Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024 21:52

Ο Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας για την κάρτα εργασίας

Ο Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας για την κάρτα εργασίας

 

Εκκληση στην υπουργό να δει το θέμα της κάρτας εργασίας στην εστίαση και να δώσει χρόνο και οδηγίες για να εναρμονιστούν απευθύνει ο Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Νίκος Μαλαπέτσας και ο γραμματέας Παναγιώτης Κομπογιαννίτης αναφέρει:

“Η φετινή χρονιά για την εστίαση εξελίσσετε σε χρονιά εξετάσεων. Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος που ασχολείται με την εστίαση καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσει απορροφώντας ή ενσωματώνοντας όλους τους γρίφους που του έβαλε η Κυβέρνηση.

Άσκηση Α. Αύξηση στο ΦΠΑ των αναψυκτικών.

Άσκηση Β. Νέοι κανόνες και εξοντωτικά πρόστιμα με το νέο νόμο για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού.

Άσκηση Γ. Σύνδεση ταμιακών με τα pos.

Άσκηση Δ. Νέες ταμειακές μηχανές που να κρατούν τραπέζια ή αλλαγή φορολογικών μηχανισμών και σύνδεση με πάροχο για απευθείας ενημέρωση της ΑΑΔΕ.

Άσκηση Ε. Αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ.

Άσκηση ΣΤ. Κάρτα εργασίας

Παράλληλα έχουμε:

Αύξηση λειτουργικών δαπανών λόγο αυξήσεων στις πρώτες ύλες.

Αύξηση ενεργειακού κόστους παρατεταμένα και ανεξέλεγκτα.

Αύξηση μισθολογικού κόστους από την έλλειψη προσωπικού αλλά και από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η τελευταία άσκηση μας βρίσκει εξαντλημένους. Έχουμε διανύσει μία χρονιά μετασχηματισμού αλλαγών στο τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων μας και έρχεται η κάρτα εργασίας να μας αποτελειώσει.

Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνονται δυσκολότερα όταν υπάρχουν ανακοινώσεις όπως η χθεσινή της Υπουργού Εργασίας ότι ξεκινά πιλοτικά η χρήση της κάρτας και στον κλάδο της εστίασης.

Εύκολα κάποιος θα πει μπήκαν τα Σούπερ Μάρκετ, μπήκαν οι Τράπεζες, το λιανεμπόριο η εστίαση γιατί;

Βάζουμε και εμείς δημόσια την ωμή πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε στον κλάδο μας και θα θέλαμε τη βοήθεια της Υπουργού για το πως πρέπει να διαχειριστούμε τις ιδιαιτερότητες μας.

Η εστίαση λειτουργεί στο μεγαλύτερο μέρος της επτά ημέρες τη βδομάδα, έχει νυχτερινά σε καθημερινή βάση, έχει εργασία τις Κυριακές, εργασία στις αργίες. Αυτό όπως καταλαβαίνουμε επιβαρύνει το μη μισθολογικό κόστος και καταλήγει σε μία υπέρμετρη εισφοροκλοπή. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και λειψές βάρδιες εργαζομένων. Πως θα αποτυπώσουμε όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες αν δεν υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο; Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις στις συμβάσεις εργασίας, και απελευθέρωση συμφωνιών με εργαζόμενους;

Η κάρτα εργασίας όπως έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί πατώντας στα δεδομένα που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες με απολιθωμένες συμβάσεις και ξεπερασμένες νομοθεσίες. Είναι σα να κάνουμε ψηφιακή μεταρρύθμιση και να ζητάμε το γνήσιο της υπογραφής από τα ΚΕΠ.

Κάνουμε μία τελευταία έκκληση στην Υπουργό να δει το θέμα της κάρτας εργασίας στην εστίαση και να δώσει χρόνο και οδηγίες για να εναρμονιστούμε. Θέλουμε καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους θέλουμε έλεγχο και τάξη δεν επιθυμούμε την εξόντωση μας”.