αυτοί αργούν να ολοκληρωθούν- η ανάγκη αυτή είναι ακόμα πιο επιτακτική. Μια λύση θα μπορούσε να δοθεί από την ανάπλαση της 23ης  και να συνδυαστεί με τη δημιουργία κάποιου υπόγειου πάρκινγκ ενδεχομένως, αναζητώντας ο Δήμος την ανάλογη χρηματοδότηση» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για λύσεις που πρέπει να δοθούν άμεσα, ώστε η στάθμευση να μην αποτελεί πρόβλημα.