Δευτέρα, 01 Απριλίου 2024 08:27

Τρίπολη: 1.000 νέες θέσεις εργασίας φέρνουν οι 3 φαρμακοβιομηχανίες, που έρχονται στη ΒΙ.ΠΕ.

Σε κόμβο βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών εξελίσσεται σταδιακά η Τρίπολη με την κατασκευή τριών μεγάλων μονάδων φαρμακοβιομηχανίας στη Βιομηχανική Περιοχή.

Οι μονάδες ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών DEMO, Win Medica του ομίλου της ELPEN και FARAN στην πλήρη ανάπτυξή τους θα δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, σε μία εξέλιξη που αλλάζει σημαντικά το οικονομικό τοπίο της Πελοποννήσου.

Το πλάνο της ανάπτυξης των νέων μονάδων και η συμβολή τους στην αλυσίδα της παραγωγής φαρμάκων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο παρουσιάστηκαν τον πρωί του Σαββάτου σε ειδική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης παρουσία του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και της γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας Βίκυς Λοΐζου.

«Στη σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια Βιομηχανική Περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN. Και συνέχισε: «Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τρύφων στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που έφεραν στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η περίοδος της πανδημίας, οι οποίες τους στέρησαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. «Οι εξαγωγές έδωσαν κάποιες λύσεις, αλλά το περιβάλλον παρέμεινε δυσμενές» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με αριθμούς στο επενδυτικό τοπίο τα τελευταία χρόνια στην φαρμακοβιομηχανία τονίζοντας ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν δημιουργηθεί 10 νέα εργοστάσια, 36 νέες γραμμές παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Ακολούθως στάθηκε στο κομμάτι της απασχόλησης αναφέροντας ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρέχουν χιλιάδες θέσεις εργασίας με σημαντικές μηνιαίες απολαβές. Ειδικότερα είπε ότι ακόμα και τη δυσμενή για αυτές περίοδο, παρείχαν μισθούς που ξεκινούσαν από 30% πάνω από τον κατώτατο και 50% πάνω από ότι παρείχαν άλλοι κλάδοι.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε τη μεγάλη ανάγκη προώθησης παραγωγικών και ερευνητικών επενδύσεων την προσεχή δεκαετία λέγοντας ότι προς τα εκεί θα πρέπει να είναι ο προσανατολισμός της χρηματοδότησης. «Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν επέκταση και σε άλλα φάρμακα και θα μας επιστρέψουν ως ελληνική φαρμακοβιομηχανία να καλύψουμε το 75% των ασθενών» κατέληξε.

Ο ΔΗΜ. ΔΕΜΟΣ

«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Δημήτρη Δέμο, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας DEMO.

Ο κ. Δέμος στάθηκε ιδιαίτερα στην συμβολή της τεχνολογίας γενοσήμων φαρμάκων στην κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα και διεθνώς τονίζοντας το μεγάλο κόστος παραγωγής ενός πρωτότυπου φαρμάκου και υπογραμμίζοντας ότι δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας πολλών κρατών να στηρίξουν επαρκώς το σύστημα υγείας, αναγκαστικά δεν επαρκούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή νέων φαρμάκων. Ετσι κρίνεται διεθνώς αναγκαία η αξιοποίηση των γενοσήμων.

«Είμαστε τυχεροί που ζούμε στον δυτικό κόσμο για την υγεία μας. Σε μεγάλο μέρος του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα φάρμακα, παρότι φυσικά ταλαιπωρούνται από διάφορες νόσους» ανέφερε ο Δημήτρης Δέμος και συνέχισε: «Η τεχνολογία γενοσήμων έρχεται να εξασφαλίσει πρόσβαση σε πολλά φάρμακα σε πολίτες πολλών χωρών, που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα φάρμακα».

Στον επίλογο της ομιλίας του μάλιστα αναφέρθηκε στη θέση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ λειτουργεί το 10% των φαρμακοβιομηχανιών σε διεθνές επίπεδο, τη στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας είναι μόλις το 2% της ηπείρου.

Ο ΜΑΡ. ΚΑΤΣΙΚΑΣ

Από την πλευρά του ο Μάριος Κάτσικας (με καταγωγή από τον Κοσμά Αρκαδίας), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FARAN, της εταιρείας της οποίας η επένδυση στην Τρίπολη έπεται χρονικά των υπολοίπων δύο, ζήτησε από το βήμα της εκδήλωσης από τον παρόντα υπουργό Υγείας την επίσπευση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν εκ μέρους της εταιρείας να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της νέας μονάδας το τέλος του 2025.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ CLAWBACK»

Στη συμβολή του «επενδυτικού clawbacκ» στην ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων όπως αυτές στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, δηλαδή στην αντιστάθμιση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με αντίστοιχες επενδύσεις σε τομείς παραγωγικών δαπανών και έρευνας & ανάπτυξης (περιλαμβανομένων των δαπανών για κλινικές μελέτες) αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.

Χαρακτήρισε πλεονέκτημα για την Ελλάδα για να έχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα μέσα στην κρίση τα κεφάλαια από τον συγκεκριμένο κλάδο «δημιούργησαν ένα μεγάλο οικοσύστημα με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ και σε θέσεις εργασίας».

Ακολούθως έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν αναφερόμενος στις πρώτες συζητήσεις με τους επιχειρηματίες για τη δημιουργία των μονάδων στην Τρίπολη και στη συμβολή του βουλευτή Αρκαδίας (τότε υφυπουργού Εξωτερικών) Κώστα Βλάση, ο οποίος «έφερε με το αυτοκίνητό του τους επενδυτές στην Τρίπολη».

Τόνισε ότι ο ίδιος τόσο ως υπουργός Υγείας, όσο και ως υπουργός Ανάπτυξης έχει ασχοληθεί αρκετά με την υπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων όπως αυτές στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης δηλώνοντας ικανοποιημένος να βλέπει τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του να έχουν αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε πάντως με ιδιαίτερο τόνο στο γεγονός, ότι παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης από τον Γιάννη Δραγασάκη το 2019 αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη ότι είχε γίνει έναρξη της διαδικασίας θέσπισης κινήτρων για επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία.

Από την ομιλία του κ. Γεωργιάδη δεν έλειψαν οι αναφορές στη συμβολή της ελληνικής παραγωγής γενοσήμων στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, ενώ ως προς την τιμολογιακή πολιτική φτηνών φαρμάκων επεσήμανε ότι δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, καθώς ανάγκασε τις εταιρείες να πωλούν φάρμακα ευρείας κατανάλωσης κάτω του κόστους και ουσιαστικά τις οδήγησε  να αποσυρθούν από την Ελλάδα, εντείνοντας έτσι για κάποιο διάστημα τις ελλείψεις.

«Είμαι χαρούμενος διότι όταν προχωρήσουν όλες οι επενδύσεις, θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Πιστεύω ότι η επόμενη πενταετία θα φέρει άλματα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε επενδυτικό επίπεδο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Η ΒΙΚΥ ΛΟΪΖΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ

Ακολούθως η γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου (με καταγωγή από την Πιάνα Αρκαδίας) αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της φαρμακοβιομηχανίας στην καθημερινή ζωή των ασθενών, επικαλούμενη και δική της προσωπική εμπειρία λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης για τις εξελίξεις στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και ανέφερε ως προτεραιότητα του υπουργείου την επαναβιομηχάνιση της χώρας με συγκεκριμένες ενέργειες, ενώ κλείνοντας σημείωσε: «Οι Έλληνες βιομήχανοι επενδύουν, καινοτομούν, αξιοποιούν τα κίνητρα και γίνονται πρωταγωνιστές σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ένα ευοίωνο μέλλον για την Τρίπολη, την Αρκαδία και την Πελοπόννησο βλέπει ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης στεκόμενος στις εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν, ενώ μίλησε και για την καταγωγή της οικογένειας Δέμου από την Τρίπολη λέγοντας επίσης ότι όταν ξεκινούσαν πριν χρόνια τις συζητήσεις για τις επενδύσεις δεν μπορούσαν να φανταστούν που θα φτάσει.

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΤΩΧΟΥ

Θερμό ήταν το καλωσόρισμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στις τρεις φαρμακοβιομηχανίες που επενδύουν στην Τρίπολη, απευθύνοντας παράλληλα δημόσιο κάλεσμα και σε άλλες εταιρείες, όχι μόνο από τον φαρμακευτικό κλάδο, να επενδύσουν στην Πελοπόννησο αξιοποιώντας και τα κίνητρα του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης.

Αναλυτικά ο κ. Πτωχός είπε:

«Η Φαρμακοβιομηχανία έχει έναν πολύ σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο. Πρόκειται για έναν τομέα με εξαιρετικό πολλαπλασιαστή για τη χώρα και την Περιφέρειά μας.

Συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δημιουργεί νέες και συνήθως, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε πόλος έλξης πολλών επενδύσεων.

Μία περιφέρεια φιλική και ελκυστική που θα υποστηρίζει την υλοποίηση των επενδύσεων. Καλωσορίζω για ακόμα μία φορά τις τρεις φαρμακοβιομηχανίες που ξεκίνησαν τις επενδύσεις τους στην περιοχή και απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να ακολουθήσουν.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές υποστηρικτικές επενδύσεις γύρω από τον τομέα του φαρμάκου που μπορούν να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να παράξουν πλούτο, όπως στον τομέα των μεταφορών, της ανακύκλωσης, της συσκευασίας.  Είμαστε δίπλα σας για να πάμε και στο επόμενο βήμα. 

Είμαστε κοντά στο να έχουμε τον πυρήνα ενός οικοσυστήματος, το οποίο μπορούμε να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να βάλουμε την διάσταση της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της βιοτεχνολογίας.

Μπορούμε και εδώ να κάνουμε ένα hub analytics και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε ιδέα είναι βιώσιμη και μπορεί να μπει στις ράγες των επενδύσεων.

Η περιοχή που βρισκόμαστε έχει ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο που κάνει το «μπουκέτο» μας ακόμα πιο πλούσιο.

Και μιλώ για το Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης στο οποίο περιλαμβάνεται ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Μεγαλόπολης, ο Δήμος Γορτυνίας και ο Δήμος Οιχαλίας και στο οποίο έχουμε το υπόβαθρο υποδοχής επενδύσεων».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΖΙΟΥΜΗ

Ως μια σπουδαία ευκαιρία που δίνεται στην περιοχή από τις εν λόγω επενδύσεις χαρακτήρισε τη συγκυρία ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης λέγοντας ότι η αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται με τις 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας μπορεί να αποτελέσει μία απάντηση στη φθίνουσα πορεία και στο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής.

«Αποτελεί τεράστια ευθύνη τόσο για τον Δήμο, όσο και για την τοπική κοινωνία η υποδοχή και η εξυπηρέτηση όλων όσοι θα έρθουν να εργαστούν στην πόλη μας. Χρειάζονται καλά σχολεία, καλά εστιατόρια και φθηνά ενοίκια» ανέφερε ο κ. Τζίούμης καλώντας τους δημότες του να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να δουν τα μεσομακροπρόθεσμα οφέλη και όχι απλώς το εφήμερο κέρδος. Κατέληξε δε απευθύνοντας έκκληση στους τοπικούς επιχειρηματίες να δουν πώς μπορούν να συνεργαστούν με όσους θα έρθουν στην πόλη και χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης.

Ο ΒΑΣ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

Παρών στην προχθεσινή εκδήλωση ήταν και ο Αρκάς πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και από την πλευρά του στο ιστορικό παρελθόν για τη θέσπιση του «επενδυτικού clawback”, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, που παρατηρήθηκαν ελλείψεις, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στήριξε όχι μόνο την εγχώρια, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Εκλεισε μάλιστα με την ικανοποίηση για τη δημιουργία αυτού του «οικοσυστήματος παροχής βιοφαρμακευτικών υπηρεσιών στην Τρίπολη».

Ακολούθησε μία γρήγορη παρουσίαση από την Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου των σημαντικών επενδύσεων της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026. Η κ. Κοσμοπούλου μάλιστα ανέφερε ότι «οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Και συνέχισε: «Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας».

Ακολούθως ο Χρήστος Σωτηρίου, αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Win Medica επικεντρώθηκε στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την  Ελληνική οικονομία».

Οσον αφορά στην επένδυση της FARAN που βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο από τις άλλες δύο, το πλάνο προβλέπει να δημιουργηθεί μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000 τ.μ.. Στη μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στη διεθνή αγορά».

Η παρουσίαση των νέων επενδύσεων έκλεισε με επίσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης και στα εργοτάξια, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες των μονάδων της DEMO και της Win Medica, ενώ τα έργα για τη μονάδα της FARAN σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες.